PAÜ Kan Bagisi Için Seferberlik Baslatti

Türk Kizilay Kan Bagisi etkinligi çerçevesinde yapilacak olan “Kan ve Kök Hücre Bagisi Kampanyasi” 21 Aralik 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girisinde saat 09.00-18.00 saatleri arasinda gerçeklestirilecek.

PAÜ Kan Bagisi Için Seferberlik Baslatti
‘Kan ve Kök Hücre Bagisi Kampanyasi’ 21 Aralik 2023 tarihinde Pamukkale Üniversitesi poliklinik girisinde sabah saat 09.00-18.00 saatlerinde gerçeklestirilecek. Kan Bagisi etkinligi ile ilgili olarak Transfüzyon Merkezi Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Nil Güler, “Kan, herhangi bir ilaç veya tedavi ile yerine konmasi mümkün olmayan bir dokudur. Ihtiyaci olan hastalara kan temini için tek kaynak gönüllü bagisçilardir. Yas araligi olarak 18-65 yas araliginda, en az 50 kilogram olan kadinlar 4 ayda bir, erkekler 3 ayda bir kan bagisinda bulunabilir. Kan bagisi sirasinda fazladan verilebilecek üç küçük tüp ile kök hücre bagisinda da bulunulabilir. Verilen üç tüp ile kan grubu ve bulasici hastaliklar bakildiktan sonra HLA (Doku uyum testi antijenleri) bakilir. Hali hazirda kök hücre nakli bekleyen akut lösemi, lenfoma, kemik iligi yetmezligi hastalarinin HLA’lari ile eslesme olmasi durumunda kök hücre vericisi aranip, kendi dokusu ile bir hastanin dokusunun eslestigi söylenir. Doku testileri uygun çikan bagisçi adayi kabul eder ise bagis islemleri baslatilir. Kök hücre toplama islemi ekseriya hastanin damarindan aferez islemiyle yapilir. Bir iki saat süren bu islemde hastanin kani damardan toplama cihazina girip kök hücrelerinin bir kismi alindiktan sonra cihaz tarafindan hastaya hemen geri gönderilir. Bu sekilde kesintisiz süren bir devir daim islemiyle hasta anestezi almadan bagis islemini tamamlar. Hastanede yatis yapilmasina gerek olmayan bir islemdir. Hastanin kök hücrelerinin çok az bir kismi alindigi için hastada bir eksiklige sebep olmaz” dedi.

Ayni zamanda hasta ve hastanede yatan hastalar içinde konusan Prof. Dr. Güler, “Hasta yakinlarinin hem hastanede yatan hastalarina bakmasi hem de kan bagisi donörü bulmaya çalismasi yipratici bir süreçtir. Hastanin ihtiyaci oldugu an kanin hazir olmasi en çok istenen durumdur. Bu amaçla kan stoklarinda yeterince kanin önceden hazir bulunmasi amaçlanir. Gönüllü kan bagisçilarinin rolü o yüzden çok önemlidir. Kan ve kök hücre bagisindan sonra vücudumuz kani ve kök hücreyi kolaylikla yerine koyar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA