Sermaye Piyasalari Paydaslari 'TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi'nde Bir Araya Geldi

Kurumsal yatirimcilar ve sermaye piyasalarinin temsilcileri Türkiye Kurumsal Yatirimci Yöneticileri Dernegi (TKYD) tarafindan 3’üncüsü düzenlenen ‘TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde bir araya geldi.



TKYD tarafindan düzenlenen 3. Portföy Yönetimi Zirvesi Istanbul’da gerçeklestirildi.

Zirveye; Sermaye Piyasasi Kurulu Baskani Ibrahim Ömer Gönül, Takas Istanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avsar Sungurlu, Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi Baskani Ibrahim Öztop’un yani sira, çok sayida sektör temsilcisi katilim gösterdi. TKYD’nin sosyal medya kanalinda da canli olarak yayinlanan zirve, yatirim fonlarinin gelecegine iliskin önemli analiz ve öngörülerin de yapildigi dört ayri panele ev sahipligi yapti.

“Portföy Yönetimi sektörünün yönettigi varliklar 3 trilyon lirayi asarak GSYH’nin yüzde 13’ünün üzerine çikti”

Zirvenin açilis konusmasini yapan TKYD Baskani Yagiz Oral, “Ülkemizde Portföy Yönetimi Sirketlerinin kurulmaya baslamasi ve Türkiye Kurumsal Yatirimci Yöneticileri Dernegi’nin kurulusu 1990’li yillarin sonlarina denk gelmektedir. Sektörümüz geride biraktigimiz 25 yillik süreçte yatirim fonlari alaninda farkindaligin artirilmasi ve kurumsal yatirimci tabaninin büyümesine katkida bulunurken sagladigi finansman ile beraber ülkemizin sürdürülebilir kalkinmasinda ve sirketlerin gelisiminde önemli rol üstlenmistir ve bunu da sürdürmeye devam edecektir” dedi.



Portföy yönetimi sirketleri tarafindan yönetilen büyüklügün, 2023’te önemli sekilde artmasiyla 3 trilyon lirayi astigini vurgulayarak, “Portföy yönetimi sektörü tarafindan yönetilen varliklarin Gayri Safi Yurtiçi Hasila’nin (GSYH) yüzde 13,1’ine geldigini, bu hizli artisa ragmen yatirim fonlarinin yatirimci sayisinin 4,3 milyon civarinda seyrettigini gözlemledik” diyen Oral, sektörün son yillarda sergiledigi etkileyici büyüme ile geldigi bu noktayi çok önemsediklerini, ancak gelismis ülke ekonomileri ile kiyaslandiginda gidilecek daha çok yolun oldugunu da gördüklerinin altini çizdi.

Oral, Yönetim Kurulu üyeligini üstlendigi Avrupa Fon ve Varlik Yönetimi Birligi EFAMA’nin raporlarina göre 2022 sonu itibari ile Avrupa Portföy Yönetimi Sektörü’nün 28,5 trilyon euro büyüklük ile Avrupa GSYH’nin yüzde 138’ine ulastigini vurguladi. Oral, “Dernek olarak bu seviyelere yaklasmayi hedefleyerek, daha gelismis ve derinlesmis sermaye piyasalari ile birlikte ülkemizin finansal istikrarinin artmasina ve ekonomimizin gelismesine katki vermeye devam edecegiz” dedi.



“Kurumsal Yatirimcilarin reel ekonomiye katkisi hizli sekilde artiyor”

Kurumsal yatirimcilarin hem sirketlerin pay senetlerine yaptiklari uzun vadeli yatirimlarla, hem de Girisim Sermayesi Yatirim Fonlari (GSYF) ve Gayrimenkul Yatirim Fonlari (GYF) ile direk olarak reel sektöre önemli miktarda yatirim yaptigini ve destekledigini belirten Oral, Kasim sonu itibari ile bu fonlarin toplam yatiriminin 150 milyar Türk lirasini astigini söyledi.

Oral, kurumsal yatirimcilarin pay senetlerine yaptigi yatirimin Kasim sonu itibari ile 382 milyar TL’ye, özel sektör tahvillerine yaptigi yatirimin da 33 milyar Türk lirasina ulasirken bu fonlarin toplam yatiriminin 565 milyar Türk lirasi oldugunu vurguladi.

“Kurumsal Yatirimci Yöneticileri olarak çok önemli gördügümüz bir diger alan da Sürdürülebilirlik, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetisim ve Etki Yatirimlari”

Son yillarda çevre etkisinin her sektörde öneminin arttigini belirten Oral, Türkiye’de yatirim yönetiminde küresel piyasalarda oldugu gibi sürdürülebilirligin de öneminin ayni paralelde arttigini belirterek bu temada yaklasik 4 milyar TL büyüklügünde fon kuruldugunu vurgularken, “Sektör olarak sürdürülebilirlik temasini en iyi sekilde desteklemeye devam edecegiz” dedi.



Oral, üniversite ögrencilerine yatirim fonlarini ve TEFAS’i tanitmak ve finansal okuryazarligi artirmak için Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi (TSPB) ve Takasbank is birligi ile 3’üncüsü düzenlenen Altin Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarismasi’nda ‘Sürdürülebilirlik’ fonlarina yatirim yapilmasini zorunlu hale getirdiklerini belirterek, “Ögrenciler gün geçtikçe önemi artan çevre, sürdürülebilirlik ve etki yatirimlari temalari ve bu temalara yatirim yapan fonlari taniyacaklar ve bu sekilde daha çevreci yatirim yapip gelecegimize katkida bulunabilecekler” dedi.



“Yatirim fonlarinin büyümesine oldukça önem veriyoruz”

Zirvenin açilisinda söz alan SPK Baskani Ibrahim Ömer Gönül, ise kurumsal yatirimcilarin, sermayenin tabana yayilmasinda önemli bir rol üstlendiklerine isaret ederek, “Sermaye piyasasinin derinliginin artmasi için yatirim fonlarinin büyümesine oldukça önem veriyoruz. Bu açidan 2023 yili, önemli bir yil oldu. Kasim ayi itibariyla menkul kiymet yatirim fonlari ve emeklilik yatirim fonlarindaki tasarruf düzeyi 2,1 trilyon lirayi asti. Ayrica toplam 64 adet portföy yönetim sirketi tarafindan yönetilen toplam portföy büyüklügü de 3 trilyon lirayi asti. Yatirim fonlarina yatirim yaparak kurumsal portföy yönetiminin avantajlarindan yararlanan yatirimci sayimiz 5 milyon civarinda bulunuyor” dedi.



Gönül, sözlerini su sekilde sürdürdü: “Bu fonlarin yaninda son yillarda dünyada öne çikan ve alternatif yatirim fonlari olarak adlandirilan, girisim sermayesi yatirim fonlari ve gayrimenkul yatirim fonlari da benzer sekilde önemli gelismeler kaydetti.

2014 yilindan itibaren ülkemiz mevzuatina kazandirilan alternatif yatirim fonlarinin, yapilan yasal degisiklikler sonrasi bugün 150 milyar lira büyüklügünü asmis olmasi, sermaye piyasasi adina sevindirici bir gelismedir.

Son dönemde belirli temalarla kurulan fonlarin büyüklügünde de artis gözlemliyoruz. Kasim ayi itibariyla sürdürülebilirlik temasina yatirim yapan veya temiz enerji gibi yenilenebilir enerji alanlarina odaklanan, toplam piyasa degeri yaklasik 14 milyar lira olan 47 yatirim ve emeklilik yatirim fonumuz bulunuyor. Bu tutarin önümüzdeki yillarda; küresel konjonktürle birlikte hizla artmasini umuyoruz.”

“Fon ekosistemi açisindan gelecege daha umutla bakiyoruz”

Menkul kiymet yatirim fonu ve emeklilik yatirim fonu piyasasinin gelisiminde önemli rolü olan TEFAS ve BEFAS’in öneminden de bahseden Gönül, 2015 yilindan bu yana faaliyette olan TEFAS’in, 2021’de faaliyete geçen BEFAS’in, yatirimcilarin sadece fonlara erisimini kolaylastirmakla kalmayip, fonlarin karsilastirilmasinda sagladiklari kolayliklarla, yatirimci tabaninin genislemesine katkida bulunduklarina isaret ederek, “2023 yilinda TEFAS’ta toplam islem hacmi 1,7 trilyon lira, BEFAS’ta ise yaklasik 16,5 milyar lira olarak gerçeklesmistir. Bu gelismeler fon ekosistemi açisindan gelecege daha umutla bakmamizi sagliyor” dedi.



“Önemli adimlar attik”

Kurumsal yatirimci tabanindaki bu olumlu gelismeleri dikkate alarak, portföy yönetim sektörünün kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik önemli adimlar attiklarina da vurgu yapan Gönül, bu konuda sunlari söyledi:

“Yürütülen çalismalarimiz sonucunda bu yil portföy yönetim sirketlerinin organizasyonel yapisi ve sermaye açisindan güçlendirilmesi amaciyla teblig degisiklikleri yaptik. Bununla birlikte, yatirimcilarin hak ve menfaatlerinin korunmasi ve yönetim sürecinde seffafligin artirilmasi amaciyla dünyada ‘stewardship’ olarak bilinen sorumlu yönetim ilkelerine iliskin düzenleme çalismalarimiz hâlihazirda devam ediyor. Ayrica, karbon piyasasinin gelistirilmesi, sürdürülebilirlik, finansal teknolojiler ve finansal okuryazarligin yayginlastirilmasi konularinda yürütülmekte olan çalismalarin kurumsal yatirimcilar sektörüne de olumlu yansimalarinin olacagini düsünüyorum.

Kurumsal yatirimcilar, özellikle portföy yöneticileri, önemli görev ve sorumluluk üstlenmektedir. Sermaye piyasalarinin belki de en saglam kalelerinden biri olarak gördügümüz kurumsal yatirimcilarin, görevlerini bu sorumluluk bilinci ile yaptiklarina inaniyoruz. Mesleki etik disinda davranmayacaklarina inandigimiz bu paydaslarimiz, eminiz ki aldiklari sorumlulugun bilincinde olarak, en iyi hizmet anlayisiyla görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerdir.

Portföy yönetimi alanindaki gelismelerin aktarilmasina vesile olacak bu toplantinin organizasyonu için Türkiye Kurumsal Yatirimci Yöneticileri Dernegi’ne tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA