Depremin 8. Ayinda Enkaz Kentte Hüzünlendiren Degisim

Asrin felaketinin yerle bir ettigi Hatay’da deprem öncesi ve sonrasi çekilen fotograflar yikimin etkisini gözler önüne sererken, enkaza dönen memleketlerini taniyamaz hale gelen vatandaslari duygu dolu günler yasiyor.

Depremin 8. Ayinda Enkaz Kentte Hüzünlendiren Degisim
Kahramanmaras merkezli depremlerde Hatay’da yaklasik 25 bin vatandas hayatini kaybetmis ve binlerce vatandas yaralanmisti. Depremin yikici etkisinin kendi gösterdigi Hatay’da 10 binlerce konut da zarar görmüstü. Enkaz kaldirma çalismalarinin büyük çogunlugunun tamamlandigi Antakya ilçesi adeta taninmaz hale geldi. Tarih kent meydaninda deprem öncesi ve deprem sonrasi dron ile çekilen fotograflarda adeta depremin yikici etkisini ortaya çikardi. Memleketlerini taniyamaz hale gelen depremzede vatandaslar, tarihi kent meydanini yikilmis halde gördükleri her an duygu dolu anlar yasiyor.

“Her geçtigimizde içimiz aciyarak geçiyoruz”

Depremin tarihi yapilarda olusturdugu yikima dikkat çeken Hatice Temli, “Tarihi binalarimizin bir an önce tamir edilmesini istiyoruz. Bizim en büyük yaralarimizdan birisi tarihi yerlerimiz. Her gün buradan geçerken içimiz aciyarak geçiyoruz. Buralari böyle görecegimizi ummuyorduk. Tarihi yerleri tadilata da pek fazla gelmediler. Her geçtigimizde içimiz aciyarak geçiyoruz” dedi.



“Yüregimizin parçalanmasi bir yana, biz her gün ölüp ölüp diriliyoruz”

Dogma büyüme Antakyali olan Hasan Zümre, memleketini enkaz bir halde görmenin hüznünü her an yasadigini ifade ederek, “Memleketimizi bu halde görmek bizi gerçekten çok üzüyor. Su anda herkes baska bir yerde, dagilmis halde. Antakya’da günlerimiz çok sahane geçiyordu; dostluk ve arkadaslik vardi. Yüregimizin parçalanmasini bir yana biz her gün ölüp ölüp diriliyoruz. Bu enkazi görmek kolay degil. Buralarda hep evler vardi. Bizim için buranin havasi bile farkli, buradan baska yerde yasayamadik. Antalya, Istanbul, Denizli, Bursa hangi sehre nereye gidersek gidelim yasayamiyoruz. Buranin havasi hepimizi çekiyor” dedi.



“Gittigim yerleri, yilarca esnaflik yaptigim eski Antakya sokaklarini taniyamiyorum”

Yillarca esnaflik yaptigi sokaklari taniyamadigina dikkat çeken Mehmet Ali Zobo, “Gittigim yerleri, yilarca esnaflik yaptigim eski Antakya sokaklarini taniyamiyorum. Enkaz kaldirimindan sonra gittigim zaman taniyamadim. Nerede oldugumu bile algilayamadim” ifadelerini kullandi.

“Yasamaya çalisiyoruz, herkesin gelip burayi görmesini istiyoruz”

Insanlarin depremin yikici etkisini görmek için Hatay’a gelmeleri gerektiginde dikkat çeken Fatmanur Alkan, “Daha çok genciz; yasayacak çok günümüz var ama burada çok sey yasadik. Küçüklügümüzden beri buradayiz; yuvamiz, ailemiz ve herkes burada yasadi. Çogu yakinimizi burada kaybettik. Hala kaybedilen birçok insani ariyoruz, çogu yok. Yasamaya çalisiyoruz, herkesin gelip burayi görmesini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA