Türkiye Ve Macaristan Arasinda Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi'nin 6'Nci Toplantisi Yapildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in resmi bir ziyaret çerçevesinde bulundugu Macaristan’da Türkiye ve Macaristan arasinda Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi toplantisi yapildi. Toplantinin ardindan Türkiye ve Macaristan arasinda 17 maddelik is birligi anlasmasina imza atildi.

Türkiye Ve Macaristan Arasinda Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi'nin 6'Nci Toplantisi Yapildi
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Macaristan’da temaslarina devam ediyor. Türkiye ile Macaristan arasinda diplomatik iliskilerin tesisinin 100. yil dönümünde gerçeklesmesi sebebiyle sembolik bir öneme de sahip olan ziyareti kapsaminda Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi Altinci Toplantisi’na katildi.

Toplantinin ardindan Türkiye ve Macaristan arasinda çesitli alanlarda is birligi öngören 17 maddelik is birligi anlasmasina imza atildi.

Cumhurbaskani Erdogan ile Macaristan Basbakani Orban, Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan arasinda Stratejik Ortakligin Gelistirilmis Stratejik Ortaklik Düzeyine Yükseltilmesi Hakkinda Ortak Siyasi Bildiri’yi imzaladi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakanligi arasinda Sosyal Hizmetler Alaninda Is Birligine Iliskin Mutabakat Zapti’na, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas ile Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakani Janos Csak imza atti.

Kültür ve Turizm Bakanligi Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi ile Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakanligi arasinda Mezun Politikalari ve Burs Programlari Konusunda Is Birligine Iliskin Mutabakat Zapti, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ve Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakani Janos Csak tarafindan imzalandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakanligi arasinda 2025 Ortak Bilim ve Inovasyon Yili Is Birligine Niyet Beyani’ni, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir ile Macaristan Kültür ve Inovasyon Bakani Janos Csak imza altina aldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Macaristan Savunma Bakanligi arasinda Savunma Teknoloji Alanlarinda Arastirma, Gelistirme ve Inovasyon Is Birligine Iliskin Mutabakat Zapti, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir ve Macaristan Savunma Bakani Kristof Szalay-Bobrovniczky tarafindan imzalandi.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi ile Macaristan Savunma Bakanligi arasinda Savunma Sanayii Is Birligi Mutabakat Zapti’na, Savunma Sanayii Baskani Haluk Görgün ve Macaristan Savunma Bakani Kristof Szalay-Bobrovniczky imza atti.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi ile Macaristan Basbakanlik Kabine Ofisi arasinda Görsel Isitsel Politika ve Hükümet Iletisimi Alanlarinda Is Birligine Iliskin Mutabakat Zapti, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ile Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto tarafindan imza altina aldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakanligi arasinda Nükleer Enerji Alaninda Is Birligi Mutabakat Zapti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar ile Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto arasinda imzalandi.

Disisleri Bakanligi ile Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakanligi arasinda Is Birligi Anlasmasi’na, Disisleri Bakani Hakan Fidan ile Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto imza atti.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti arasinda Sivil Acil Durumlar Alaninda Is Birligi Anlasmasi, Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ile Macaristan Içisleri Bakani Sandor Pinter tarafindan imzalandi.

Içisleri Bakanliklari tarafindan ortak is birligi imzasi

Cumhurbaskani Erdogan ile Basbakan Orban’in huzurunda gerçeklesen imza töreninin ardindan ayni alanda, Türkiye Cumhuriyeti Içisleri Bakanligi ile Macaristan Içisleri Bakanligi Arasinda Ortak Is Birligi Mekanizmasinin Kurulmasina Dair Niyet Beyani, Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, Macaristan Içisleri Bakani Sandor Pinter arasinda imza altina alindi.

Türkiye ve Macaristan’daki çesitli kurum ve kuruluslar arasinda is birligi anlasmalari

Nurol Holding ile Raba ve N7 Arasinda Is Birligi Mutabakat Zapti’ni Nurol Holding Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Oguz Çarmikli, Macaristan Savunma Bakani Kristof Szalay-Bobrovniczky imzaladi. Ayrica, Türk heyetinin Macaristan temaslari kapsaminda, BOTAS ile MVM Arasinda Is Birligi Mutabakat Zapti, BOTAS Genel Müdür Vekili Abdülvahit Fidan ile MVM Yönetim Kurulu Baskani Karoly Matrai arasinda imzalandi. Gülermak ile V-HID Arasinda Mutabakat Zapti’na, Yönetim Kurulu Baskani Kemal Güleryüz, V-HID Yönetim Kurulu Baskani Lorinc Meszaro imza atti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskanligi ile Macaristan Millî Arsivi Arasinda Is Birligi Protokolü, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskani Ugur Ünal ile Macar Arsivleri Genel Müdürü Csaba Szabo tarafindan TRT ile MTV ve DUNA Arasinda Is Birligi Ek Protokolü de TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ile MTVA Yönetim Kurulu Baskani Daniel Papp tarafindan imzalandi.

Yunus Emre Enstitüsü ile Eötvös Lorand (ELTE) Üniversitesi Arasinda Türkoloji Alaninda Is Birligi Protokolü’ne Yunus Emre Enstitüsü Baskani Seref Ates, ELTE Rektörü Laszlo Borhy imza atti.
Kaynak: İHA