Uzmanindan Sahte Botoks Uyarisi Açiklamasi Zehirlenme Vakalari Artti, Yogun Bakima Ihtiyaç Duyabiliyorlar

Hastanelere botoks zehirlenmesiyle basvuran hasta sayisindaki artisa dikkat çeken Dermatoloji Uzmani Dr. Erkan Davarci, “Bazi vatandaslarda yogun bakima yatma ihtiyaci oluyor. Tedavide orijinal ürünleri hekimler tedarik ediyor. Ancak hekim çalistirmayan kurumlar botoks için ürün tedarik edemez. Ruhsatsiz merkezlerde ‘Bir botoksa bir dolgu’ gibi kampanyalar yapilarak hastalara çok düsük fiyatlar söyleniyor, orijinal ürünlerin o fiyatlara alinmasi mümkün degil” dedi.

Uzmanindan Sahte Botoks Uyarisi Açiklamasi Zehirlenme Vakalari Artti, Yogun Bakima Ihtiyaç Duyabiliyorlar
Medikal Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmani Dr. Erkan Davarci, son yillarda hastanelere botoks zehirlenmesiyle basvuran hasta sayisindaki artisa dikkat çekti. Hastaneye basvuran vakalarin botoks islemini merdiven alti tabir edilen isletmelerde ya da güzellik merkezlerinde yaptirdigina dikkat çeken Uzm. Dr. Davarci, islemin kliniklerde uzman doktorlar tarafindan yapilmasini gerektigi uyarisinda bulundu.

Olumsuz olaylar artmaya basladi

Türkiye’de kullanilan kozmetik ürünlerin sayisinda yasanan artisa atifta bulunan Medikal Park Antalya Hastane Kompleksi Uzm. Dr. Erkan Davarci, “Türkiye’de orijinal birkaç ürün var, bunlarin disinda kalanlar orijinal degil. Bunlarin kullaniminda çift görme, nefes almada ve yutkunmada zorluk gibi tibbi komplikasyonlar olusurken bazi vatandaslarda yogun bakima yatma ihtiyaci oluyor. Kozmetik iyilik hali olussun derken, olusanlara bagli kötü durumlarda meydana geliyor. Kaslari düsüyor, yüzünde asimetrikler olusuyor. Güzellik merkezleri bu orijinal ürünleri temin edemiyor, kaçak ürünler elde ediliyor. Olumsuz olaylar çok artmaya basladi.

Kaçak ürünlerle özellikle botoks zehirlenmesi diye tabir edilen durumda bütün vücutta bu sistem etkileniyor” dedi.



Vakalarin çogunlugu merdiven altindan

Bütün fonksiyonlari azaltan bir zehirlenmenin ortaya çiktigini ifade eden Uzm. Dr. Davarci, “Botoks etkisi geçici oldugu için bu süre zarfinda hasta yogun bakima alinabiliyor, hasta çok yogun destek altinda kalmasi gerekir. Bu yapilmadigi durumda yasamsal olarak tehlike altinda girer. Orijinal ürünleri tedarik edenler hekimler oluyor. Hekim çalistirmayan kurumlar ise botoks için ürün tedarik edemez. Sahte ürün tedarik edip, bunlari hastalara gösterirken ya orijinal olmayan bir ürün yapiyorlar ya da orijinal diye tanittiklari sahte ürünleri pazarliyorlar. Hastanelere ulasan vakalarin birçogu güzellik merkezlerinde ve merdiven alti diye tabir edilen yerlerde bu islemi yaptiranlar. ‘Bir botoksa bir dolgu’ gibi kampanyalar yapilarak hastalara çok düsük fiyatlar söyleniyor, orijinal ürünlerin o fiyatlara alinmasi mümkün degil” ifadelerini kullandi.

“14 gün sonra çift görmeye baslarlar”

Botoks isleminin hekimler tarafindan yapilmasi gerektigi konusunda uyarilarda bulunan Uzm. Davarci, “Botoks islemi yapildiktan 2-3 gün sonra etkileri baslar. 10 gün içerisinde oturur, ayni sürede de yan etkileri baslar. Sahte ürün kullanan insanlar 14 gün içerisinde çift görmeye baslar” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA