Süleyman Saim Tekcan'in Eserlerinin Yer Aldigi Sergi Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay'in Katilimiyla Açildi

Türkiye’nin önemli çagdas sanatçilarindan Süleyman Saim Tekcan’in eserlerinin hayatina dair kronolojik anlatimla hazirlandigi At’nagme adli sergi, Ankara’da Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’in katilimiyla açildi.

Türkiye’nin önemli çagdas sanatçilarindan Süleyman Saim Tekcan’in eserlerinin hayatina dair kronolojik anlatimla yer aldigi At’nagme baslikli sergi, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ile sanatseverlerin katilimiyla Millet Kütüphanesi’nde açildi. Açilis sonrasi Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, sergiyi gezerek sanatçi Süleyman Saim Tekcan ve Besir Ayvazoglu’ndan eserler hakkinda bilgi aldi.

Oktay, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, “Cumhuriyetin 100. yil etkinlikleri kapsaminda Millet Kütüphanesi’ndeki ilk etkinlik olmasi ve muhtesem bir serginin burada açiliyor olmasi ve sergileniyor olmasi iki degerli hocamizla birlesince muhtesem bir zenginlik katmis durumda. Süleyman Saim Tekcan hocamiz hem resim hem de heykel alaninda tartisilmaz çok büyük bir degerimiz. Bizim kendi kültürümüzde ve tarihimizde atin yeri bambaska, at bir degerdir, dosttur. Türkiye 100 yilina girdik, alt yapiyi tamamladik. Üst yapiyla ilgili iddiali olarak girdigimiz 2023 Türkiye 100 yili, uyum içerisinde birlik ve dayanisma halinde oldugumuzda bambaska bir sey getirecek. Bu sergiye de baktigimizda 100. yil etkinlikleri çerçevesinde bunu görüyoruz. Bu uyumu, bu birlikteligi, dostlugu ve vefanin diger medeniyetle iliskisinde çagdas bir yorumlamayla degerli hocamiz muhtesem sanatiyla ‘At-nagme’ olusturmuslar. Türkiye için önemli bir degerdir” diye konustu.

Süleyman Saim Tekcan’in gravürlerinden olusan, özgün metni Besir Ayvazoglu tarafindan kaleme alinan, Osmanli geleneksel kültüründen günümüze tasinan bir anlayisla hazirlanan "At’Nagme" adli el yapimi kitabi merkezine alan sergi sanatseverlerle bulustu. Devasa boyutlardaki el yapimi kitabin tamami sanatçinin özgün projesi olarak hazirlandi. Sergide kitabin yani sira Süleyman Saim Tekcan’in yagliboya eserleri, gravürleri, desenleri, bronz heykelleri de yer aliyor. Serginin kürasyonu Erkan Doganay tarafindan hazirlanirken, ana merkezde bulunan el yapimi sanat kitabinin kaligrafisi Bünyamin Kinaci, Osmanlica hat yazimlari Levent Karaduman, tezhip çalismalari Dilek Yerlikaya ve geleneksel deri cilt yapimi Melike Kazaz tarafindan hazirlandi. Yazisindan görseline dek kullanilan her unsurun elde üretildigi sergi, 1500’lü yillardan günümüze dek üretimi devam eden bir anlayis içinde Hahne-Muhle kagitlara geleneksel hat, kaligrafi, tezhip, cilt ve çagdas gravür gibi çok farkli disiplinlerin biraraya gelmesiyle ortaya çikti. Proje, Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi ile gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA