Mehmet Sef Açiklamasi 'Kocaeli Gastronomi Sehri Olmayi Hak Ediyor'

13. Kocaeli Kitap Fuari’nda konusan ekranlarin sevilen ismi Mehmet Yalçinkaya, Kocaeli’nin gastronomi kenti olmayi hak ettigini söyledi.

Mehmet Sef Açiklamasi 'Kocaeli Gastronomi Sehri Olmayi Hak Ediyor'
Kocaeli Kitap Fuari’nda konusan televizyonlarin fenomen jürisi Mehmet Yalçinkaya, sehir ve yemek kültürü hakkinda bilgiler verdi. Mehmet Sef, Kocaeli’nin saray mutfaginin bahçesi oldugunu ifade ederek, "Kocaeli gastronomi sehri unvanini hak ediyor" dedi.

Kadin kooperatiflerinin yayginlastirilmasinin önemine deginen Yalçinkaya, "Maalesef evlerde artik yemek yapilmiyor. Bir yemek hafizamiz var. Bu hafiza yaslilarimizda mevcuttu. Yaslilarimizi kaybettikçe ve büyüklerle yasamak istenmedigi için çalismayan hanimlar artik eskilerde oldugu gibi evlerinde yemek yapmiyor. Ya da yapilan yemek sayisi çok az maalesef" diye konustu.

Yerel hafizayi toplamanin çok önemli olduguna dikkat çeken Yalçinkaya, "Bu hafiza ile birlikte aninda üretebilecek ürünlerin lokantalarda sunulmasi gerekir. Ayrica turizm rotalarini buralardan geçirmemiz gerekir. Son yillarda sehirlerdeki ürünlerin ticari hale gelmesi ile sehir disindan gelenlerin sayesinde ekonomik katki ve istihdam olusturuluyor. Kadin kooperatiflerinin yayginlastirilmasi ve ürünlerinin tanitilmasi çok gerekli" seklinde konustu.

Dünyanin en büyük seflerinden bir tanesinin Kocaeli’den pismaniye siparis ettigini gördügünü ifade eden Yalçinkaya, "Kocaeli bölgesi ilginç bir bölge. Çok farkli insanlarin yasamis oldugu Kocaeli’de yemek kültürünün zengin olmasi normal. Kocaeli, Osmanli döneminde sarayin bahçesiydi. Kocaeli’nin deniz ürünleri var, ayvasi var, bal kabagi var. Bu kent gastronomi sehri olmayi çok hak eden illerden bir tanesi" ifadelerini kullandi.

Mehmet Yalçinkaya söylesisinin ardindan okurlari ve sevenleri için kitabini imzaladi.
Kaynak: İHA