Iklim Degisikligine Karsi Sürdürülebilir Akilli Mahalle

Dünyadaki enerjinin önemli bir bölümünü tüketen ve sera gazi olusumuna neden olan binalarin emisyonlarinin azaltilarak, sürdürülebilirliginin artirilmasi için Yasar Üniversitesi’nde ’Sürdürülebilir Akilli Mahalle Modeli’ gelistirildi.

Iklim Degisikligine Karsi Sürdürülebilir Akilli Mahalle
Yasar Üniversitesi Mimarlik Bölümü’nde yürütücülügünü Doç. Dr. Ebru Alakavuk’un yaptigi ’Sürdürülebilir Akilli Mahalle Modeli’ projesi, iklim degisikligi ile mücadelede önemli rol oynayacak. Bilimsel Arastirma Projesi (BAP) olarak yürütülen çalismanin bilimsel çiktilari ayni zamanda Yasar Üniversitesi, Bornova Belediyesi, Almanya’dan Heidelberg Belediyesi ve Enerji Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi’nin (ENSIA) ortaklari oldugu AB destekli Bornberg Projesi’nde de kullanilacak. Proje ile olusturulacak akilli mahallelerde sifir atik ve sürdürülebilir yesil enerji kullaniminin yayginlastirilmasi amaçlaniyor.

Bilimsel bakis açisi

Emisyonlarin azaltilarak sifira indirgenmesinin amaçlandigi proje ile Akdeniz ve Ege bölgeleri ile benzer iklim tiplerine sahip kentlerin sürdürülebilir ve akilli bir çehre edinebilmeleri saglanacak. Ayrica bilimsel veriler, proje bursiyeri olarak çalismada yer alan Yasar Üniversitesi Mimarlik Doktora Ögrencisi Duygu Çinar Umdu’nun doktora tezinde kullanilarak, sürdürülebilir ve akilli kentsel alanlarin olusturulmasina katki saglayacak. Projenin ayni zamanda konuyla ilgili kaynak arayisinda olan arastirmacilara ve topluma kilavuz olmasi da hedefleniyor. Öte yandan projenin çiktilari, 1 Kasim 2023’de baslayacak ve Avrupa Birligi IPA destekli Bornberg Projesi’nde ve BORNOVA SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani) çalismasinda kullanilacak. Bornberg Projesi ve BORNOVA SECAP çalismalarinin enerji analizleri Yasar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisligi ve Makine Mühendisligi bölümlerinin destekleri ile gerçeklestirilecek ve diger sürdürülebilirlik kriterleri için Mimarlik Bölümü’nün BAP projesi çiktisi olan bu modelden yararlanilacak.

Iki asamali proje

Projenin ilk asamasinda sürdürülebilir mahalle ve akilli kent degerlendirme araçlari, sertifika ve modellerinin ölçütleri arastirildi ve bu modellerin puanlama sistemlerinin karsilastirmali analizleri yapildi. Ardindan projenin ikinci asamasi olarak, Akdeniz iklim tipine sahip kentlerin özelliklerine göre sürdürülebilir ve akilli bir mahalle degerlendirme modeli için ölçüt belirlenmesi gerçeklestirildi.

Asamalar sonucunda ortaya çikan degerlendirmeler ise kentsel alanlarda sifir atik ve yenilenebilir enerji hedefleri ile refah seviyesi yüksek, sürdürülebilir kent toplumu düsüncesinin benimsenmesinde önemli rol oynayacak.

"Ücretsiz kaynak olacak"

Ege ve Akdeniz’in kiyi kesimleri ile benzer iklim sartlarini gösteren kentlerdeki sürdürülebilirlik için arastirmacilarin yararlanabilecegi ücretsiz bir veri kaynaginin olmadigini belirten Yasar Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Alakavuk, "Pek çok degerlendirme araci ve kontrol listesi modeli, sadece ekonomik ve çevresel faktörler üzerinden puanlama yapiyor. Bu puanlama modelleri yeterli olmuyor. Hem çevre ve ekonominin hem de toplumun bir arada düsünüldügü karma hesaplama modelleri ile puanlama yapilmasi daha yararli olabilir. Bu arastirma özgün bir karma hesaplama modeli gelistirmek için yapildi" dedi.

Kaynak: İHA