GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci Açiklamasi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, ‘7 Ekim Dünya Pamuk Günü’ dolayisiyla yaptigi açiklamada, pamuk üretiminin ülke ekonomisine katkisinin sadece tarimla sinirli olmadigini belirterek, pamugun sanayi sektörü için de stratejik önem tasidigini ifade etti.

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci Açiklamasi
Pamugun, tekstil basta olmak üzere hazir giyim, bitkisel yag ve yem gibi birçok sanayi koluna hammadde kaynagi olusturduguna isaret eden Akinci, pamukta sürdürülebilirligin saglanabilmesi için, üretimin tesvik edilmesi gerektigini söyledi.



GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, Türkiye’de pamuk üretimi, pamugun sanayi sektöründeki yeri ve üretici beklentilerine yönelik degerlendirmelerde bulundu.

Pamugun yaygin ve zorunlu kullanim alanlari açisindan tarimsal kalkinmada büyük bir ekonomik degere sahip oldugunu belirten Akinci, Türkiye’de en fazla Güneydogu Anadolu Bölgesinde yetistirilen pamugun, girdi yogun bir üretim dali olmasindan dolayi çok genis bir kesimin gelir kaynagini olusturdugunu dile getirdi.

Pamugun, Türkiye tarimsal üretiminde tahillar ve “Diger Bitkisel Ürünler” grubunda bugdaydan sonra en fazla hasilaya sahip ürün oldugunu kaydeden Akinci, “Türkiye önemli bir pamuk ülkesi. Üretimde Cumhuriyetin ilk yillarina dayanan engin bir bilgi ve tecrübeye sahibiz. Tarimsal faaliyetlerimizin vazgeçilmez bir parçasi olan pamuk, özellikle tekstil ve hazir giyim sanayilerimizin olusmasi, gelismesi ve dünya ölçeginde söz sahibi olmalarinda önemli bir role sahiptir. Bunun yani sira lif pamuk üretiminde dünyada 6’nci, tüketiminde ise ilk 5 ülke arasinda yer almaktayiz. Gerek tarimsal üretimimizdeki konumu gerekse de sagladigi katma degerden dolayi pamuk, tarim ve sanayi sektörümüz için stratejik önem tasimakta” diye konustu.

Pamukta üretim maliyetlerinin artmasina ragmen ürün fiyatlarindaki artisin sinirli kaldigini belirten Akinci, sürdürülebilir üretimin devami için üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA