Almanya'da Sol Parti Milletvekili Wagenknecht, Kendi Partisini Kuruyor

Almanya’da Sol Parti milletvekilli Sahra Wagenknecht, partisinden ayrilarak kendi adini tasiyan yeni bir parti kuracagini açikladi.

Almanya'da Sol Parti Milletvekili Wagenknecht, Kendi Partisini Kuruyor
Almanya’da Berlin Duvari’nin yikilmasindan bu yana muhalif siyasetin sadik üyesi olan Sahra Wagenknecht, yeni bir parti kuracagini açikladi.

Muhalefetteki Sol Parti milletvekili Wagenknecht, partisinden ayrilarak kendi adini tasiyan Sahra Wagenknecht Ittifaki (BSW) adinda bir parti kuracagini duyurdu. Wagenknecht, hali hazirda 9 milletvekilinin yer aldigi partisinin 2024 yilinin basinda kurulacagini ve Haziran ayinda yapilacak Avrupa seçimlerine katilmayi planladigini belirtti.

Düzenledigi basin toplantisinda açiklamalarda bulunan 54 yasindaki Wagenknecht, Almanya’daki kontrolsüz göçü elestirerek, “Islerin bu sekilde devam etmesi mümkün degil. Aksi takdirde 10 yil sonra ülkemizi taniyamayacagiz” ifadelerini kullandi. Wagenknecht, kontrolsüz göçün, okullarda ve özellikle yoksul mahallelerdeki durumu daha da kötülestirdigini vurguladi. Wagenknecht, yeni partisinin hayat pahaliligina neden olan kör ve gelisigüzel eko-aktivizmden de keskin bir sekilde ayrilacagini söyledi.



Kökleri hem Dogu Alman komünizmine hem de Bati Alman isçi hareketine dayanan Sol Parti’nin uzun zamandir iç çatismalarla parçalandigi belirtilirken, partinin oy orani, parlamentoda temsil edilmenin önündeki yüzde 5’lik barajin etrafinda seyrediyor. Analistler, Wagenknecht’in kurmasi beklenen BSW’yu, göç krizi ve ekonomik sikintilar nedeniyle gücü artan sag Almanya için Alternatif (AFD) Partisi’ne potansiyel bir tehdit olarak görüyor.
Kaynak: İHA