Narenciyede Isçi Sikintisi

Türkiye’nin narenciye üretim merkezi Adana’da tüccarlar ve çiftçiler, günlük 447 liraya ürünlerini hasat edecek isçi bulamadiklarini, baska ülkelerden ucuz isçilerin Türkiye’ye gelmesi gerektigini söyledi.

Narenciyede Isçi Sikintisi
Türkiye’nin narenciye üretiminin 3’te 1’inin karsilandigi Adana’da basta mayer cinsi limon olmak üzere mandalina ve birçok üründe hasat basladi.

Sabahin erken saatinde bahçelere giren isçilerin binbir emekle topladiklari narenciye ürünleri, Türkiye’nin dört bir yani basta olmak üzere dünyanin birçok ülkesine gönderiliyor.

Isçi sikintisi ortaya çikti

850 bin dönüm alandaki bahçelerde üretilen ve bu sene rekoltenin yüksek oldugu narenciye ürünlerinde tüccarlar ve çiftçiler, günlük 447 liraya ürünlerini hasat edecek isçi bulamiyor. Hal böyle olunca birçok ürün dalinda kaldi.

“Günde en az bin 500 kamyonla hasat yapilmali”

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, Türk cumhuriyetlerinden ve Afrika’dan ucuz isçilerin Türkiye’ye getirilmesi gerektigini belirtti.

Dogan, Çukurova’da bas gösteren isçi sikintisinin gelecek yillarda daha da sorun olacagini aktararak, “Çukurova’da tarimla ilgili çok önemli sorunlar var. Adana ve baska illerde olmak üzere mevsimlik isçi sikintisi var. Çiftçilerimizin bir kismi ürünlerini satti ancak bir kismi satmakta zorlaniyor. Narenciye paketleme tesislerinde de isçi sikintisi var. Su anda yüzde 40 seviyelerinde çalisma yapiliyor. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi var. Günde en az bin 500 kamyonla hasat yapilirsa 6 ay içerisinde biz anca bu ürünü tüketebiliriz” dedi.



“Isçiler Adana’ya gelmeli”

Çevre illerde yasayan yabanci uyruklu tarim isçilerinin Adana’ya gelmesi gerektigini söyleyen Dogan, “Isçi az oldugu için biz ancak 3’te 1 kapasiteyle çalismaktayiz. Mevsimlik isçilerde sikintida, birçogu gelmiyor. Mevsimlik isçilerin bir kismi Konya Eregli’de sogan ve domates hasadinda. Onlari da bekliyoruz. Onlar dahi gelse su an isçi sikintisi büyük. Tarim isçisi sorununu çözmek için Gaziantep, Kahramanmaras, Sanliurfa ve Kilis gibi illerde yasayan yabanci uyruklu tarim isçilerinin Adana’ya gelmelerine bakanlik tarafindan izin verilmesini bekliyoruz. Adana’da 850 bin dönüm narenciye ekimi oldu” ifadelerini kullandi.

“Ucuz isçiler gelmeli”

Türk cumhuriyetlerinden ve Afrika’dan ucuz isçilerin de Türkiye’ye gelmesi gerektigini vurgulayan Mehmet Akin Dogan, “Su anda isçinin yevmiyesi 447 liradir. Bu paranin yüzde 10’unu elci almakta ve isçiye de 405 lira kalmaktadir. Günde bin 500 kamyonun toplanmasi için günlük en az 50 bin isçiye ihtiyaç var. Türk cumhuriyetlerinden ve Afrika’dan ucuz isçiler var ve onlarin buraya getirilmesi gerekiyor. Prefabrik ve konteyner kentler yaparak barinma ihtiyaçlarinin giderilmesi sonucu ancak çözülebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA