Rize'de Siddetli Yagislarda Taskinlara Sebep Olan Köprüler Yikiliyor

Rize’nin Çayeli ilçesinde taskinlardan ötürü gündeme gelen Sairler Deresi’nde dere islahi kapsaminda 2 köprünün yikimina baslandi.

Rize'de Siddetli Yagislarda Taskinlara Sebep Olan Köprüler Yikiliyor
Çayeli ilçesinde siddetli yagislar sonrasi sürekli gündeme gelen Sairler Deresi ve Asiklar Deresi’nde islah çalismalari baslatildi. Yapilan çalismalar çerçevesinde Sairler Deresi üzerinde bulunan köprülerin yikimi için karar verildi.

Ilçe merkezindeki trafik akisinin bozulmamasi için iki köprüden biri öncelikle yikildi. Tek köprüde yikim isleminin ardindan yenileme çalismasi baslayacak. Trafik gidis gelisi için diger köprü üzerinden gerçeklestiriyor. Eski tip köprülerin yerini saganak yagislarda dere sularinin geçisini rahatlatacak, tikanmalarin önüne geçecek olan yeni tip köprüler alacak. Sairler deresinin ardindan Asiklar deresinde de gerçeklestirilecek.

“Bu zor sartlarda bu sanatsal yapilari ilçemize kazandiriyor”

Gelecekte yasanabilecek tehditler için tedbir aldiklarini belirten Çayeli Belediye Baskani Ismail Hakki Çiftçi, “2020 yilinda ilçemizde bir sel felaketi oldu. 2022’de ve 2023’te de oldu. Yaklasik bes yildir belediye baskaniyim üç tane önemli sel felaketi ile karsi karsiya kaldim. Dolayisiyla 2020’de yasadigimiz felaket ise bunlarin en büyügüydü. Bu felaket sonrasinda dönemin bakanlari Çevre ve Sehircilik Bakani, Içisleri Bakani, Tarim Orman Bakani, ilgili genel müdürlükler DSI Genel Müdürü, AFAD baskanlari bölgeye geldiler ve bölgede çalismalar yaptilar. Biz de onlara bu bölgede gelecekte yasanabilecek riskleri de aktardik. Özellikle Sairler ve Asiklar Deresi üzerinde dere islahlarinin bir an önce tamamlanip bura da gelecege yönelik yasanacak olaylari ortadan kaldirmaliydik. Zira sairlerde yapilan su an ki çalismalar ciddi çalismalar. Bugün Türkiye ekonomisinin sikintili ve dar bogazli oldugu bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, DSI ve Tarim Orman Bakanligi vasitasiyla Sairler Deresinde ve Asiklar Deresinde ciddi yatirimlar yapiliyor. Bu acidan devletimize minnettariz. Bu zor sartlarda bu sanatsal yapilari ilçemize kazandiriyor” ifadelerini kullandi.

Baskan Çiftçi, dere islah çalismalarinin baslatildigini ifade ederek, “Önlemlerin alindigi taktirde olanlari hep beraber görmüs olduk. Insanlarin araçlari, evleri, is yerleri sular altinda kaldi ve maddi zarar yasandi. Çok sükür belediye sinirlari içerisinde can kaybi olmadi. Ilçemizin yukari kesimlerinde can kayiplari yasandi. Biz ilçelerin yöneticileri olarak önceden tedbirler alarak, yasanilabilecek olagan üstü durumlara karsi ilçelerimizi korumak zorundayiz. Bizden sonra Kastamonu Bozkurt’ta, Arhavi’de yasanan felaketleri ulusal medyada hep beraber izledik. Kastamonu’da yasanan felaketi burada öngördük ve dönemin ilgili bakanliklarina bunlari anlattik. Ayni felaketin burada yasanabilecek olmasini aktirdik ve buna ikna ettik. Hem dere islahlari hem de köprülerde. Bir köprünün yikilmasi, dere islahinin yapilmasi, günü birlik ya da bir ay içerisinde yapilacak isler degil. Bizler karayollarimizi dere kenarlarina yapmisiz ve bütün kamu yatirimlarimizi da derelerin hemen hemen yol kenarlarina yapmisiz. Belediye kendi su ve kanalizasyon hatlarini bu yollarin içlerine koymus. Dolayisiyla bu hizmetlerin, dere islahlarinin, köprülerin yikilip yeniden yapilabilmesi için bu yer degistirme islemlerinin önceden yapilmasi lazimdi” seklinde konustu.



“Köprü mayis veya haziran ayina yetisecek sekilde müteahhide teslim edildi”

Yikilan köprülerin yerine yapilacak yeni köprünün Mayis veya haziran aylarina yetistirilecegini söyleyen Çiftçi, “Ülkede yasanan maliyet artislarindan da dolayi bir iki müteahhit geldi. Buradaki isleri teslim aldi ve maliyetler yükselince tekrar birakmak zorunda kaldi. Is biraz gecikmis gibi görünse de biz o arada dere içerisindeki trafolarin yerinin degistirilmesi, yeraltindaki alt yapi hatlarinin kaldirilmasini saglayarak köprünün yikimina geçilmesini sagladik. Bir taraftan Sairler deresinde dere islahi Hasan Yilmaz Okulu çevresinde yapilirken Sairler Deresi üzerindeki emniyetin önünde bulunan köprü yikilip yeniden yapiliyor. Orada yapilmis iki tane köprü var. Birisi çok daha eski 50-60 yillik köprü. Birisi de 30-40 yil arasi bir köprü. Simdi daha sonra yapilan köprü yikiliyor. Yeni iki köprü yapildi. Hasan Yilmaz Okulunun önüne bir köprü yapildi. Bir köprüde terminalin yanina yapildi. Bu köprü yikildiginda sehre ait trafigi buralarda dagitarak sehrin trafigini rahatlatalim. Simdi o köprüler yapildi ve deplaseler olustu. Bu köprüde mayis, haziran ayina yetisecek sekilde müteahhitte teslim edildi. Ilgililere yer teslimi yaptik. Müteahhit kirma islemlerini yapiyor su an. Köprü ve dere islahlarini tamamlayarak sehrimize güzel bir görsellik katacagiz. Derelerin etrafinda da olusturacagimiz alanlarla sehrimizin ve estetigini de güzellestirecegiz. Köprü kemer köprü seklinde olacak. Yikilan köprüde ortada iki ayak vardi bunda sadece bir ayak olacak. Yukarida derenin kenarindaki bir tiri, kamyonu veya bir tomrugu alip dere oraya bir baraj yapma tehlikesi var. Onun için ayak sayisini azaltiyorlar, yüksekligini artiriyorlar. Yukaridan gelebilecek herhangi bir malzeme ve debi hesaplamalari yapilarak gelecekte sehrimizi tehdit edecek unsurlari ortadan kaldiracagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA