Karahantepe'de Insan Heykeli Bulundu

Sanliurfa’da geçmisi 12 bin yil öncesine dayandigi tahmin edilen Karahantepe’deki kazi çalismalarinda bir insan heykeli bulundu.

Karahantepe'de Insan Heykeli Bulundu
Tas Tepeler içerisinde yer alan ve Göbeklitepe ile ayni dönemlerde yapildigi tahmin edilen Karahantepe’deki kaz çalismalarinda bir insan heykeli bulundu. Açiga çikarilan kisimlari 2 metre 30 santimetre uzunlugunda olan heykelin yan tarafinda ise bir akbaba ve tabaklarin oldugu gözlendi. Heykelin oturur vaziyette oldugunu ve ayak kisimlarinin halen toprak altindan çikartilmadigini belirten Karahantepe ve Göbeklitepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul, yapidaki nihai tablonun gelecek yil yapilacak kazilarla ortaya çikacagini belirtti.

Heykele gömülmeden önce kismen zarar verildigini söyleyen Karul, “Sezon sonuna geldik. Burada daha önceki yapilara benzer bir özel yapi, kamusal yapi ortaya çikarttik. Bu kamusal yapinin içerisindeki heykeller, tas tabaklar vesaire, dagilimi bu binanin digerleri gibi bilinçli olarak gömüldügünü bize gösteriyor. Gömülmeden önce de kismen tahrip edildigini anliyoruz. Dolaysiyla bu gömülme islemi arkeologlarin o buluntulari özgün konumlarinda bulma firsati veriyor. Bu eserlerden bir tanesi bir insan heykeli. Yaklasik 2 metre 30 santimetre boyutunda ama tam ayak kismini açmis degiliz. Dolayisiyla biraz daha uzun olabilir. Heykel oturur pozisyonda ve oran olarak bir insan boyutundan biraz daha büyük. Ön yüzde kaburgalari gözüküyor. Yan cephesinde de ellerinin kabartmayla biçimlendirildigini görüyoruz. Elleri ön tarafa, belinin altindan fallusunu tutar sekilde betimlenmis. Bunun hemen yaninda bir akbaba heykeli duvarin içerisine yerlestirilmis. Yaninda da tas tabaklar konumlandirilmis. Dolayisiyla bu buluntu grubu yapinin bu kesiminin geri kalandan farkli bir anlam ifade ettigini gösteriyor ama kazilari henüz yeni bitiriyoruz bu alanda. Heykelin bilinçli olarak kirildigini görüyoruz ki bu diger, daha önceki buluntularimizda da söz konusu. Kirma islemi heykel ayaktayken gerçeklestirildiginden dolayi bu parçalar alanin farkli yerlerine dagilmis olabiliyor. Kazi sirasinda biz alan içerisinden çikan bütün taslari bir yerde biriktiriyoruz ve simdi yavas yavas bu parçalari buldukça heykelin tümlenmesini gerçeklestirecegiz ama sonuçta burada yaklasik 20 metre çapinda bir binanin oldugunu, bu binanin içerisinin insan ve hayvan heykelleriyle donatili oldugunu gördük. Yine bu binanin etrafinda da dörtken planli çok sayida odanin yerlestirildigini açiga çikarttik. Nihai tabloyu gelecek yil yapacagimiz çalismalarda daha net görecegiz” diye konustu.

Öte yandan bu sezon sona yaklasilan kazi çalismalarindaki hassasiyet de dikkatlerden kaçmadi. Uzman ekip gözetiminde sürdürülen çalismalar igne ile kuyu kazar gibi sürdürülüyor.
Kaynak: İHA