Bin 700 Yillik Mozaikte Restorasyon Ve Konservasyon Çalismasi Basladi

Adiyaman’daki Perre Antik Kent’te bulunan bin 700 yillik mozaigin temizlik, saglamlastirma ve koruma çalismalari basladi.

Bin 700 Yillik Mozaikte Restorasyon Ve Konservasyon Çalismasi Basladi
Kommagene Uygarligi’nin bes büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent’te tarih gün yüzüne çikmaya devam ediyor. Perre Antik Kent nekropol alaninin dogusunda bulunan yerlesim yerinde 2022 yilinda yapilan kazilarda 12 metrekare büyüklügünde, üzerinde kare desenlerin bulundugu bir mozaik ortaya çikartildi. Zarar görmemesi için üzeri hafif toprak ile kapatilan mozaik, restorasyon ve konservasyon çalismalari için yeniden açildi.

Üçte ikisi saglam olan mozaigin korunmasi için Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürlügü ekipleri, çalisma baslatti. Mozaikte, temizlik, saglamlastirma ve koruma amaçli teknik çalisma yürütülüyor.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “2022 yilinda yapmis oldugumuz kazilarda 4x3 ebadinda ortaya çikardigimiz mozaikte bu gün itibariyle restorasyon ve konservasyon çalismalari basladi.

Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürlügü ekipleri tarafindan burada mozaigin koruma altina alinmasi saglanmaktadir. Mozaik yaklasik M.S. 3 yüzyila ait olup günümüzden bin 700 yil öncesine aittir. Mozaik, dokuma atölyesinin dogu tarafinda ki yönetim odasi oldugunu tahmin ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA