Orman Genel Müdürü Karacabey Açiklamasi 'Tek Basina Hava Araciyla Yangin Söndürülmez'

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Maalesef toplumumuzda ’hava araci olmazsa bu yangin sönmez’ algisi var. Hava araçlari gereksiz de degil tabii ki. Ama tek basina hava araciyla yangin söndürülmez" dedi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Antalya’da bir otelde düzenlenen ’Iklim Degisikligi Sürecinde Orman Yönetimi Çalistayi’nda basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Orman yanginlarinin mevsimi degil, sartlarinin oldugunu dile getiren Karacabey, sartlar olustugunda her mevsimde yangin olabilecegine dikkati çekti.

Karacabey, yanginin sartlarina iliskin, "Yüksek sicaklik, siddetli rüzgar ve düsük nem bu üç unsur bir araya geldigi zaman. Bir 30 siniri vardir. Nem yüzde 30’un altina düstüyse, sicaklik ve rüzgar da 30’un üzerindeyse o zaman biz alarm durumuna geçeriz" ifadelerini kullandi.

Yanginin sebeplerinin doga olaylari, insan kaynakli ihmal veya kasit oldugunu belirten Karacabey, ormanlarda yanici maddenin yaniciliginin arttigini kaydederek, "Yanginin siddeti yükseliyor. Bu da söndürme çalismalarini zorlastiriyor. Yani yanginin çikmasi baslamasi açisindan degil ama söndürülmesinin zorlastirmasi açisindan iklim degisikligi önemli" dedi.



Orman yanginlari gönüllüleri belirli egitimlerden geçiyor

Orman yanginlari gönüllülerinin sayisinin 119 bine ulastigini bildiren Karacabey, gelecek yilda bu sayiyi daha da artirmayi hedeflediklerini söyledi.



Karacabey, orman yangini gönüllülügü için vatandaslardan saglik raporu istediklerini, bu dogrultuda sagligi elverisli kisileri orman yangini gönüllülügüne kabul ettiklerini hatirlatarak, "Arkadaslarimiz o vatandaslarla irtibata geçip bir günlük egitim veriyorlar. Önce teorik egitimler, ilk yardim egitimi, acil durumlarda ne yapacak, yangina atesin ne tarafindan müdahale edilir gibi. Sonra bir de uygulama egitimi veriyorlar, atesi yakarak gösteriyorlar. Sonra kisisel koruyucu donanimin da kullanilmasi gerekiyor. Ya o anda teslim ediliyor veya ileride yangin çiktiginda cep telefonuna gelen mesajla yangin yerine gitmek isterse kendisine yanmaya dayanikli elbise ve ayakkabi veriliyor" diye konustu.



Ögretmen ve imamlar da orman yanginlari gönüllüsü olacak

Karacabey, söyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte ögretmenlerimize yangin gönüllülük sistemini yayginlastirmayi düsünüyoruz. Çünkü hem sayi olarak çok fazla hem de bizim esas ulasmak istedigimiz kitle çocuklar, ögrenciler. Ögrencilerin hepsine biz ulasamayiz belki ama ögretmenlerimiz ulasir. Biz ögretmenlerimize ulasirsak onlar da çocuklarimiza ulasacaklar. Çocuklara da o ormanla, yanginlarla ilgili bilinci, hassasiyeti ögretmenlerimiz en iyi kazandirir. Ikincisi de tüm cami imamlarini da yangin gönüllüsü yapacagiz insallah. Diyanet Isleri Baskanimizla görüstük, imamlari da yangin gönüllüsü yapalim diyoruz. Camiye, okula gelen herkese mesajimizi iletelim istiyoruz."

"Tek basina hava araciyla yangin söndürülmez"

Yanginlara müdahalede hava araçlarinin etkinligine dair de konusan Karacabey, sunlari dile getirdi:

"Bize fakültede, ’Hava araçlari yangin söndürme araci degildir. Yangina ilk müdahale araci ve yangin sirasinda personel tasimaya yarayan araç’ denilirdi. Maalesef toplumumuzda ’hava araci olmazsa bu yangin sönmez’ algisi var. 2021 yilindaki yanginlarda o zaman 85 tane hava araciyla çalistik ama 3 tane uçaktan bahsedildi ’o uçaklar çalistirilmadi da yangin sönmedi’ denildi. Biz 85 hava araciyla 339 bin hektar orman alaninda mücadele ettik, 14 günde söndürdük. Ayni tarihte Amerika’nin California eyaletinde Dixie yangini vardi. Bu yanginda 170 hava araci çalistirdilar, tek bir yangin 105 gün sürdü. Hava araçlari gereksiz de degil tabii ki. Ama tek basina hava araciyla yangin söndürülmez."

Karacabey, ’Okullar Hayat Olsun’ projesi ile tüm Türkiye’de isteyen okullarin bahçe agaçlandirmalarini yaptiklarini ve talebi olanlarin isletme müdürlüklerine basvurabilecegini vurguladi.

Dogal olan agaçlandirma sistemini devam ettirdiklerini sözlerine ekleyen Karacabey, ormanciligin dogayi taklit etme sanati oldugunu belirterek, doga ile mücadele edilemeyecegini anlatti.

OGM’nin arazöz sayisi 150 artacak

Yeni arazözler temin edeceklerinin altini çizen Karacabey, "Alim süreci gerçeklesti, su an imalati devam ediyor. 2024’te ilave 150 tane arazözümüz olacak. Bunun bir kismini eskilerin yerine degistirerek kullanacagiz. Bir kismiyla da yeni ekipler kuracagiz. Çünkü iklim degisikliginin olumsuz etkileri önümüzdeki yillarda artarak karsimiza çikacak. Dolayisiyla ekip sayimizi artirmamiz gerekiyor. Bununla ilgili araç hazirliklarimizi yaptik" ifadelerini kullandi.

"Personel alimi için girisimlerde bulunduk"

Orman Genel Müdürlügünün 20 bini isçi, 24 bini de memur olmak üzere toplamda 44 bin personeli oldugunu kaydeden Karacabey, yeni personel alimina iliskin söyle konustu:

"Personele ihtiyacimiz da olacak. Personel alimi gerçeklestirmek için de girisimler de bulunduk. 2027 yilinda tamamlanacak olan 20 uçak satin alma projemiz var. 4 tanesini geçen yil teslim aldik. Satin alma islemi tamamlandi ama imalat süreci devam ediyor. 4 tanesini 2023’te teslim almistik. 2024 yilinda da 4 tanesi daha gelecek. 8 tane kendi yangin söndürme uçagimiz görev yapacak. 2027’de de 20 tane OGM’nin kendi uçagi görevde olacak."

Karacabey, vatandaslarin orman yanginlariyla ilgili Orman Genel Müdürlügünün internet sitesindeki ’Yesil Vatan’ bölümünden bilgi alabilecegini söyledi.

Kaynak: İHA