5 Tir Dolusu Kitabi Bulunan Ögretim Üyesinin Kitaplari Evine Sigmadi Sokaga Tasti

Bayburt’ta Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümünde Ögretim Üyesi olan 63 yasindaki Doç. Dr. Hasan Aktas, yaklasik 100 bin adet kitabiyla ilgi çekiyor.

5 Tir Dolusu Kitabi Bulunan Ögretim Üyesinin Kitaplari Evine Sigmadi Sokaga Tasti
Kütüphaneyi andiran evinde 5 tiri rahatça doldurabilecek 100 bin civarinda kitaba sahip olan Aktas, bu sefer kitaplariyla evine sigmayinca kendini cadde ve sokaklara atti. Bayburt’un en islek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nde sergi açan Aktas, hava kosullarinin uygun olmasi durumunda, birkaç gün daha ziyaretçileriyle bir araya gelecegini, kitaplari okuyucularla bulusturacagini bildirdi.

4 yil önce aldigi minibüsü karavana dönüstüren Aktas, Anadolu’da Türkçe siirin öncüsü, halk sairi olarak bilinen Yunus Emre’nin ’Kul Padisahsiz Olmaz’ eserinde geçen "Padisahi kim bildi, kul etmese yort savul" dizesinden esinlenerek Yort Savul Akademisini kurdugunu belirtti.

Aktas, ’Yoldan kaç, yoldan çekil’ anlamina gelen Yort Savul Akademi ismiyle dönüstürdügü karavanin içine kitaplarini doldurarak Bayburt Cumhuriyet Caddesi’nde yerini aldi. Burada ziyaretçileriyle bir araya gelen Aktas, kitaplarini imzaladiktan sonra ziyaretçilerine çay ikraminda bulunup, kültür-sanat, tarih ve edebiyat üzerine sohbetler gerçeklestiriyor.

Insanlari kitapla bulusturmak için 78 il gezdi

63 tane yayinlanmis kitabi, yüzün üzerinde ulusal ve uluslararasi makaleleri bulunan Aktas, Türkiye’nin çesitli illerinde, ilçelerinde ve köylerinde mola vererek, açtigi stantla insanlari kitapla bulusturuyor. Insanlari okumaya tesvik etmek amaciyla firsat buldukça esi Bedriye Aktas ile il il gezerek kilometrelerce yol kateden Aktas çifti, simdiye kadar 78 il gezdi.

"Bir cümle hayat kurtarir felsefesiyle ögrencilerimin hazirladigi ödevleri insanlara dagitiyorum"

Bilginin dolasimini çok önemli buldugunu, bu dolasimin da ancak kitaplarla mümkün olacagini savunan Aktas, "Insanlari kitapla bulusturmanin pesindeyim, daha dogrusu bilginin dolasima girmesi pesindeyim. Bilginin dolasima girmesi de ancak kitapla olur, baska bir seyle olmaz. Ben, insanlar bilgiye ulassinlar diye ögrencilerimin yaptigi ödevleri dagitiyorum. ’Bir Cümle Hayat Kurtarir’ felsefesiyle ögrencilerimin yazdigi fisleri insanlara dagitiyorum. Insanlar oradan bir cümle ögrenirler, bir cümle ögrenemezlerse bir kelime ögrenirler diye düsünüyorum. Ben, sadece Bayburt’ta 5 bin tane fis dagittim. 5 bin tane fisten insanlar bir cümle ögrenmedilerse muhakkak bir kelime ögrenmislerdir. Bu da 5 bin kelime yapar. 5 bin kelime ögrenmedilerse, 500 kelime ögrenmislerdir. Bu da 500 kelimenin Bayburt’ta dolasima girmesi demektir. 500 kelime ise çeyrek lügat eder. Bilginin dolasimi çok çok önemlidir. Insanlar hangi dünyaya kulak kesilmislerse, hangi dünyanin içerisinde yasiyorlarsa çesitli dünyalari da farkli kelimelerle kesfedeceklerdir. Farkli kelimeler olmadan, farkli söylem olmadan, farkli dil olmadan, farkli üslup olmadan bizim yeni bir sey kesfetmemiz mümkün degildir. Bizim veya bir baskalarinin bildigi seyler, bir sey ifade etmez. Tekrar ediyorum, bilginin dolasima girmesi lazim, o da kitapla olur. Ben, o yüzden sehir merkezinde kitap sergileri açiyor, imza günleri gerçeklestiriyorum" ifadelerini kullandi.

"Insanlari kitapla bulusturmaya devam edecegim, benim eylemim budur!"

Ziyaretçileriyle kitaplar üzerine sohbetler gerçeklestirdigini, zaman zaman dertlestiklerini kaydeden Aktas, "Insanlarla sohbet ediyor, dertlerini dinliyorum. Herkesi sükunetle dinliyorum, elimden bir seyler gelirse yardimci olmaya, yönlendirmeye çalisiyorum. Bilgi eylemdir, bizi öznel kilan bu bilgilerdir. Bu nedenle bilginin dolasima girmesini çok çok önemsiyorum. Hatta bu konuda ’Bilginin Dolasimi Teorisi’ diye bir teori kitabi da hazirliyorum, yillardan beri emek veriyorum, bir gün bitecektir, umuyorum. Insanlari sehir meydaninda kitapla bulusturmaya devam edecegim, Türkiye’nin her yerini hemen hemen gezdim, gitmedigim yerlere de gitmeye çalisiyorum. 1-2 gün, 3-5 gün, 1 hafta 10 gün seklinde programlarla gidemedigim yerlere gidecegim.
Kaynak: İHA