Çelik Sektörünün Önde Gelen Isimleri Istanbul'da Bulustu

Istanbul’da bu yil 18’incisi düzenlenen ‘SteelOrbis Çelik Konferansi’nda sektörün öncü firmalari bir araya geldi.

Çelik Sektörünün Önde Gelen Isimleri Istanbul'da Bulustu
SteelOrbis tarafindan her yil düzenlenen, ‘SteelOrbis Çelik Konferansi 18. Bulusmasi’ Çolakoglu Metalurji A.S ana sponsorlugunda Istanbul Marriott Hotel Asya’da gerçeklestirildi.

“Çelik Piyasalarinda Yeni Ufuklar” basligiyla düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük çelik piyasasi bulusmasi olan konferansa, yabanci firmalarin yani sira Türkiye’den önde gelen sirketler katilim sagladi. 600’e yakin katilimcinin bulundugu toplanti Türkiye’de çelik piyasasini mercek altina aldi.

Türkiye’de her yil geleneksel olarak gerçeklestirilen ve firmalarin gelisimine katkida bulunan konferansta Türk çelik sektörünün degerlendirme konusmasini Türkiye Çelik Üreticileri Dernegi Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan yapti. Yayan, geçtigimiz 2 yil içerisinde dünya çelik sektörünün geriledigini ve bu gerilemenin kaynaginin kendi büyümesinde de yavaslama görülen Çin oldugunu ifade etti.

Yayan, Türkiye’nin ham çelik üretiminin ise ilk 10 ay itibariyla yüzde 8,8 geriledigini, bahsedilen gerileme geçen yilin ayni dönemine kiyasla daha hafif olsa da bunun baz etkisinden kaynaklandigini ifade etti.

Türkiye’nin dünya ham çelik üretiminde 2022 yilini sekizinci sirada kapattigini ve bu yilin ilk 10 ayinda Almanya’nin ardindan yine sekizinci sirada yer aldigini söyleyen Yayan, kapasite kullanim oranlarinin ayni dönemde yüzde 55 seviyesine gerileyerek 2014-2015 yillarinda görülen duruma benzer bir durumun ortaya çiktigini ifade etti.

Konferansin 1. Oturum açilis konusmasi Yassi Çelik Ihracat ve Sanayicileri Dernegi (YISAD) Yönetim Kurulu Baskani ve Çolakoglu Metalurji Is Gelistirme ve Yurtdisi Istirak Direktörü Metin Tayfun Iseri tarafindan yapildi. ABD’nin 232. Madde vergileri ve AB’nin koruma önlemleriyle sektörün küresellesmeden bölgesellesmeye dogru hareket ettigini ifade eden Iseri, piyasada bölgesellesmenin daha fazla daralip daralmayacagina yönelik endiseler oldugunu ekledi. ABD’nin söz konusu önlemler kapsaminda alinan yüzde 25 oranindaki vergiler sayesinde birçok yatirim gerçeklestirildigini ve tesislerin yenilendigini belirten YISAD Yönetim Kurulu Baskani, ABD’nin üreticilerin kapasite kullanim oranlarini düsürerek fiyatlarini yükselttigini söyledi.

ABD’nin Türkiye’ye uyguladigi koruma önlemlerinde herhangi bir degisiklik olup olmayacagina yönelik soru karsisinda Tayfun Iseri ABD’nin Türkiye ve birkaç ülke hariç diger ülkelerle serbest ticaret anlasmasi imzaladigini veya kota getirdigini hatirlatti.

Konferansa "Küresel Piyasalar" adli ikinci oturum ile devam edildi. Ikinci oturumda, JFE Çelik Sirketinden Küresel Is Gelistirme Müdürü Kazuo Mike Fujisawa, Avrupa Çelik Birligi’nden Ekonomik Çalismalar ve Pazar Analizi Alessandro Sciamarelli, SteelOrbis Türkiye, MENA ve Avrupa Piyasa Analizi Bölümü Yöneticisi Anna Voloshenko ve KOSDER Yönetim Kurulu Baskani Hakan Çendik küresel piyasalar üzerine konusmalar gerçeklesti.

Konusmalarin ardindan, Mesut Özdöl’ün moderatörlügünde panel düzenlendi.

Sektörün gelecegine iliskin merak edilenlere yer verilen panele, Çolakoglu Metalurji Boru Profil ve Ikincil Üreticiler Satis Müdürü Kürsad Aynas, Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çakmur, Çoskunöz Metal Form Genel Müdür Yardimcisi Gökhan Mercanli ve Soguk Hadde ve Galvaniz Üreticileri Dernegi Genel Sekreteri Asuman Gürsoy konusmaci olarak katildi.

Konferansin son oturumunda ise Prof. Dr. Ahmet Kasim Han ve ABD Merkez Bankasi Fed Eski Arastirma Direktörü Erkin Sahinöz katilimcilara sunum yapti.
Kaynak: İHA