Bilek Sisligi Olan Anne Adaylarina Uyarilar Açiklamasi 'Gebelikte Ayak Bileklerinin Sismesi Normal'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Elif Külahçi Aslan, gebelikte görülen ödem ile ayak bilegi sisliklerinin normal oldugunu ancak ani gelisen sisliklerde mutlaka doktora danismak gerektigini belirterek, anne adaylarini uyardi. Dr. Aslan, bu sislikleri önlemek için ise bol su içilmesini, yürüyüs yapilmasini ve sol tarafin üzerine yatilmasini tavsiye etti.

Bilek Sisligi Olan Anne Adaylarina Uyarilar Açiklamasi 'Gebelikte Ayak Bileklerinin Sismesi Normal'
Acibadem Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Elif Külahçi Aslan, gebelikte siklikla rastlanan ayak bilegi sisliklerinin anne adaylarinin canini siktigini ancak bunun oldukça normal oldugunu ifade etti.

“Gebelik sirasinda vücuttaki su tutulumunun artmasina bagli olusan fazla sivi ve büyüyen rahimin damarlara yaptigi baski nedeniyle kanin kalbe geri dönüsünün bozulmasi ayak bileklerinde ve ayaklarda sismeye (veya ödeme) neden olabilir” diyen Dr. Aslan, dogum tarihi yaklastikça özellikle en sonlara dogru ve sicak havalarda sisligin daha da artabilecegini, ancak tüm bu sikayetlerin dogumdan sonra geçecegini anlatti.

“Uzun süre ayakta durmayin”

Uzun süre sabit pozisyonda ayakta durmanin sislikleri arttiracagini belirten Dr. Aslan, dinlenirken ya da oturarak yapilan diger aktiviteleri yaparken bacaklari kalp seviyesinin üzerine kaldirip, ara sira ayaklari bileklerden hareket ettirmek, baldir kaslarini esnetmek için ayaklari hafifçe esnetmek ve mümkünse bacak bacak üstüne atmaktan kaçinmak gerektigini söyledi.

Hamilelik sirasinda her iki tarafta da güvenle uyumanin mümkün oldugunu ancak vücudun alt kismindan kalbe kan getiren büyük damar üzerindeki baskiyi azaltmak için genellikle sol tarafa yatilmasini önerdi.

“Üst kismi siki bantli çoraplardan kaçinin”

Varis riskinin ilk hamilelikten sonra iki katina çiktigindan ve 35 yas üstü kadinlarda dört kat daha yüksek oldugundan bahseden Dr. Aslan, “Varis çoraplari hamile kadinlarin yüzde 15’inde sismeye neden olan etkenlerden dolayi ortaya çikan yeni varis damarlarinin olusumunu da önleyebilir. Bu damarlar cildinizin altinda küçük sislikler olarak baslar; çoraplar geriye dogru kan akisini ve siskinligi önleyecek kadar onlari sikar. Mevcut varisli damarlarin küçülmesi muhtemel degildir ancak kompresyon çoraplari neden olduklari agri ve rahatsizligi azaltabilir. Dizinizde biten 15-20 milimetre civa kompresyon çoraplari giymek agriyi ve sisligi hafifletmeye yardimci olabilir. Çoraplar yavas yavas bacaklarinizdaki basinci artirir ve fazla sivinin bir kismini kan damarlariniza ve vücudunuza geri aktarir” diye konustu.



“Yüzmenin yani sira havuzda yürüyün”

Fiziksel aktivitenin önemini vurgulayan Dr. Aslan, yürüyüs, bisiklete binme veya yüzme yapilabilecegini ifade etti.

Dr. Aslan, havuzda da özellikle ayakta durma veya yürümenin bacaklardaki dokularin sikistirilmasina yardimci olarak hamilelik sirasindaki sisliklerin geçici olarak giderilmesini sagladigini anlatti. Ayrica susuz kalinca metabolizmanin daha çok su tutmaya çalisarak ödeme yol açtigina isaret eden Dr. Aslan, gebelik boyunca günde yaklasik 2 litre su içilmesini tavsiye etti.

“Ani sislikler gelisiyorsa doktorunuza danisin”

Dr. Aslan, hamilelik sirasinda ayak ve ayak bileginde hafif sisliklerin normal sayildigini, ancak özellikle tek bacakta gelisen agrili ani sisliklerin kan pihtisi (derin ven trombozu) belirtisi olabilecegini söyledi.

Yüzde veya ellerde ortaya çikan ani sislikler, çok siddetli bir bas agrisi, gözlerde bulaniklik veya yanip sönen isiklar gibi görüsle ilgili sorunlar, kaburgalarin hemen altinda siddetli agri veya bu semptomlardan herhangi biriyle birlikte kusma görülmesinin kan basincinin normalden yüksek oldugu anlamina gelen “preeklampsi” durumunun isareti olabilecegine dikkat çeken Dr. Aslan, bu belirtiler görüldügünde mutlaka hekime danismak gerektigini vurguladi.
Kaynak: İHA