Bakan Yumakli, 11 Kasim'da 5 Milyon 2023 Fidanin Toprakla Bulusturulacagini Açikladi

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, "11 Kasim’da binlerce vatandasimizla ülkemizin dört bir yaninda olusturacagimiz 2023 fidan dikim yerinde 5 milyon 2023 fidani toprakla bulusturmus olacagiz" dedi.

Bakan Yumakli, 11 Kasim'da 5 Milyon 2023 Fidanin Toprakla Bulusturulacagini Açikladi
Bakan Yumakli, Behiçbey Orman Fidanlik Müdürlügünde ’11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü’ çerçevesinde yurt genelinde düzenlenecek etkinliklere iliskin basin mensuplarina bilgilendirmelerde bulundu. Agaçlandirma faaliyetlerinin toplum tarafindan sahiplenilmesi gerektigini dile getiren Yumakli, 11 Kasim’da ’Gelecege Nefes, Cumhuriyet’e Nefes’ sloganiyla vatandaslarla birlikte agaç dikim faaliyetlerinin gerçeklestirilecegini hatirlatti.

Yumakli, ormancilik yatirimlarina iliskin, "Son 21 yilda ormancilik yatirimlari 90 milyar 500 milyon liraya ulasti. Bu kapsamda yil sonuna kadar son 21 yili aldigimizda dikecegimiz fidanlarin sayisi yaklasik 7 milyara ulasacak. Böylece ülkemiz, dünya ortalamasi olan yüzde 30’un üzerine çikacak. 268 bin 113 orman köylümüze yaklasik 15 milyar liralik ORKÖY verildi, kanuni düzenlemelerle orman köylümüze önemli avantajlar salanmis oldu" ifadelerini kullandi.

Toplam 24 uçak, 100 helikopter, 10 IHA, 4 bin 400 kara araci, 776 gözlem kulesi, 25 bin orman isçisi ve 118 bini asan gönüllüyle yesil vatani korumayi sürdüreceklerini aktaran Yumakli, "Hava ve kara araçlarimizin yanginlara daha kisa sürede müdahalesi için havuz ve gölet sayimiz 4 bin 630’a ulasti" dedi.

"Orman yanginlarina kara ve hava müdahale gücü bakiminda dünyanin önde gelen ülkelerinden biriyiz" diyen Yumakli, orman yanginlariyla mücadelede IHA kullanan Avrupa’da ilk, dünyada 2’nci ülkenin Türkiye olduguna dikkati çekerek, Akdeniz ülkeleri ile kiyaslandiginda yanginla mücadelede en basarili ülke olundugunu vurguladi.

"Yangin sezonunu halkimizin gündeminden büyük oranda çikarmak istiyoruz"

Bakan Yumakli, 2023 yilinin ilk 10 ayinda 2 bin 430 orman yangini meydana geldigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"14 bin 250 hektar orman alani etkilendi. Yanginlardan 546’sini yani nerdeyse her 4 yangindan 1’ini IHA’lar tespit etti. 100 hektardan büyük alani etkileyen 17 bin 500 hektardan büyük alani etkileyen 5 yangin meydana geldi. Her yil, orman yanginlariyla mücadele stratejimizi gözden geçiriyoruz. Yil bitmeden 2023 yanginlarinin degerlendirmesi hem de önceki yillarla kiyaslama, önümüzdeki yillarin simülasyonu yapilarak yangin sezonunu halkimizin gündeminden büyük oranda çikarmak istiyoruz."

"5 milyon 2023 fidani toprakla bulusturmus olacagiz"

Daha yesil bir Türkiye ve ideallere ulasilmasi için fidanliklarda üretilen fidanlarinin öneminin büyüklügüne isaret eden Yumakli, söyle devam etti:

"Cumhuriyet’in 100. yilinda ’Gelecege Nefes Cumhuriyet’e Nefes’ mottosuyla yola çikiyoruz. 11 Kasim’da 81 ilde Cumhuriyet ormanlari kurulmus olacak. Cumhuriyetimizin 100. yilinda 100 kamu kurumu ve sivil toplum kurulusuna 100 agaç hediye edecegiz. Kurumlarimiz 11 Kasim’da bu fidanlari toprakla bulusturacak. 11 Kasim’da binlerce vatandasimizla ülkemizin dört bir yaninda olusturacagimiz 2023 fidan dikim yerinde 5 milyon 2023 fidani toprakla bulusturmus olacagiz. Gelecegimizin daha yesil olmasi ve daha temiz bir çevre için vatandaslarimizi bulunduklari illerdeki fidan dikim etkinliklerimize davet ediyorum."

Bakan Yumakli, konusmasi sonrasi basin mensuplari ile birlikte fidan üretim alanini gezdi. Fidanlara iliskin bilgiler veren Yumakli, basin mensuplarina fidan hediye etti.
Kaynak: İHA