Sandikli'da Bu Yil 100 Bin Ton Üzerinde Seker Pancari Rekoltesi Bekleniyor
Afyonkarahisar’in Sandikli ilçesinde seker pancari hasadi basladi. Üreticiler alimlarin yavas ilerlediginden yakindi. Bu yil kilogrami bir lira 85 kurus olarak açiklanan seker pancarinda ilçede 100 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.

Özel makineler ile sökümü yapilan seker pancarlari mera ve bos alanlarda yiginlar halinde toplaniliyor. Daha sonra fabrikanin talebine göre kamyonlar ile fabrikaya gönderiliyor. Bu yil kilogrami bir lira 85 kurus olarak açiklanan seker pancarinda ilçede 100 bin tonun üzerinde rekolte bekleniliyor. Üreticiler ise fabrikanin pancar talebinde bulunmadigi için yiginlarda ki pancarlarin tonaj kaybettiginden yakiniyor.
Ziraat Odasi Baskani Fatma Toptas, “Söküm izini verileli bir ay oldu. Çiftçilerimiz pancarlarini söktüler bu sekilde yigin haline getirdiler. Ama nakliye sorunumuz var. Fabrika alim yapmiyor. Çiftçiler ‘ Bu sekilde olursa sökümün mart ayina kadar devam edecek’ diyor. Bu yiginlarda bekleyen pancarlari uzun süre sonra alacaklar. Bu yiginlarda uzun süre bekleyen pancarlar fire verecek. Bu nedenle üreticileri kota cezasi ile cezalandiracaklar.
Tarladan çikan pancarlari yolun kenarinda mera var orada silo yapiyoruz. Bu pancarlarin ne zaman alinacagi belli degil. Bize sira bir ay sonrada gelebilir. Bu pancarlar burada fire verecek tabi. Tonaj kaybedecek. Pancar parasi ödemeleri de ertelenmis. Bunlarin hizlandirilmasi gerekiyor” dedi.
