Hemsirelik Etigi Mi, Etik Hemsire Mi?

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemsirelik Bölümü tarafindan Cumhuriyetin 100’üncü yili etkinlikleri kapsaminda “Bakimin Örtük Anlami Umursamak”, “Hemsirelik Etigi mi, Etik Hemsire mi?” konulu konferans düzenlendi.

Hemsirelik Etigi Mi, Etik Hemsire Mi?
SANKO Üniversitesi SBF Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu, açilis konusmasinda, “Hemsirelik, birey, aile ve toplumun sagligini koruma, gelistirme, bozulan sagligi yeniden kazanma ve rehabilitasyonunu saglama amaciyla hizmet veren, her ülkede önemli bir yere sahip meslek gruplari arasindadir” dedi.



Prof. Dr. Pasinlioglu, konferansa konusmaci olarak katilan ve “mesleki düsünür” diye tanimladigi Hemsirelik Egitim Programlari Degerlendirme ve Akreditasyon Dernegi (HEPDAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi SBF Hemsirelik Bölümü Dogum ve Kadin Hastaliklari Hemsireligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Özen Kulakaç’in, arastirmalar ve gözlemler yaparak hemsirelik mesleginin daha iyi icra edilmesi için önemli çalismalara imza attigini söyledi.



Gösterdigi çaba ve azimden dolayi Prof. Dr. Özen Kulakaç’i kutlayan Prof. Pasinlioglu “Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda bu anlamli konferansin gerçeklestirilmesine katki sunan tüm ekibe tesekkür ediyorum” diye konustu.



SANKO Üniversitesi SBF Hemsirelik Bölüm Baskani Prof. Dr. Nimet Ovayolu da meslektaslarina ve hemsire adaylarina hemsirelik bakiminin ve bakim verilen bireyin ne kadar degerli oldugunu bir kez daha hatirlatarak, Cumhuriyetin kurulusunun 100’üncü yil dönümünü en içten dilekleriyle kutladigini kaydetti.



Konferansa konusmaci olarak katilan Prof. Dr. Özen Kulakaç ise iki oturumda “Bakimin Örtük Anlami Umursamak” ve “Hemsirelik Etigi mi? Etik Hemsire mi” konulu sunum yapti.

Prof. Dr. Kulakaç, ilk oturumda gerçeklestirdigi “Bakimin Örtük Anlami Umursamak” konulu sunumda umursama kavraminin; bakim sürecinin iç içe geçmis dört asamasindan ilkini olusturduguna vurgu yapti.

Umursamayi, iyi olan seyleri devam ettirmek ve sürekliligini saglamak, hastalik durumlarinda ise iyilestirmeyi saglamak üzere dikkati vermek olarak tanimlayan Prof. Dr. Kulakaç, konusmasini söyle sürdürdü: “Umursamak, erdemli bir karakter olusturma sürecinin önemli bir bilesenidir. Ayrica bir kisinin neyi umursadigi ve ne yapmayi düsündügü arasinda dogal ve yakin bir baglanti bulunur. Umursamak yalniz kendimiz için degil, gelecekte olmasini hayal ettigimiz bir dünya için önemlidir. Hemsirelerin umursama ile baslayan ve bakimin sorumlulugunu üstlenme ve bakim verme ile devam eden bakim sürecinin hayranlik verici örnegini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün bir milletin bagimsizligini umursama, bagimsizlik savasinin liderliginin sorumlulugunu üstlenme ve sonuçta devrimlerle taçlandirdigi bir Türkiye Cumhuriyeti kurma çabasi ile baglayabiliriz.”

Prof. Dr. Kulakaç, “Hemsirelik Etigi mi, Etik Hemsire mi” konulu sunumunda ise “Bir saglik sisteminde hiçbir eylem ya da süreç yoktur ki ahlaki boyutu bulunmasin. Hemsirelerin insani, bakimi ve iyilestirme süreçlerini dikkate almayan geleneksel yaklasimlari dönüstürme etik sorumlulugudur” ifadelerini kullandi.

Hemsirelerin bakimin etik boyutuna yol gösterecek rehberler olusturma ve uygulama sorumlulugunu üstlenmek durumunda oldugunu anlatan Prof. Dr. Kulakaç, hemsirenin insan olma boyutuyla yakin iliski kurduran, “etik bir insan olma” konusunda içsel duyarliligi destekleyen etik rehberlere gereksinimi olduguna dikkat çekti.

Insanin yüzünü hemsireyi sorumluluga davet eden bir “ayna” olarak tanimlayan Prof. Dr. Kulakaç, sözlerini söyle tamamladi: “Baskasinin yüzünün yükledigi sorumluluk bilinciyle olusturulan ben ötesi etik iliskiye isaret eden Levinas, ‘Ait olma’ ya da ‘Yüz’ etigi ile etigi, bir baska insanin hayati ellerine teslim edilen kisinin o hayata özen göstermesi olarak anlamlandirmistir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yilini kutluyoruz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tanimladigi ‘akli hür, vicdani hür, irfani hür’ insani, hemserilikte ancak içsel bir etik anlayisa sahip hemsireler temsil edecektir.”
Kaynak: İHA