Yozgat'ta Seker Pancari Hasadi Basladi

Yozgat’ta çiftçilerin seker pancari sökümü mesaisi basladi. Üreticiler tarlalardan hasat ettikleri seker pancarlarini kamyon ve traktörlere yükleyerek seker fabrikalarina teslim ediyor.

Yozgat'ta Seker Pancari Hasadi Basladi
Yozgat’ta ilkbahar mevsiminde düsen yagis sayesinde sekerpancari üreticisi, verimli bir hasat sezonuna basladi.

Tarladan sökülen pancarin geçen yillara oranla daha verimli olmasi çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Il genelinde binlerce çiftçinin ekimini gerçeklestirdigi seker pancarinin hasadi ile çiftçilerin ve mevsimlik tarim isçilerinin de zorlu mesaisi basladi.

Seker pancarini kanca yardimiyla söken isçiler, bir yandan da yapraklarini ayirarak islenmeye hazir hale getiriyor.

"Pancar üretiminde verimli bir sezon geçiriyoruz"

Il genelinde 1 milyon 850 bin ton seker pancari üretimi beklediklerini söyleyen Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani Kürsat Arslan, “Yeni yilin pancar hasadi eylül ayinin sonu itibariyla basladi.

Çiftçilerimiz de tarlalarindan pancari söküp fabrikalara teslim ediyorlar. Yozgat’ta genel anlamda bu yil 1 milyon 850 bin ton üretim gerçeklesecegini tahmin ediyoruz. Bu pancarlar 3 fabrikamizda islenecek. Bunun 550 tonu tahminen Yozgat Seker Fabrikasinda islenecek. Seker oranlarimiz geçen seneye oranla bir polar daha fazla. Bu sene pancar üretiminde verimli bir sezon geçiriyoruz, bahar yagmurlarinin pancar verimini artirdigini düsünüyorum.” dedi.



"Pancarin sökümü zor oluyor"

Sanliurfa’nin Siverek ilçesinden gelen mevsimlik isçilerden Emrah Islak ise, “Yozgat’a tarim isçisi olarak geldik. Burada seker pancari söküyoruz, her sene geliyoruz. Bu sene pancarin verimi çok iyi ancak pancarin sökümü çok zor oluyor, simdilik elle kanca yardimiyla söküm yapiyoruz. Daha sonra makine ile sökümlere devam edecegiz” seklinde konustu.



Pancar alim fiyati da açiklandi

Öte yandan, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, aylardir beklenen 2023 yili pancar alim fiyatini, kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olarak açikladi.

Kaynak: İHA