Caz Müzigin Efsanesi 'Maffy' Kusadasi'nda Anildi

Dünyaca ünlü Kusadali caz sanatçisi Ahmet Muvaffak Falay, Kusadasi Belediyesi ve Kusadasi Altin Güvercin Kültür Sanat ve Tanitim Vakfi’nin (KUSAV) düzenledigi etkinlikle Kusadasi’nda anildi. ‘Maffy’nin Sevdasi Caz’ isimli kitabin yazari Osman Ikiz’in söylesi ve imza gününün gerçeklestirildigi anma etkinliginde, Kusadasi Belediye Bandosu da Maffy’nin büstü önünde kisa bir konser sundu.

Caz Müzigin Efsanesi 'Maffy' Kusadasi'nda Anildi


Türkiye’de Mafi, Avrupa ve ABD’de Maffy olarak taninan ve geçtigimiz yil 92 yasinda yasamini yitiren caz müzigin efsane ismi Ahmet Muvaffak Falay, Kusadasi’nda sevenleri tarafindan anildi. Anma programinda ilk olarak Kusadasi Belediyesi, KUSAV ve Kusadasi Egitim ve Gelistirme Vakfi (KEGEV) is birliginde KUAKMER’de Ahmet Muvaffak Falay’in yasam öyküsünü kaleme alan ‘Maffy’nin Sevdasi Caz’ isimli kitabin yazari Osman Ikiz’in söylesi ve imza günü gerçeklestirildi.

Söylesiye Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel, Belediye Baskan Yardimcisi Oguzhan Turan, belediye meclis üyeleri, KUSAV Baskani Levent Köylü, KEGEV Baskani Sefik Sözer ve Maffy’nin sevenleri katildi.

Söylesinin sonunda Baskan Ömer Günel tarafindan gazeteci, yazar Osman Ikiz’e tesekkür plaketi verildi.



Söyleside gazeteci, yazar Osman Ikiz dinleyicilere kitabindan kisa bölümler aktarip, Maffy’nin caz dünyasina nasil adim attigini anlatti. Maffy’nin müzisyen bir aileden geldigini belirten Ikiz, “Maffy adi, ailede “mafili” olarak çagrilmasiyla baslar. Konservatuar ögrenimi sirasinda gece çalismalarini perdelemek için adi “mafi”ye dönüsür. Avrupa’da adi “Maffy’’ olur ve hep bu ismiyle anilir. Ancak “Maffy” adi onun Türk trompet cevheri olarak anilmasini hiç engellemez. 1962’de ABD’de “Jazz Is Universal” basligiyla çikan plagin kapaginda Türk bayragi vardi. Sahne anonslari Maffy Falay Türkei olarak yapilirdi. Isveç’te kurdugu caz orkestrasina “Sevda” adini verdi. Aksak ritimli Türk Halk Müzigi’nden caz uyarlamalariyla öne çikti. Sanatçi olarak o hep bir bayrak tasiyicisi oldu” dedi.



Ahmet Muvaffak Falay’in kariyeri boyunca bebop caz türü disinda baska bir türle ilgilenmedigine dikkat çeken Osman Ikiz, “Maffy yasadigi dönemde ne maddiyati ne de söhreti önemsedi. Onun için önemli olan tek sey bebop cazdi. Baska bir müzik türü tanimazdi. Bu nedenle ona caz müzigin dervisi diyebiliriz. ABD’li caz müzik sanatçisi Charlie Parker’in hayatinda çok önemli bir yeri vardi. Müzik hayatina adim attigi Kusadasi’nda onun hatiralarini yasatmak için kullandigi esyalardan olusacak bir müze kurulabilir” diye konustu.



Anma programi, Kusadasi Belediye Bandosu’nun Maffy’nin Barbaros Hayrettin Pasa Bulvari’nda bulunan heykeli önünde bir konser sunmasiyla devam etti. Kusadalilarin yogun ilgi gösterdigi etkinlikte ayrica Türk caz trompet sanatçisi Tolga Bilgin de Maffy’in eserlerinden olusan kisa bir konser verdi.
Kaynak: İHA