Psikiyatri Okulunun Ilk Etkinligi 'Depresyon' Oldu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tip Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dali ve Denizli Psikodrama Dernegi’nin birlikte düzenledigi ‘’Depresyon’’ temali sempozyum 4-5 Kasim 2023 tarihlerinde PAÜ ev sahipliginde gerçeklesti.

Psikiyatri Okulunun Ilk Etkinligi 'Depresyon' Oldu


Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalinin Denizli Psikodrama Dernegi ile birlikte düzenledigi sempozyumun temasi; beden sagligini en çok etkileyen psikiyatrik bozukluklardan biri olan ‘depresyon’ olarak belirlendi.

PAÜ Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar, Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Tugba Sari, Tip Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Gülfizar Sözeri Varma, Denizli Psikodrama Dernegi Baskani Prof. Dr. Nalan Kalkan Oguzhanoglu, davetliler ve ögrenciler katildi.

Saygi Durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan program açilis konusmalari ile devam etti. Açilista sirasiyla Sempozyum Baskani Prof. Dr. Nalan Kalkan Oguzhanoglu, Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Tugba Sari ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar konustu.

Sempozyum baskanligini yapan Denizli Psikodrama Dernegi Baskani Prof. Dr. Nalan Kalkan Oguzhanoglu konusmasinda: “Hüzünden neseye, geçmisten bugüne duygusal ikmal getirdiniz. Yeniden karsilasmalarla tazelenme firsati sagladiniz. Bugün buraya paylasmaya geldik. Yasadigimiz bu anlari da geçmis zaman olmasini bekleyerek ilerideki hikâyemize “iyi ki” ya da “ne hos oldu” cazibesini ekleme arzusuyla geldik. Bu sempozyumun hepimizin bellegine düsebildigi kadarini okuyabilme firsati sunsun dilerim” dedi.



Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Tugba Sari yaptigi konusmada sunlari kaydetti: “Milli mücadele döneminde olaganüstü sikintilar içerisinde mücadele için gerekli ümit, cesaret ve güven gibi duygularin saglanmasi için profesyonel psikolojik yardimin söz konusu olmadigi o günlerden geldik. Cumhuriyetimizin yüzüncü yilini kutladigimiz bugün, bilimin isiginda 1. Pamukkale Psikiyatri Okulunu, Pamukkale Üniversitesi bünyesinde gerçeklestirilmekten onur ve gurur duyuyoruz. Sayin Dekanimiz Prof. Dr. Osman Ismail Özdel hocamizin sevgi ve selamlarini ileterek, hepinize hos geldiniz diyorum. 1987 yilinda Denizli Tip Fakültesi adiyla kurulan fakültemiz, 1992 yilinda Pamukkale Üniversitesi’ne baglanarak, 1993 yilinda Günes binasinda hizmet vermeye baslamistir. 2002 yilinda bulundugumuz Kinikli Kampüsünde, 2012 yilinda 13 katli plaza binasinda hizmet vermeye baslamistir. 2014 yilinda Psikiyatri Hastanemiz hizmet vermeye baslamistir. 272 ögretim üyesi, 652 arastirma görevlisi, 1612 ögrencimizle bugün Ege Bölgesi’nde büyük hasta potansiyeline sahip dev bir merkez haline gelmistir. Psikiyatri Hastanemiz de Tip Fakültemizin göz bebegidir. Psikiyatri Ana Bilim Dalimiz, ulusal ve uluslararasi katilimin gerçeklestigi bilimsel aktiviteler ve sosyal aktiviteler ile ruh sagligini sosyal, ekonomik, hukuki ve tibbi boyutlari ile tam bir halk sagligi sorunu olarak degerlendirmektedir. Toplumsal sorunlarin ruhsal sorunlara neden oldugu, ruh hastaliklarina bagli olarak da toplumsal sorunlarin ortaya çiktigi bilinmektedir. Üst üste pandemi ve deprem gibi felaketler yasamis ülkemiz insanlarinin, siz saygideger hocalarimizin Türkiye Yüzyili’nda yapacagi çalismalara ve bu tür toplantilara ihtiyaci vardir.”

“Fiziksel iyilesmenin en büyük etkenlerinden biri de kisinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesidir.”

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar yaptigi konusmada sunlari dile getirdi: “Depresyon kimyasal bir hastaliktir. Transmitter olarak adlandirilan dopamin, serotonin gibi ajanlar etki eder. Bunlar içinde tirozin ve C vitamini çok önemlidir. Çünkü baslangiç maddesi tirozinden baslayarak noradrenalin sentezlenir. Bunun için de en önemli sey C vitaminidir. C vitamini almanizi öneriyorum. Üniversite hastanemiz birçok hastaligin tani ve tedavisinde uzman hekimleri ve son teknoloji cihazlari ile insanlarin hayatlarini saglikla sürdürebilmesi için var gücüyle çalismaktadir. Fiziksel iyilesmenin en büyük etkenlerinden biri de kisinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesidir. Bu sebeple üniversitemiz psikiyatri alaninda da güncel bilgileri yakindan takip etmektedir. Katilimlariniz için çok tesekkür ediyor ve verimli bir sempozyum olmasini diliyorum.”

Açilis konusmalarinin ardindan sempozyum ‘Depresyon, Travma ve Bagimlilik’ adli ilk oturumu ile devam etti. Iki gün süren sempozyumda toplamda dört oturum ve çesitli basliklarda atölye çalismalari gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA