Prof. Dr. Iyem, Varisin Nedenleri Ve Tedavisi Hakkinda Bilgi Verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Prof. Dr. Hikmet Iyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Prof. Dr. Iyem, Varisin Nedenleri Ve Tedavisi Hakkinda Bilgi Verdi
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Prof. Dr. Hikmet Iyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkinda bilgi vererek, Varislerin, uzun süre ayakta kalan kisilerde meydana gelen agri, agirlik hissi bilhassa bileklerde sismeye neden oldugunu, bu durumun sadece bacaklara agri ve rahatsizlik vermekle kalmayip, görünüm açisindan da rahatsiz edici hale gelebildigini, Kadinlarda erkeklere göre 4 kat fazla görülen varislerin, ailede varis hikayesinin olmasi varis olusum riskini daha da artirdigini belirtti.

Prof. Dr. Hikmet Iyem, “Varis bacak toplardamarlarinin hastaligi olarak bilinmektedir. Bacak toplardamarlarinda genisleme ve bu genisleme sonucunda ciltten kabarik bazen kivrim kivrim yesil yada siyah bir görüntü olusmasi halidir. Varis hem kadinlarda hem de erkeklerde görülmektedir. Ancak gebelik ve hormonlarin etkisiyle kadinlarda biraz daha sik görülmektedir” dedi.

Prof. Dr. Hikmet Iyem, “Varis bacak toplardamarlarindaki geçirilmis bir hastaliga ya da dogustan var olan bir bozukluga bagli olarak gelisen bir durumdur. Normal saglikli insanlarda ayakta durdugunda kan asagidan yukariya dogru kalbe gelir. Temizlenir tekrar vücuda dagilir. Yer çekimine bagli olarak kanin asagiya dogru gitmesini engelleyen toplardamarlarda kapak vardir. Iste bu kapaklarin herhangi bir nedene bagli olarak bozulmasi sonucunda kanin ters yönde yani yukaridan asagiya dogru gitmeye basladigi zaman bacak toplardamarlarinda genislemeler meydana gelir. Bu genislemeler sonucunda önce örümcek agina benzer bir görüntü meydana gelir sonraki zamanlarda ise ciltten kabarik genellikle yesil yada siyah varis pakeleri olusur. Tabi sadece geçirilmis bu damar hastaliklari ya da dogustan var olan bozuklari bagli olarak varis gelismez. Varis ayni zamanda bir meslek hastaligidir. Uzun süreli ayakta kalarak yapilan mesleklerde varis daha sik karsimiza çikmaktir. Örnegin, uzun süre ayakta kalan ve ameliyat yapan doktorlarda, bay- bayan kuaförlerinde çalisanlarda, tezgahtarlarda, dis hekimlerinde ya da özellikle restoranda çalisan garsonlarda çok sik olarak karsimiza çikmaktadir. Ayni zamanda dogum sayisi arttikça varis olusma riski artmaktadir. Kisaca varis bir meslek hastaligi olarak tanimlanabilmektedir” diye konustu.

Varisin belirtileri

Prof. Dr. Hikmet Iyem varis belirtileri hakkinda açiklamalarda bulunarak, “Bacaklarda dolgunluk hissi, gece kramplari, kasinti, ciltte kalinlasma ve renk degisikligi ve tedavi edilmeyen hastalarda bacaklarda yara açilmasi olabilir” ifadelerini kullandi.

Varislerin tedavisi

Prof. Dr. Hikmet Iyem, “Uygun hastalarda ilaç tedavisi, kisi uygun basinçli varis çoraplari, köpük tedavisi olarak da bilinir, Radyofrekans tedavisi, Laser tedavisi, Zamk gibi yapistirici ürün kullanimi, Cerrahi tedavi Bu tedavi yöntemleri içerisinde günümüzde en yaygin kullanilan köpük tedavisi yani skleroterapidir. Ancak özellikle birinci ve ikinci asamadaki varislerde bu tedavileri kullanabilmekteyiz yani örümcek agina benzer bir görüntü varsa ya da kalem ucu kalinliginda varisler varsa bunlara rahatlikla köpük tedavisi uygulanabilir” ifadelerine yer verdi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Hikmet Iyem varislerin mutlaka tedavi edilmesi gerektigini belirterek, ‘’Öncellikle kozmetik açidan degerlendirildiginde bacaklarda kötü bir görüntüyle karsilasilmaktadir. Ancak özellikle evre üçe gelmis pakeler olusmus findik büyüklügüne gelmis varisler alinmaz ise bunlarin içinde kan birikir ve bu kan birikime bagli olarak pihti olusur ve bu pihtilar akcigere kadar gelip akcigerde pulmoneremboli dedigimiz ölüme sebebiyet veren bir hastaliga sebep olabilir. Ayrica bacakta dolasim bozuklugu sonucunda ciltte koyulasma, ciltte sertlesme ve bacakta ciddi sislik meydana gelir. Sonuç olarak ciltteki bozukluk ve cildin asiri derecede sulanmasi venöz ülser dedigimiz çok ciddi bacak yaralarina neden olur. Bu nedenle, tedavinin geciktirildigi veya yaptirilmadigi varislerde, akcigere pihti atmasi veya bacaklarda yara olusmasi meydana gelmektedir. Bunun önlenmesi için de varisler birinci ve ikinci asamadayken tedavi edilmelidir. Varislerde skleroterapi yani köpük tedavisi son derece basit bir yöntemdir. Bu tedavide hastanin hastaneye yatirilmasini gerektiren bir durum yoktur. Bu yöntemde tedavi süresi 10- 15 dakikadir. Hasta ayni gün eve gidip günlük islerini yapabilmektedir. Radyo frekans lazer tedavisi ya da zamk gibi yapistirici yöntemler uygulanan sabah gelip hastaneye yatis yapan hastalar aksam rahatlikla evlerine gidip ertesi gün günlük islerine devam edebilmektedir.

Varislerden korunmanin ya da mevcut varislerin ilerlemesini engellemek için basinçli varis çoraplari giymek, uzun süre ayakta kalmamak, yürüyüs yapmak, yüzme gibi sporlar yapmak, asiri sicaklardan kaçinmak gerekir. Ayrica dar pantolonlarin ve dar külotlarin topuklu ayakkabilarin kullanilmasi da varis olusmasinda az da olsa maalesef kötü bir etkisi vardir‘’ diye konustu.

Kaynak: İHA