Koçarli'da Cumhuriyet'in 100. Yili Kutlama Etkinlikleri Hafta Boyu Sürecek

Cumhuriyet’in Kurulusunun 100. Yili Aydin’in Koçarli ilçesinde çesitli etkinliklerle hafta boyunca kutlanacak.

Koçarli'da Cumhuriyet'in 100. Yili Kutlama Etkinlikleri Hafta Boyu Sürecek


Koçarli Kaymakamligi, Koçarli Belediyesi, Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve kamu kurum ve kuruluslarinin destekleriyle hazirlanan etkinlikler Halk Egitim Merkezinin “Cumhuriyetin 100.Yili Sergisi” ile basladi.

Koçarli Cumhuriyet Meydaninda gerçeklesen serginin açilisini Koçarli Kaymakami Ersin Tepeli, Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan birlikte yaparken, serginin en dikkat çeken eserleri ise Osmanli döneminden günümüze kadar gelen ancak günümüzde ise unutulmaya yüz tutmus olan Filografi sanati kullanilarak yapilan eserler oldu.

Koçarli Halk egitimi merkezi kursiyerlerinin, ögretmenlerin katkilariyla hazirladiklari el emegi göz nuru eser ve ürünlerin yer aldigi sergiyi davetliler esliginde gezen ve çalismalar hakkinda bilgi alan Kaymakam Tepeli ve Baskan Kaplan kursiyer ve ögretmenleri emeklerinden dolayi tebrik etti.

Osmanli döneminde pek çok kisi tarafindan icra edilip yakin tarihte neredeyse unutulan sanatlardan biri olan filografi sanatini gün yüzüne çikararak gelecek kusaklara tanitmayi hedefleyen Koçarli Halk Egitim Merkezi “Cumhuriyetin 100.Yili” sergisinde eserleri sanatseverler ile bulusturdu.

Filografi sanati eserleri sergide en çok begeni toplayan ve dikkat çeken eserler oldu. Kaymakam Tepeli ve Baskan Kaplan’in yakindan ilgilendigi eserler hakkinda Filografi Usta Ögreticisi Nazire Askin’dan bilgi aldi.

Baskan Kaplan, filografi sanatinin gelecek nesillere aktarilmasinin önemli oldugunun altini çizerek yaptigi açiklamada, “Filografi sanati Osmanlidan günümüze gelmis olan bir sanat oldugunu ögrendik. Bu sanatinda gelecek kusaklara aktarilmasi gerektigini düsünüyorum. Ayrica Koçarli Halk Egitim Merkezimizin Ege Bölgesinde en kapsamli kursu açtigini ve bu sanati yeniden yasattiklarini da ögrendim. Tam unutulmaya yüz tutmusken günümüz sanatçilarindan elini uzatip bu sanati karanliklardan çikarmislar. Hatta çok daha iyisini yaparak bu güzel sanati baskalarina da ögretmislerdir. Bu nedenle filografi günümüzde gittikçe adini daha fazla duyurmaya baslayacagina inaniyorum. Belki de eski ününe kavusan bir sanat haline gelir. Filografi sanatini Koçarli’ya tanitan Koçarli Halk Egitim Merkezimize, Usta Ögretici Nazire Askin’a ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.



Cumhuriyet’in 100. yili etkinliklerinin hafta boyunca devam edecegi ögrenilirken, “Cumhuriyet’in 100. Yilinda Hep Beraber” yürüyüsü, “Cumhuriyet’in 100. Yilinda Gençler ve Spor” adli sportif etkinlikler, “Cumhuriyet’in 100. Yilinda Biz de Variz” isimli çocuk etkinligi, sehit aileleri ziyaretleri, müzik ögretmenleri tarafindan gerçeklestirilecek olan “Cumhuriyet’in 100. Yilinda Söylüyorum” etkinligi, fener alayi gibi etkinlikler ile Koçarli’lilar 1 hafta boyunca dolu dolu Cumhuriyet’in 100. Yilini kutlayacak.
Kaynak: İHA