Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Muhalefetin Belediyecilik Anlayisinda Algi Yönetimiyle Ugrastiklari Aci Bir Gerçek'

Istanbul’da düzenlenen ‘Dünya Sehirler Günü’ programinda konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Bir belediye baskaninin önce bir para yönetimini bilmesi lazim. Iki, insan yönetimini bilmesi lazim. Üç, mekan yönetimini bilmesi lazim. Dört problem yönetimini bilmesi lazim. Bes zaman ve problem yönetimini bilmesi lazim. Son olarak da algi yönetimini bilmesi lazim. Özellikle bizdeki muhalefetin belediyecilik anlayisinda saydigim 5 yönetimi bilmeksizin sadece ve sadece büyük paralar organizasyonlara vererek algi yönetimiyle ugrastiklari da aci bir gerçek” dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Muhalefetin Belediyecilik Anlayisinda Algi Yönetimiyle Ugrastiklari Aci Bir Gerçek'


Her yil 31 Ekim’de farkli bir sehirde kutlanan ve ilk kez ilçe belediyesinde düzenlenen ‘Dünya Sehirler Günü’ programi Üsküdar’in ev sahipliginde gerçeklesti. ‘Herkes için sürdürülebilir kentsel gelecegin finansmani’ temasiyla düzenlenen 2023 Dünya Sehirler Günü programina Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan da katildi.

Programa Emine Erdogan’in yani sira Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki de katilim saglayanlar arasinda yerini aldi. Öte yandan ev sahipligini yaptigi Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen’de katilim sagladi. Katilimcilarin 2023 Dünya Sehirler Günü ve sifir atik girisimleri hakkinda degerlendirmelerde bulunacagi programda konusan Bakan Özhaseki, “O günden bu tarafa 45 buçuk milyon ton çöpümüzü ayristirmis olduk. Sadece bunlardan elde ettigimiz gelir ise 4 milyar dolar. Kagit atiklarinin toplanmasiyla kesilmekten kurtardigimiz agaçlarin sayisi 432 milyon” dedi.



"Muhalefetin belediyecilik anlayisinda algi yönetimiyle ugrastiklari aci bir gerçek’’

Bakan Özhaseki, “Sehirler de bakim ister, ihtimam ister, zamanin ruhunu okumak ister. Bunu da yapmak elbette ki o sehirde daha çok yerel yöneticilere düser. Yine bir bilim adaminin güzel bir sözü var. Sehirlerin gelecegi o sehirde yasayan yerel yöneticilerin ufuklariyla dogru orantilidir. Eger belediye baskanlari, ufuklu insanlarsa, sehirlerini severek hedef koyup bu hedefe dogru iç dinamiklerini harekete geçirip gayret ediyorlarsa sehirler hizla büyür ve gelisir. Degilse Allah korusun tam tersi olur. Sürdürülebilirlik denilince birçok belediye baskani arkadasimiz ne yazik ki merkezi hükümetlerin sadece kendilerine ayiracaklari paylardan ne kadar çok alacagini düsünerek sohbete basliyorlar. Halbuki bir taraftan sehirlerimizin gelecegini insa ederken su anda Allah korusun kirlettigimiz dünyanin çocuklarimiza zehir olarak birakilan bir miras oldugunu düsünmemiz lazim. Bir taraftan da eger kaynak meselesi söz konusu ise bu konuda herkesin de üzerine düseni hakkiyla yapmasi lazim. Nihayetinde bunu söyleyen arkadasiniz 5 dönem üst üste seçime girmis. Büyüksehir belediye baskanligi yapmis birisiyim. Bir gün olsun ‘Ankara’ya gel bana para verin’ dememisimdir. ‘Bana yardim edin’ dememisimdir. Çünkü bir belediye baskaninin önce bir para yönetimini bilmesi lazim. Iki, insan yönetimini bilmesi lazim. Üç, mekan yönetimini bilmesi lazim. Dört problem yönetimini bilmesi lazim. Bes zaman ve problem yönetimini bilmesi lazim. Son olarak da algi yönetimini bilmesi lazim. Ama günümüzde ne yazik ki üzülerek söylüyorum. Özellikle bizdeki muhalefetin belediyecilik anlayisinda basta saydigim 5 yönetimi bilmeksizin sadece ve sadece büyük paralar organizasyonlara vererek algi yönetimiyle ugrastiklari da aci bir gerçek. Onlarin böyle bir dünya hakkinda dogrusu çok fazla söz söylemeye hakkinin da olmadigini düsünüyorum” dedi.



"Millet bahçeleri, su anda 80 milyon metrekareyi geçti, 100 milyon metrekarede bulusturacagiz’’

Iklim degisikligine de deginen Bakan Özhaseki, “Iklim degisikliginin en büyük sebebi ise ne yazik ki sanayi devrimiyle birlikte baslayan çok üretim, çok tüketim ve çok kirletme. Durmadan bizim yapmis oldugumuz disariya karsi islemis oldugumuz bu kirletme gibi fiiller karsimiza bir bela olarak geliyor. Dünya bir denge üzerine yaratilmis. Cenabi Hak her seyi ne fazla ne eksik yaratmistir. Ancak insanoglu gelip bu dengeyi bozdugunda karsisina birçok felaket de ardi arkasina geliyor. Bundan dolayidir ki hem dünyada hem de ülkemizde birçok çaba var. Biz de ülke olarak dünyayi en az kirleten ülkeler sinifinda olmamiza ragmen yine elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bir taraftan Paris Iklim Anlasmasina taraf olduk. Üstümüze düsen görevleri hakki ile yapiyoruz. Bir taraftan Iklim Degisikligi Ulusal Eylem Planimizi Saygideger Emine Erdogan Hanimefendi’nin himayeleriyle kamuoyuyla paylastik ve titizlikle bu konuyu takip ediyoruz. Bir taraftan yesil alanlarimizi çogaltmaya çalisiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in talimatlariyla baslayan millet bahçeleri, su anda 80 milyon metrekareyi geçti. Insallah 100 milyon metrekarede bulusturacagiz. Bir taraftan belediyelerimizin kati atik gibi, atik su aritma tesisi gibi tesislerini desteklemeye devam ediyoruz. Ve her bir alanda büyük bir çaba içerisindeyiz” diye konustu.



"Kagit atiklarinin toplanmasiyla kesilmekten kurtardigimiz agaçlarin sayisi 432 milyon’’

Bakan Özhaseki, sifir atik konusunda Emine Erdogan’in verdigi desteklere de dikkat çekerek, “Sifir atik konusu bizim ülkemizde 6-7 yil kadar önce basladi.

O dönemde epeyce muhalefet edenler oldu. “Nereden çikti bu sifir atik? Böyle sey mi olur?” diyenlerden geçilmiyordu. Çok tesekkür ediyorum. Hürmetlerimi, minnetlerimi ve her türlü tesekkürümü huzurunda degerli hanimefendiye sunmak istiyorum. O meseleyi aldi, azimle arkasinda durdu, takip etti ve bugün Türkiye için bir marka haline geldi. O da ‘Sifir Atik’. Çok tesekkür ediyorum. Allah razi olsun diyorum efendim. O günden bu tarafa 45 buçuk milyon ton çöpümüzü ayristirmis olduk. Eger biz ayristirmasaydik, hepsi tabiata bir zehir olarak karsimizda duracakti. Sadece bunlardan elde ettigimiz gelir ise 4 milyar dolar. Sadece bir rakam daha vermek istiyorum; kagit atiklarinin toplanmasiyla kesilmekten kurtardigimiz agaçlarin sayisi 432 milyon. Bu bile herhalde sifir atik konusunda ne kadar çok çaba içerisinde olmamiz gerektigini de ortaya koyuyor diye düsünüyorum” dedi.



" ay içerisinde 50 bin kadar konutu teslim edecegiz’’

Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde ki projelere deginerek, “Bundan 8 ay kadar önce 9 saat arayla 7.6 - 7.7 gibi 3 dakika süren, karada sehirlerimize çok yakin 2 tane deprem yasadik. Su anda 200 binden fazla konutun insaatimiz da devam ediyor. 1 ay içerisinde 50 bin kadar konutu teslim edecegiz. Devaminda evini yapmak isteyenlere maddi yardimda bulunacagiz. Ve çelikten köy evlerimizde 6 ay içerisinde tamamlayip binlerce disarida kalan vatandaslarimizin evlerini en geç 2 sene içerisinde teslim edecegiz. Ama bu evler yapilirken elbette ki bir taraftan sifir atik uyumlu, bir taraftan akilli sehirler konseptinde, en dogru sekilde ve saglam bir sekilde bina yapmanin da yollarini ariyoruz. Çok sükür büyük bir milletiz. Bu afetlerin altindan kalkmasini biliyoruz. Bundan dolayi da iftihar ediyorum” diye konustu.



"2023’ün sonlarina yaklastigimiz bu günlerde Üsküdar’da ayda 5 bin ton dönüsebilen atik toplamaktayiz’’

Programda konusan Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, ‘’Üsküdar Belediyesi olarak önemli bir adim attik. Adina ‘Dönüsümde Üsküdar’ modeli dedik. Saygi deger Emine Erdogan Hanimefendi’nin küresel ölçekte öncülügünü yaptigi ‘Sifir Atik Projesi’nin önemli bir parçasi olduk. 2016 yilinda Üsküdar’da ayda 300-400 ton civarindan dönüsebilen atik toplanirken, 2016’dan sonra sirasiyla bin 200 tonlara, 2021’de 3 bin tonlara ve su anda 2023’ün sonlarina yaklastigimiz bu günlerde Üsküdar’da ayda 5 bin ton dönüsebilen atik toplamaktayiz. Bu atigi toplarken tüm Üsküdarli hemsehrilerimizi sürecin içerisine dahil etmenin çok önemli olduguna ve olmazsa olmaz olduguna inandigimiz için bu çalismamizda özel bir metot uyguladik. Üsküdar’da 200 bin haneyi kapi kapi dolastik. Dönüsebilir çöplerin ayristirilarak toplanmasinin önemini anlattik. Üsküdar’da Sali ve Cuma günleri sadece dönüsebilen atiklarin toplanmasina karar verdik. Ve bu dönüsebilen atiklardan elde edilen gelir ile sadece engelli vatandaslarimiza akülü ve tekerlekli arabalar, hasta yataklari çocuklarimiza giyecek ve kirtasiye yardimlari, evlerinde ihtiyaci olan vatandaslarimiza, yatalak hastalarimiza her gün toplamda 3 bin aileye sicak yemek getirdik’’ dedi.

Kaynak: İHA