13. Uluslararasi Resort Turizm Kongresi Gerçeklesti

Uluslararasi Resort Turizm Kongresi’nin 13’üncüsü, Türkiye Is Bankasi’nin ana sponsorlugunda Antalya’da gerçeklestirildi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve Isletmeciler Birligi’nin (AKTOB), turizm sektörünü ilgilendiren konularin ulusal ve uluslararasi boyutta ele alindigi, “Turizmin Gelecegi, Gelecegin Turizmi” mottosuyla geleneksel hale getirdigi Uluslararasi Resort Turizm Kongresi’nin 13’üncüsü, Türkiye Is Bankasi’nin ana sponsorlugunda Antalya’da gerçeklestirildi.

Bu yil “Sürdürülebilir Turizm” ana temasiyla düzenlenen Kongrenin açilisina Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Is Bankasi Genel Müdürü Hakan Aran, AKTOB Baskani Kaan Kavaloglu, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Baskani Erkan Yagci katildi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, kongrenin açilisinda yaptigi konusmada, turizmde dolu dolu bir yilin daha sonuna geldiklerini, yilbasinda 55,6 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini ve hedefe çok yakin olduklarini söyledi.

Bakan Ersoy, turizm sektörü rakamlarina dair su bilgileri verdi: "2023 yili Ocak-Ekim döneminde agirladigimiz toplam ziyaretçi sayisi 50,2 milyon kisiyi asti. Tatillerinde Türkiye’yi tercih eden yabanci turist sayisi bu 10 ayda, bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 11,58’lik artis göstermistir. Turizm gelirlerinde ise 2023 Ocak-Eylül döneminde 42 milyar dolara ulasmis durumdayiz. Geçen yilin ayni döneminde ulastigimiz 35 milyar dolarlik gelirle kiyaslandiginda yüzde 20’lik bir artis elde ettigimizi memnuniyetle görüyoruz."

Kisi basi gecelik harcama rakamlarinda da önemli bir basari elde edildigini belirten Bakan Ersoy, 2017 yilinda 65 dolar olan kisi basi gecelik harcama rakaminin hayata geçirilen basarili politikalar sonucunda geçen yil 89 dolara yükseldigini, bu sene ise 100 dolar ile tamamlamayi planladiklarini vurguladi. Türkiye’nin turizmde dünyanin süper liginde yer aldigina isaret eden Ersoy, "2028’de hedefimiz çok daha büyük. Turizm gelirinde çitayi 100 milyar dolar seviyesine çikaracagiz. Insallah her zaman oldugu gibi degerli sektör paydaslarimizin da özverili çalismalari ve destekleriyle hedeflerimizi birer birer tutturacagiz" dedi.

Mehmet Nuri Ersoy, turizmde gelecegin en önemli trendlerinden birinin "sürdürülebilir turizm" olacagini vurgulayarak, Türkiye olarak bu alanda da etkin bir çalisma yürüttüklerini söyledi.

"Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Programi"ni uygulamaya basladiklarini ve bunun için dünyanin en üst düzey sürdürülebilirlik platformu olan "Global Sustainable Tourism Council" ile 3 yillik bir protokole imza attiklarini hatirlatan Ersoy, bu protokolle Türkiye’nin, dünyada sürdürülebilir turizm alaninda hükümet nezdinde ulusal bir program gelistirmek üzere anlasma yapan ilk ülke oldugunu vurguladi. Ersoy, Sürdürülebilir Turizm Programi kapsaminda 7 bin 568 tesisin birinci asama belgesi, 634 tesisin ise üçüncü asama sertifikasi aldigini, halihazirda devam eden çalismalar kapsaminda 809 tesisin de belgelendirme sürecinin devam ettigini belirtti.

“Antalya’nin ardindan Mugla, Istanbul, Izmir gibi illerde de Ihtisas Subeleri açacagiz”

Is Bankasi Genel Müdürü Hakan Aran da yaptigi konusmada, ülke ekonomisine katki saglayacak bazi sektörleri stratejik öncelik alanlari olarak belirleyip, Türkiye ölçeginde o sektörün kaderini degistirecek adimlar atma ve atilimlar yapma konusunda bir yolculuga çiktiklarini ifade etti.

Turizmin de çarpan etkisi çok yüksek bir sektör oldugunu belirten Aran, turizmle birlikte yerel el sanatlarindan restoranlara, hediyelik esya saticilarindan çiftçilere herkesin kazandigini, ülke ekonomisine katki saglamanin en dogrudan yollarindan birinin turizmi desteklemek oldugunu söyledi.



Aran, sözlerini söyle sürdürdü: “Türkiye’nin ilk yüz yilina tarim ve sanayi damga vurdu, lokomotif sektörlerimiz, itici gücümüz oldu. Bundan sonra dijital çagda turizmin Türkiye’de milli ekonomiye katkisinin, milli ekonomiden aldigi payin artacagini ve bankacilik sektörünün turizme verdigi kredilerin çok ciddi miktarda katlanarak büyüyecegini düsünüyoruz. AKTOB Kongresi sponsorluguyla Cumhuriyetimizin 100. yilinda sadece bir etkinlige sponsor olmus degiliz. Turizmdeki strateji degisikligimizi, turizmdeki odaklanmamizi sektörün tüm oyuncularina, onlarin en çok deger verdigi, önem verdigi bu etkinlikte duyurmak için buradayiz. Umuyorum Is Bankasi ölçeginde bir bankanin bir sektöre açik destek verdigi zaman o sektörün nasil ivmelendigini, nasil hareket ettigini görme firsati yasariz.”

Odaklanmanin fark olusturan en temel unsur oldugunun altini çizen Aran, Antalya’daki kurumsal subeyi Turizm Ihtisas Subesi haline dönüstüreceklerini söyledi.

Antalya’nin ardindan ülke ekonomisi açisindan turizm gelirine en çok katki saglayan Mugla, Istanbul, Izmir gibi baska illerde de Turizm Ihtisas Subeleri açacaklarini ifade eden Aran, bu subelerin odaginin tamamen otel ve isletmeciler olacagini, sadece turizm sektörüne yönelik ürün ve hizmet sunacagini, sektörün ihtiyaçlarini bilen, sektör temsilcileriyle ayni dili konusan çalisanlarin olacagini anlatti.

“Turizm, Türkiye’nin ikinci yüz yil hikâyesinin önemli kilometre taslarindan biri”

Bankaciligin rekabetin çok yogun yasandigi bir sektör olduguna dikkat çeken Aran, “Is Bankasi bir oyuna girdigi zaman, bu alandaki diger oyuncularin buna karsilik vermesi, bizim ölçegimizdeki bir bankaya diger kurumlarin eslik etmesi sektör için olumlu olacaktir. Sektörde degisimler, dönüsümler oldugunda dünyada turizmde belki birincilige, ikincilige oynayacak yatirimlari yapar, daha yüksek markalar olustururuz" dedi.

Aran, turizm sektöründe kamunun yani sira sivil toplum kuruluslarinin ve ilgili birliklerin son derece güçlü oldugunu belirterek, “Türkiye’de herkesin ayni iradede oldugu, bir seyi yapmak istedigi zaman yapmaya gücünün yetecegi alanlardan biri de turizm. Ben bunun çok iyi degerlendirilecegini ve Türkiye’nin ikinci yüzyil hikâyesinin önemli kilometre taslarindan birinin turizm olacagini düsünüyorum” diye konustu.

Son yillarda turizmde elde edilen basarilara deginen Aran, “Pandemiden savasa, orman yanginlarindan depreme pek çok felaketin ortasinda saglanan bu basarinin çok daha anlamli, kiymetli oldugunu ve gelecege yönelik olarak sektöre pozitif bakmayi sagladiginin altini çizmek istiyorum” dedi.

“Kredi hacmimizi iki katina çikaracak hamleler yapacagiz”

“Biz bugüne dek sektöre ne kadar kredi vermissek bunu en azindan iki katina çikaracak hamleleri yapacagiz” diyen Hakan Aran, “Bizim turizm sektörüne yönelik 1 milyar dolarlik kredi bakiyemiz var. Su an itibariyla kullandirilmis olan ve turizmcilerde bulunan rakam. 1 milyar dolarlik kredi hacminin önümüzdeki iki yillik süreçte 2 milyar dolara çikmasini hedefliyoruz. Renovasyon kredilerinden enerji verimliligine, atik yönetiminden yesil dönüsüme, sezon öncesi hazirliklarin finansmanindan yeni tesis yatirimlarina çok genis alanda en uygun kosullarda ilave 1 milyar dolarlik kaynak tesis edecegiz. 2024-2025 yillarinin sektör için yatirim yillari olabilecegini düsünüyoruz” dedi.

Içinde bulundugumuz ekonomik kosullarda 2024 ve 2025’in tam bir yatirim dönemi olacagini, firsatlarinin çok iyi degerlendirilmesi gerektigine inandiklarini ifade eden Aran, iki yilin yatirimla geçirilmesi durumunda 2026’nin tam bir patlama yili olacagini; ondan sonraki dönemin ise çok daha rahat, öngörülebilirligin saglandigi, enflasyonun tek haneli seviyelere indirildigi bir dönem yasanacagini söyledi.



Banka bünyesinde Turizm Bankaciligi Bölümü kuracaklarini da aktaran Hakan Aran, stratejik olarak önem verdikleri sektörde Ihtisas Subelerinin kurulmasinin ardindan ilk basta sektörü kredi yoluyla destekleyeceklerini ifade etti.

Aran, sektörde ilk basta krediye erisiminin kolaylasmasi ve finansmanin ucuzlamasi gerektigini, bu olduktan sonra turizmi daha da gelistirmeye dönük projeler hayata geçirmeye odaklanacaklarini belirtti.

Sektöre yönelik Turizm Kart uygulamasinin olacagini da ifade eden Aran, kartlarin ödeme periyotlarini turizmin gelir yapisina göre ayarlayacaklarini ve turizmcilerin yasam döngüsüne uygun olarak finansal ürünleri olusturacaklarini, yenilikçi ürünler sunacaklarini söyledi.

Kaynak: İHA