Mus, Erzincan, Tokat Ve Sivas Için Deprem Stres Analiz Haritasi Çikarildi

MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Arastirma Merkezi ve farkli üniversitelerden bir araya gelen jeofizik ekibi, 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerde Dogu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarinin stres birikimini inceledi.

Mus, Erzincan, Tokat Ve Sivas Için Deprem Stres Analiz Haritasi Çikarildi
MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Arastirma Merkezi ve farkli üniversitelerden bir araya gelen jeofizik ekibi, 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Mus ilindeki deprem tehlikesine yönelik yürüttükleri çalismada Varto fay zonu ve Kuzey Anadolu fayi üzerinde bulunan Erzincan, Tokat ve Sivas çevresinde faylarda gerilimin arttigini belirlediler. Özellikle ilerleyen süreçlerde Kuzey Anadolu fayi üzerinde bulunan Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde gerçeklesecek olan sismik aktiviteye dikkat çeken bilim insanlari, Varto için de uyarilarda bulundular.

Mus’ta ise yapilasma denetimini daha da siklastirilarak ovaya dogru yasanan yapilasmanin engellenmesi gerektigini vurgulayan Afet Yönetim Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Iskender Dölek, Türkiye’nin bir deprem ülkesi oldugunu hatirlatarak, “6 Subat Kahramanmaras merkezli yasanan depremlerden sonra deprem gündemimizi isgal etmeye baslamisti. Aradan geçen 8-9 aylik süreçte gündemimiz farkli konularla dolmaya basladi.

Bir defa Türkiye bir deprem ülkesidir. Türkiye’de deprem meydana geldigi zaman hayret edenlere ben hayret ediyorum. Deprem yasamimizin dogal bir parçasi olmasi gerekir ki bizim bununla yasamayi ögrenmemiz gerekir” dedi.

6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerle birlikte Kuzey Anadolu fayinda olusan sismik aktiviteye dikkat çeken Dölek, faylar üzerine yüklenmis enerji ile yeni depremlerin meydana gelecegini ifade ederek, “6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerle birlikte ortaya çikan büyük bir enerjinin yer kabugunda kaybolmayacagini düsündügümüzde bu enerjinin baska fay hatlarini tetiklemesi veya oralarda enerji yüklemesi kaçinilmazdir. Özellikle Dogu Anadolu fayinda yüklenmis iken Dogu Anadolu fayindaki aktivite azalmaya basladiktan sonra Kuzey Anadolu fayinda bir canlilik bekliyoruz. Kuzey Anadolu fayinda artacak sismik aktivite orda depo edilmis, biriktirilmis faylar üzerine yüklenmis enerji ile yeni depremde süphesiz meydana getirecektir. Burada Mus için dikkat çeken özelliklerden bir tanesi özellikle Varto ve çevresinde 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra faylarda bir stres yogunlugu artmis durumda. Baska bir çalismada da tespit ettigimiz hususlardan bir tanesi Erzincan ve Tokat çevresinde 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerden öncesinde de yogun bir stres birikimi söz konusuydu. Özellikle ilerleyen süreçlerde Kuzey Anadolu fayi üzerinde Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde sismik aktiviteye dikkat çekmek lazim” seklinde konustu.

Mus’ta yapilasma denetiminin daha da siklastirilmasi gerektigine vurgu yapan Dölek, “Ovaya dogru yasanan yapilasmanin engellenmesi, çok katli binalarin önüne geçilmesi, dogru zeminde dogru bina insa edilmesine özen gösterilmesi gerekir. 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerin bize ögrettigi en önemli sey öncesinde söylenen ‘deprem öldürmez bina öldürür’ sözüne dogru zeminde dogru bina insa ederseniz deprem tehlike olmakta uzak dogal süreci içerisi gerçeklesen sadece bir sismik aktivite olarak kalir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA