Besiktas'ta Restoranin Bahçe Duvari Çökünce 1 Kisi Ölmüstü, IBB De Kusurlu Bulundu

Besiktas’ta ünlü sef Somer Sivrioglu’na ait restoranin bahçe duvarinin çökmesi sonucu oradan geçen 1 kisi hayatini kaybetmesine iliskin davanin görülmesine devam edildi. Bilirkisi raporunda denetim eksikliginden dolayi Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin de kusurlu oldugu belirtilirken, Sivrioglu savunmasinda, ‘’Söz konusu duvarin bizim sorumlulugumuz alaninda oldugunu bile bilmiyordum, yaklasik 1 metrelik mesafe farki oldugundan belediyenin sorumluluk alaninda oldugunu düsünüyordum. Ben burayi ülkemde de bir restoran olsun diye yaptirmistim’’ dedi.

Besiktas'ta Restoranin Bahçe Duvari Çökünce 1 Kisi Ölmüstü, IBB De Kusurlu Bulundu
Ünlü sef ve sunucu Somer Sivrioglu’nun, Besiktas’ta 20 Mayis 2022’de kendisine ait restoranin bakimini ve onarimini yapmadan kullanmaya ve kullandirmaya devam ettigi iddia edilen bahçe duvarinin çökmesi sonucu 1 kisinin ölümüne 1 kisinin ise yaralanmasina iliskin davanin görülmesine devam edildi. Istanbul 32.Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuksuz saniklar Somer Sivrioglu ile Kadri Berk Cemail hazir bulundu. Durusmaya taraflarin avukatlari da katildi.

Mahkeme heyeti, olay yerinde yapilan kesfin ardindan bilirkisi raporunda mülk sahiplerinin, restoran yetkililerinin ve denetim eksikliginden dolayi Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin (IBB) kusurlu oldugunun degerlendirildigini belirtti.

Durusmada sanik avukatlari, mahkemeden durusmanin kapali yapilmasi yönünde gizlilik karari verilmesi talebinde bulundu. Mahkeme ise durusmanin kapali yapilmasi talebinin reddine karar verdi.

"Ben burayi ülkemde de bir restoran olsun diye yaptirmistim’’

Durusmada savunma yapan sanik Sivrioglu, söz konusu restorani minimum tadilatla açtiklarini söyleyerek, ‘’25 yildir Avustralya’da yasarim. 18 Mayis’ta buraya döndüm, 2 gün sonra da vahim olay meydana gelmis. Disardan bakildiginda istinat duvarinin tehlikeli oldugu asla ve asla anlasilmiyordu. Ben de saniklardan Kazim Evirgen’den kiralamistim. Ben söz konusu duvarin bizim sorumlulugumuz alaninda oldugunu bile bilmiyordum, yaklasik 1 metrelik mesafe farki oldugundan belediyenin sorumluluk alaninda oldugunu düsünüyordum. Ben burayi ülkemde de bir restoran olsun diye yaptirmistim’’ dedi.



"Istinat duvari Büyüksehir Belediyesi’ne aittir, bu nedenle bizim sorumlulugumuz bulunmamaktadir’’

Sanik Kadri Berk Cemail ise olaydan ertesi gün haberi oldugunu belirterek, ‘’Olaydan dolayi biz de sasirdik. Duvarla ilgili hiçbir bilgim yoktu. Tasinmazin durumuna iliskin kiralarken bir inceleme yaptirmadik. Biz alt kira sözlesmesi imzaladik. Istinat duvari disaridan bakildiginda tehlike arz edecek sekilde görünmüyordu, duvarin tehlike arz ettigini hissetseydik gerekli önlemleri alirdik. LIHKAB haritasina göre istinat duvari Büyüksehir Belediyesi’ne aittir, bu nedenle bizim sorumlulugumuz bulunmamaktadir’’ ifadelerini kullandi.

Durusmada tanik olarak dinlenen Burhan Köroglu, olay günü restorana yakin bölgede baska bir restoranda vefat eden ve yaralanan kisiyle yemek yediklerini, daha sonra duvarin oldugu bölgeden 2 grup seklinde yürüdüklerini, 2’sinin önde kendisiyle birlikte 3 kisinin ise arka tarafta oldugunu belirterek, ‘’Gözümüzün önünde tam bahsi geçen restoranin önündeki kaldirimda duvar adeta patlar gibi üzerlerine yikildi. Ikisi de benim arkadasimdir, hemen taslari kaldirmaya çalistik. Ambulansa haber verdik’’ seklinde konustu.

Durusmada müsteki avukatlari, duvar ve restoranin arasinda 1 metre oldugu hususunu kabul etmediklerini, olaydan sonra müvekkillerle hiçbir sekilde iletisime geçilmedigi ve durumlarinin sorulmadigini, ayrica sanik Sivrioglu’nun yurt disinda yasamakta oldugu ve program için Türkiye’ye geldigi gerekçesiyle tutuklanmasini veya yurt disina çikis yasagi seklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasini talep ettiler.

Ara kararini açiklayan mahkeme, müsteki avukatlarinin taleplerinin sanik Sivrioglu hakkinda adli kontrolün ve tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacagi gerekçesiyle reddine karar verdi. Heyet, sanik Kazim Evirgen hakkinda zorla getirme kararinin çikarilmasina ve LIHKAB’a yazi yazilarak olay yerindeki istinat duvariyla restoranin sinirlarini gösteren haritanin gönderilmesinin istenilmesine hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, süpheliler Somer Sivrioglu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazim Evirgen ve Kadri Berk Cemal’in, bahçe duvarinin çökmesi ile kisilerin ölümünü veya yaralanmasini öngörebilecek durumda olmalarina ragmen bahçe duvarini ruhsatlandirma yapilmadan, bakim, tadilat, onarim veya güçlendirme islemlerini yaptirmadan kullanmaya ve kullandirmaya devam ettikleri kaydedildi.

Duvarin tadilini ve onarimini yaptirmalari durumunda çökmeyecegi aktarildi

Süphelilerin yasal mevzuata, bilime ve fenne uygun sekilde duvarin tadilini ve onarimini yaptirmalari durumunda duvarin çökmeyeceginin aktarildigi iddianamede, süphelilerin dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri hareketleri sonucu Baha Eddin Ali Hafez Shanableh’in yaralanmasina, Ahmad Muhammed Salem Lubbad’in ise ölümüne neden olduklari kaydedildi.

Hazirlanan iddianamede süpheliler Somer Sivrioglu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazim Evirgen ve Kadri Berk Cemal’in ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 2 yil 8’er aydan 22,5’ar yila kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.
Kaynak: İHA