Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'BAE Ile 5 Yillik Ikili Ticaret Hedefini Iki Yilda Asacagiz'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, ‘‘Iki ülke arasinda geçen yil vardigimiz 10 milyar dolarlik ticaret hacmini sevinçle karsilarken, bu yil ilk 9 ayda 14 milyar dolari geçmis durumdayiz. Böylece bundan iki sene önce ortaya konan 15 milyar dolarlik 5 yillik hedefi iki yilda asmis olacagiz’’ dedi.

Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'BAE Ile 5 Yillik Ikili Ticaret Hedefini Iki Yilda Asacagiz'
Türkiye - Birlesik Arap Emirlikleri Is Forumu Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu’nun (DEIK) organizasyonuyla Istanbul’da gerçeklesti. Forumda Türkiye ile BAE arasinda ticari isbirligini gelistirmek, karsilikli olarak yatirimlari artirmak konulari gündeme geldi. Foruma; Ticaret Bakani Ömer Bolat, BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Thani Ahmed al Zeyoudi’nin yani sira Türkiye ve BAE’den is insanlari katildi.

Forum kapsaminda, "Müteahhitlik ve Kamu Özel Sektör Ortakligi", "Teknoloji ve Inovasyon", "Türkiye-BAE Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi" ve "Lojistik" konularinda paneller düzenlendi.

Bakan Bolat ile BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Thani Ahmed al Zeyoudi forumun kapanis programinda açiklamalarda bulundu.

‘‘BAE ile ticaret hacmi ilk 9 ayda 14 milyar dolari geçti’’

Forumun kapanis kisminda açiklamalarda bulunan Ticaret Bakani Ömer Bolat, ‘‘Iki ülke arasindaki iliskilerde 2023 yili adeta bir dönüm noktasi oldu. Önce Mart ayinda Birlesik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasinda kapsamli ekonomik ortaklik anlasmasi imzalandi. Iki ülke arasinda geçen yil vardigimiz 10 milyar dolarlik ticaret hacmini sevinçle karsilarken, bu yil ilk 9 ayda 14 milyar dolari geçmis durumdayiz. Böylece bundan iki sene önce ortaya konan 15 milyar dolarlik 5 yillik hedefi iki yilda asmis olacagiz’’ dedi.

‘‘Türk firmalari BAE’de 350 milyon dolarin üzerinde yatirimlar gerçeklestirdi’’

Birçok sektörde yatirimlarin devam ettigini söyleyen Bakan Bolat, ‘‘Birlesik Arap Emirlikleri körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortagimiz konumunda. BAE ülkemizde de 7,8 milyarlik yatirimlar gerçeklestirmis bulunuyor. Finanstan lojistige, liman isletmeciliginden e-ticarete kadar birçok alanda yatirim ve ortaliklara girismis vaziyetteler. Bunun yaninda Türk firmalari BAE’de 350 milyon dolarin üzerinde yatirimlar gerçeklestirdi. Müteahhitlik sektörümüz BAE’de 141 projeyi tamamlayarak yaklasik 13 milyar dolarlik bir is hacmini gerçeklestirdiler’’ diye konustu.

Irak Kalkinma Yolu Projesine’de konusmasinda deginen Bakan Bolat, ‘‘BAE’nin de Türkiye ile arasinda Irak üzerinden karayolu/demiryolu baglantisinin kurulmasina bizim kadar önem verdiginin farkindayiz ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Projenin gerçeklesmesi ile birlikte Körfez’den Avrupa’ya olusacak yeni lojistik rotasi, çok genis bir cografyadaki milyonlarca insana önemli kazanimlar saglayacaktir. Basra Körfezi’nden baslayacak önce Irak ardindan Türkiye üzerinden AB ülkelerine uzanacak karayolu ve demiryolu tasimaciligi ile normalde 1 ayda Avrupa’ya uzanan yolu 4 güne kadar kisaltacak kalkinma yolu projesinde BAE Türkiye Irak ve Katar olarak isbirligi yapma kararliligindayiz’’ seklinde konustu.

BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Thani Ahmed al Zeyoudi ise yaptigi konusmada ‘‘BAE ile Türkiye arasinda 50 yillik ticari isbirligimiz var. Is forumu vesilesiyle son derece olumlu gelismeler yasandi. Son 2 yilda ziyaretlerimiz ile iliskiler birçok alanda daha iyi seviyeye geldi. Kapsayici ekonomik isbirligi ile yatirim firsatlarinin seferber edildigi bir noktaya geldik. BAE’nin en iyi 10 ortagindan biri Türkiye’dir. Dis ticarete de bu rakamlar yansiyor. Ticaret hacmimiz önceki yillara göre artiyor. Stratejik bir ortaklik olarak bu konferanslari düzenlemeye devam edecegiz. Ekonomik isbirligini gelistirmek ve iki ülke halkina fayda saglayacak sekilde çalismalarimiza devam edecegiz. Güçlü diyalog bölgenin de yararina olacaktir. Türkiye BAE is forumunda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA