Çocugunuzu Okula Kahvalti Etmeden Göndermeyin

Eskisehir’de Beslenme ve Diyet Uzmani olan Hande Soydemir, çocuklar için günün en önemli ögününün kahvalti oldugunun altini çizerek, “Kahvalti yapilmadigi takdirde, dikkat daginikligi, yorgunluk, bas agrisi ve zihinsel performansta azalma olur. Bu sebeple çocugunuzu okula kahvalti etmeden göndermeyin” dedi.

Çocugunuzu Okula Kahvalti Etmeden Göndermeyin
Okul çocuklarinin, birçok besin ögesine olan ihtiyacinin hizli büyüme ve gelisme nedeni ile hayatin diger dönemlerine kiyasla daha fazla oldugunu vurgulayan Acibadem Eskisehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Hande Soydemir, çocuklarin bu dönemde hem dogru beslenme aliskanliklari kazanmalari hem de yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektigini söyledi.

Çocuklar için okul döneminin yavas ancak büyümenin kesintisiz sürdügü bir dönem olduguna dikkat çeken Diyetisyen Soydemir, saglikli büyüme için enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli miktarda olmasi, basta enerji, protein, kalsiyum, demir ve B grubu vitaminler olmak üzere tüm besin ögelerinin dogru besin tercihleri ile saglanmasi gerektigini anlatti.

“Dört ana gruptaki besinleri tüketmeliler”

Çocuklarin, saglikli büyüme ve gelismesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarda ve dengeli sekilde tüketmelerinin önemine deginen Diyetisyen Soydemir, “Süt grubunda yer alan süt, yogurt, peynir; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahil grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç ve bunun gibi besinlerin ögünlerde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketiminin arttirilmasi önemlidir. Özellikle enerji degeri yüksek ancak besin degeri açisindan fakir olan atistirmaliklar yerine, vitamin ve mineraller açisindan zengin taze ve mevsiminde sebze, meyvenin tüketimi tercih edilmelidir. Bu tercihler çocuklarin hastaliklara karsi direncini arttirdigi, bagisiklik sistemini destekledigi gibi saglikli büyüme ve gelismeyi de destekleyecektir. Bu nedenle çocuklarin daha fazla ‘taze’ ve ‘mevsimine uygun’ sebze ve meyveleri tüketmesi önemlidir” diye konustu.



“Kahvaltida yumurta yenilmeli”

Diyetisyen Soydemir, ögrenciler için günün en önemli ögününün kahvalti oldugunun altini çizerek, “Kahvalti yapilmadigi takdirde, dikkat daginikligi, yorgunluk, bas agrisi ve zihinsel performansta azalma olur. Bu sebeple, ögrencilerin güne yeterli ve dengeli bir kahvalti ile baslamasi okul basarisinin artmasinda son derece önemlidir. Çocugunuzu okula kahvalti etmeden göndermeyin. Anne sütünden sonra örnek proteine sahip tek besin olan yumurta, çocuklarin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle kaliteli protein ve zengin vitamin ve mineral içeriginden dolayi haslanmis ya da omlet seklinde yumurtanin kahvaltida siklikla tüketilmesi gereklidir” dedi.



Okulda veya evde ders çalisirken açlik hissedildiginde tüketilen besinlere dikkat etmek gerektigini belirten Diyetisyen Soydemir, örnegin seker ve sekerli besinler, cips ve bunun gibi yagli ve tuzlu besinler, gazli içecekler yerine süt, yogurt, sütlü tatlilar, ekmek arasi peynir, taze sikilmis meyve sulari, kuru yemis ve kuru meyve gibi ara ögünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

“Çantalarinda kuruyemis ve kuru meyveler olsun”

Çocuklarin beslenme çantasinda tasimasi kolay ve besleyici besinler olmasi gerektigini vurgulayan Diyetisyen Soydemir özellikle findik, ceviz, badem gibi kuruyemisler ile kuru kayisi, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyvelerin hem çocugun okul basarisini olumlu etkileyecegi hem de enerji verecegi için yer almasi gerektigini dile getirdi. Bu gidalarin ayni zamanda tatli istegini baskilayacagini, böylece de çocuklari sagliksiz abur-cuburdan uzak tutacagini sözlerine ekledi.

Diyetisyen Soydemir, çocuklara verilebilecek ara ögünlere dair sunlari söyledi:

“Içecek olarak süt, taze sikilmis meyve suyu, ayran tercih edebilirler. Beslenme çantasina ana yemek için ise taze sikilmis meyve suyu-peynirli ve bol yesillikli tam bugday ekmegine sandviç, ayran- simit- meyve, süt- ev yapimi kek, taze sikilmis meyve suyu-ev yapimi pogaça, ayran veya taze sikilmis meyve suyu-ekmek arasi köfte/tavuk/balik, patates salatas-1 bardak ayran tercih edilebilir.”
Kaynak: İHA