Van'in Tescilli Otlu Peyniri Kisa Hazir

Van’da yüksek kesimlerde yetisen endemik bitkilerin karisimiyla yapilan otlu peynir satisa sunuldu.

Van'in Tescilli Otlu Peyniri Kisa Hazir
Van’da yüksek kesimlerde yetisen endemik bitkilerin karisimiyla yapilan kentin tescilli ürünü olan otlu peynir, asirlardir degismeyen lezzetiyle sofralarin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Kentin önemli degerlerinden olan ve yaz aylarinda daglarin yüksek kesimlerinde toplanan türlü otlara sütün bulusmasiyla yapilan otlu peynir, kis aylarinda da tüketilmek üzere küp peyniri olarak satisa sunuluyor. Kislik olarak Haziran aylarinda hazirlanan ve yaklasik 6 ay boyunca toprak altinda bekletildikten sonra küp olarak satisa sunulan otlu peynir, kalitesine göre alici buluyor.

“Taze ve salamura peynirin tüketim sezonu kapandi”

IHA muhabirine konusan Peynirciler Çarsisi esnaflarindan Rüstem Apaydin, Van otlu peynirinin ilkbahar aylarinda yaklasik 2 bin rakimli daglarinda toplanan sirmo, mendi ve heliz gibi otlarin karistirilmasiyla elde edildigini belirtti.

Yaz aylarinda küplere konularak topraga gömülen peynirin, kis aylarindan çikarilarak tüketildigini ifade eden esnaf Apaydin, “Van otlu peyniri; kisin küp, yaz aylarinda ise salamura ve taze peynir sekliyle tüketiliyor. Taze ve salamura peynirin tüketim sezonu kapandi. Havalarin sogumasiyla topraktan küpler halinde çikarilan peynirlerle sezona devam ediyoruz. Küp peynirin aromasi çok güzeldir. Bu peynir yüzde yüz koyun sütünden yapilmaktadir. Özellikle içindeki sirmo bitkisi sarimsak aromasina sahiptir” dedi.

Apaydin, haziran ayinda taze otlu peynirin 120 liradan, yüzde 35 civarinda fire veren salamura peynirin 200 liradan ve küp peynirin ise 250 liradan satisa sunuldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA