Igdir'a Has Patlican Reçeli Yapimi Için Kazanlar Kaynamaya Basladi

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber Igdir’a has cografi isaret belgeli patlican reçeli yapimi için kazanlar kaynamaya basladi.

Igdir'a Has Patlican Reçeli Yapimi Için Kazanlar Kaynamaya Basladi
Iklimi ve cografi özelliklerinden dolayi "Dogu’nun Çukurova’si" olarak bilinen Igdir, yöresel lezzetleri ile de öne çikiyor. Yöreye ait bir lezzet olan ve 20 Aralik 2021 tarihinde cografi isaret ve tescil belgesi alinan patlican reçeli için mesai basladi.

Her yil genelde Eylül ayinda yapimina baslanan patlican reçeli kis aylarinda kahvaltilarin vazgeçilmez lezzetlerinden biri oldugu kadar kadinlarin da ekonomik kazanç kapisi oluyor.

Igdir’in Kasimcan köyünde kadinlarin olusturdugu Ayyildiz Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi kadinlari bu günlerde bütün zamanlarini patlican reçeli için ayirmis durumdalar. Sonbahar mevsimiyle büyümesi duran ve reçelin önemli püf noktalarindan biri olan küçük boy patlicanlar ile patlican reçeli serüveninin basladigini belirten Ayyildiz Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Elif Turan, “Eylül ayinda patlicanlari topluyoruz. Patlican reçeli küçük patlicanlardan yapiliyor. Eylül ayinda artik büyüme durdugu için patlicanlar büyümüyor küçük ve sert patlicanlardan reçel yapiyoruz. Reçel için patlicanlari aksamdan topluyoruz. Suda bekletiyoruz içine çok az tuz atiyoruz. Patlican aci suyunu ve siyah suyunu versin diye tuz atiyoruz. Sabah erkenden gelip o suyu bosaltip yeniden su kaynatiyoruz. Patlicanlari suyun içine atip hasliyoruz. Daha sonra onu sicak sudan çikarip soguk suyun içine birakiyoruz. O soguk sudan daha sonra patlicanlari suyunu versin su kalmasin diye tek tek sikiyoruz. Ondan sonra patlicanlari kaynattigimiz sekerli suyun içine atiyoruz. Ayni zamanda limon da koyuyoruz. Aromasini ve lezzetini buldugu zaman pistigi zaman siselere sicak sicak doldurup bir gün beklettiriyoruz. Ondan sonra reçellerimizi aliyoruz” dedi.

’Patlicandan reçel olur mu’ diye soranlara da yanit veren Turan, çok da güzel oldugunu söyleyerek, “Igdir’in ikliminden mi çok güzel ondan midir artik bilmiyorum, lezzeti, aramasi çok güzel oluyor. Biz fuarlarda da tattiriyoruz. Herkesten olumlu yanitlar aliyoruz. Yani tadini ve lezzetini begeniyorlar. Herkes yerken aslinda patlican tadi almayi bekliyorlar. Onlara lezzeti çok farkli geliyor. Onlara aslinda bir kestane sekeri tadinda geliyor. Bu patlican reçelinin belli püf noktalari var biz de büyüklerimizden ögrendik geleneksel usullerle de yapiyoruz” diye konustu.



“Meyveleri sertlestirmek için kireç kullaniliyor, patlicanin buna ihtiyaci yok”

Reçel yapiminda meyveyi sertlestirsin diye kireç kullanildigini belirten Turan, “Kireci birçok meyvede kullaniyorlar. Aslinda sadece patlican da degil meyveleri sertlestirmek için dagilmasin diye bütün meyvelerde kullaniliyor. Patlicanin buna ihtiyaci yok ve biz kireçsiz denedik çok da güzel oluyor. Cografi isaretli oldugu için de kireç kullanmiyoruz. Çogu zaman karbonat da atilabiliyor. Mesela tuzda da bekletebilirsiniz” dedi.

Turan, kooperatif olarak yaptiklari bütün ürünleri internet üzerinde sattiklarini belirterek, bu sayede hem Igdir’in yöresel ürünlerini tanittiklarini hem de kadinlar olarak ekonomik kazanç elde ettiklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA