Deprem Korkusu 110 Yillik Harabe Evi Restore Ettirdi

Van’da 2011’de meydana gelen depremi ve daha sonra Elazig ve Kahramanmaras depremlerini yasayan Van 100. Yil Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Gazel Ser, ailesinin yasadigi Elazig’da 110 yillik tek katli evi restore ettirip, burada yasamaya basladi.

Deprem Korkusu 110 Yillik Harabe Evi Restore Ettirdi
Aslen Elazigli olan fakat Van 100. Yil Üniversitesi’nde görevli olan Doç. Dr. Gazel Ser, 2011 yilinda Van depreminin ardindan ailesinin yanina Elazig’a geldi. Egitim ögretim yilina ara verilmesinden dolayi 1 seneye yakin burada kalan Ser, olusan bina fobisinden dolayi tek katli bir ev almaya karar verdi. Merkeze bagli Fevzi Çakmak Mahallesi’nde harabe seklinde olan bir evi alan Ser, o dönem aldigi sekliyle ailesiyle birlikte burada kaldi. Daha sonra sirayla 24 Ocak 2020 Elazig ve 6 Subat Kahramanmaras depremlerinin ardindan tekrar Elazig’a gelen Doç. Dr. Ser, burada 110 yillik oldugu tespit edilen harabe halindeki evi restore ettirmeye karar verdi. Ser’in müteahhit Gökhan Ünalan ile görüsmesinde evin yenilenebilecek durumda oldugunun belirtilmesi ile 110 yillik yapida çalismalar basladi.

Çelik konstrüksiyon ile güçlendirilen yapi, depreme dayanikli hale getirilerek sahiplerine teslim edilirken, ev sahibi yasanan degisimden dolayi oldukça mutlu oldugunu belirtti.



’’Binada yasam korkumuz oldugu için tek katli ev aldik’’

2011 yilinda Van’da yasarken orada depreme yakalandigini belirten Ögretim Görevlisi Gazel Ser, “Van depremi oldugu yil depremin ardindan Elazig’a geldim. O yili burada geçirdik. O dönemde artik binalarda fobiler olusmaya baslamisti. Ben de bundan dolayi Elazig’da bir yer almaya karar verdim. Binada yasam korkumuz oldugu için burayi aldik. Içerisinde bulundugumuz yer yaklasik 110 yil önce yapildigi düsünülüyor. Yapidaki topraktan dolayi asagi yukari 110 yil oldugunu düsünüyoruz. Biz Van depreminin ardindan TOKI konutlarina yerlestik. TOKI konutlari deprem aninda güvenli yasam alanlari ama bizim yasam kültürümüzün içerisinde bahçeli ev ve köy kültürü daha yogun yasandigi için depremlerle birlikte vatandaslar tek katli yerlesim alanlarina yöneldi. Çünkü yasadiginiz bina ne kadar güvenli olursa olsun insan olarak deprem yasadiktan sonra en kisa sürede disari çikma istegi olusuyor. Bundan dolayi da tek katli evler bizim için çok daha önemli oldu” dedi.



’’Depremlerin ardindan tek katli evlere geri dönüs çok fazla artti’’

Elazig depremi ve son olarak Kahramanmaras depreminden dolayi tek katli evlere geri dönüsün çok fazla oldugunu aktaran müteahhit Gökhan Ünalan, “Bu talepleri artik geri çevirmemek adina es, dost ve akrabalari kirmamak adina bu ise de yöneldik. Arkadaslarimla bir araya gelerek bu konu üzerinde küçük bir çalisma yaptik. Kisa sürede çok yogun bir talep olmasina ragmen gücümüzün ve arkadaslarimizin is gücüne bagli olarak yapabilecegimizin en iyisini yapmaya çalistik. Son olarak da kerpiç evlerden bizlere talep gelmeye basladi.

Mühendis arkadaslarimizla fikir alisverisinde bulunduktan sonra bu isin çözümüne ulastik. Suan da yaptigimiz yer yaklasik olarak 110 yilini tamamlayan bir yapi. Bunun toprak dokusu, kerpiç olusu ve cisirlerle kapli uzun zamandir kullanilmayan bir alandi. Iç kismini tamamen çelikle güçlendirerek tarihi geçmisi olan yapiyi tamamen geri dönüsüm çerçevesinde vatandaslarin deprem korkusunu azaltip bütçelerinin daha fazla zorlanmamasi adina içini tamamen çelik konsülle güçlendirerek yapiya kazandirdik. Bu hem vatandasin cebini hem de yasanan depremde köylere geri dönüs ve oldugun yerde kal projesi üzerine devletin verecegi kredi destegiyle vatandaslarimiz rahat bir yasam alani tercih ediyor’’ diye konustu.

Kaynak: İHA