(Özel) Bursa'da Asirlik Lezzetler Sunan Bu Pastane Neredeyse Cumhuriyet Ile Yasit

Bursa’da 1928 yilinda kurulan Ulus Pastanesi, 95 yildir araliksiz hizmet vermeye devam ediyor. Bursa mutfagina kazandirdigi pek çok lezzete ev sahipligi yapan isletmeyi ailenin üçüncü kusak üyeleri isletiyor. Neredeyse Cumhuriyet ile yasit olan pastanede Bursa’nin ünlü markasi Kestane sekeri ilk kez hazirlandi. Patenti alinan Maresal Pasta’nin tarifi ise aile içinde sir gibi saklaniyor, kimseyle paylasilmiyor.

(Özel) Bursa'da Asirlik Lezzetler Sunan Bu Pastane Neredeyse Cumhuriyet Ile Yasit
7 yasinda annesi Nazmiye hanim ile birlikte Bursa’ya göçen Haci Rasim Öztat, buradaki ilk yillarinda Nazmiye hanimin evde yaptigi tulumba tatlilarini basinda tasiyip satarak ticaret hayatina atildi. 1920 yilinda Bursa’nin Yunan isgaliyle birlikte Yunan askerleri tatlilarina sik sik el koydu. Oglunun üzülmesine dayanamayan annesi 9 yasinda bir sekercinin yanina çirak olarak verdi. Kisa sürede isi ögrenen Rasim Öztat, dayisinin da destegiyle 1928 yilinda Bursa’nin ilk pastanesi olan Ulus Pastanesi’ni açti. Kuruldugu günden itibaren 95 yildir araliksiz hizmet veren pastaneyi simdilerde ailenin üçüncü kusak üyesi Akile Öztat isletiyor.

Bursa’nin meshur kestanelerini tülbentlere sarip, kazana sikica dizip kaynatan Öztat, ürettigi kestane sekerini güzel kutulara koyup hediyelik olarak ilk satisini yapti. Kestane sekeri beklediginden çok daha sevilmesiyle dönemin Cumhurbaskani Mustafa Kemal Atatürk’e ikram edildi. Ankara’dan Bursa’ya gelen pek çok siyasi dönüste araçlarinin bagajlarini kestane sekeri ile doldurdu. Ayrica Mudanya’ya gelen Missouri Gemisi’ndeki ABD askerleri, evlerine kestane sekeri ile döndü, böylelikle kestane sekerinin lezzeti okyanus ötesine ulasti. Haci Rasim Öztat, Ulus Pastanesi’ni 1975 yilinda oglu Hilalettin Öztat’a devretti. 1983 yilinda Monde Sellection yarismasina katilan Hilalettin Öztat Roma’da Altin Madalya alip, yaptiklari damla sakizli lokum ile birinci olunca Türk lokumunu dünya tanidi.

Ilk olarak tülbentlere sarilip yapilmis

Haci Rasim Öztat’in ilk kestane sekerini, kestaneleri annesinin tülbentlerine sarili bir sekilde sekerle kaynatarak yaptigini söyleyen Akile Öztat, “1928 Yilinda rahmetli kayinpederim Haci Rasim Öztat tarafindan açiliyor. Bizde üçüncü kusak olarak devam ediyoruz. Kestane sekerinin yapilisi tabi ki çok zor, o zamanlarda evlerde tatli olarak yapiliyormus. Evlerde yapilanlar kirik olarak, muhallebi kivaminda yapiliyor, kayinpederim ise ben bunu nasil duble olarak yaparim diye düsünüyor ve uzun ugraslar sonrasinda duble kestane sekerini yapiyor. Herkes kestanesekerinin tadini begeniyor ve bunun yogun talebinden dolayi diger ürünlere dahi yetisemez hale geliyor. Kestane sekeri o zamanlar evde yapilirken dagiliyor ve muhallebi kivaminda oluyor, kayinpederim uzun ugraslar sonucunda tülbentlere sariyor ve kestaneleri, seker ile kaynatip kestane sekerini yapiyor” seklinde konustu.

Atatürk’ün sofrasindan, Amerika’ya uzanan lezzet

“Ankara’ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kestane sekeri bizim pastanemizden gidiyormus ve tadini çok begeniyormus. 1941 yilinda Mudanya’ya Amerikan gemisi geliyor ve alabildikleri kadar kestane sekeri aliyorlar. O yillarda meclisten bir sürü siyah araç geliyormus ve tüm araçlari doldurup gidiyorlarmis”

Tarifi aile sirri olarak saklaniyor

Ulus Pastanesi’nin kendi ürettigi ve patentini aldigi Maresal Pasta tarifinin, aile içinde saklandigini ve hiçbir sekilde aile disindaki kimseyle paylasilmadigini aktaran Öztat, “Maresal pastamiz ise özel ve lezzetli bir pastamizdir, krema ve kabartma tozu yoktur. Kayinpederim Haci Rasim bey diyor ki, ben öyle bir pasta yapacagim ki yiyenler bunun tadini unutamayacak. Hayalini basarip pastayi yapiyor kat kat olarak ve ismini Maresal koyuyor. Bazi meslektaslarimiz bu pastayi yapmaya çalisiyorlar ama yaptiklari pastanin Maresal pasta ile uzaktan yakindan alakasi yok. Onlarin yaptiklari klasik yas pasta kivaminda. Pastanin tarifi Ulus ailesinin sirri ve bugüne kadar hiç kimseye tarifini vermedik” dedi.

Türk lokumu dünyaya tanitildi

Yaptiklari damla sakizli lokum ile Monde Sellection yarismasinda altin madalya kazandiklarini ve dünyanin Türk lokumu ile tanistiklarini belirten Öztat, “Vatanimizda, Osmanli’dan kalma Türk lokumu meshur fakat esim rahmetli 1983 yilinda Hilalettin Öztat Fransa’da bir yarismaya katildi ve birinciligi aldi. Bu madalyayi aldiktan sonra yaptigi lokumu Bursa’da herkes tatti” diye konustu.

Kaynak: İHA