Soyer, Buca Cezaevi'nin Arazisiyle Ilgili Konustu Açiklamasi 'Kimse Bu Araziyi Izmirlinin Elinden Alamaz'

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, yikilan Buca Cezaevi’nin arazisi ile ilgili “Kimse bu araziyi Izmirlinin elinden alamaz. Kamu vicdani burada yesil alan istiyor, zeytin istiyor, agaç istiyor, yesil istiyor. Biz bunun sonuna kadar takipçisi ve savunucusu olmaya devam edecegiz” dedi.

Soyer, Buca Cezaevi'nin Arazisiyle Ilgili Konustu Açiklamasi 'Kimse Bu Araziyi Izmirlinin Elinden Alamaz'


Buca Cezaevi Alani Koordinasyonu, yikilan 69 bin metrekarelik cezaevi alaninda “Buca Nefes Alsin” sloganiyla basin açiklamasi yapti. Miting havasinda geçen açiklamaya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yani sira; CHP Izmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP il yöneticileri, eski CHP milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaslar katildi.



"Biz bunun sonuna kadar takipçisi ve savunucusu olmaya devam edecegiz"

Açiklamada konusan Baskan Tunç Soyer, “Burasi cezaeviydi, özel mülkiyet degil kamu arazisiydi. Bu arazi kamuya ait bir yer olarak kalmak zorunda. Kamu vicdani burada yesil alan istiyor, zeytin istiyor, agaç istiyor, yesil istiyor. Biz bunun sonuna kadar takipçisi ve savunucusu olmaya devam edecegiz. Hiç kimse kamunun elinden burayi alip ranta açamaz. Açtirtmayacagiz. Sao Paulo’da oldugu gibi. Zehir gemisini nasil Izmir’e reva gördülerse simdi bu alani ticarete, sanayiye, ranta reva görenlere asla izin vermeyecegiz. Kimse Izmirlinin elinden bu araziyi alamaz. Vermeyecegiz. Türkiye’nin her yerinde vatandaslarimiz, eger kamu arazilerine birileri göz diktiyse hiç korkmasinlar, dirensinler, teslim etmesinler. Türkiye’ye Izmir’den sunu söylemek isterim; biz el ele verdikçe, dayanismamizi diri tuttukça hiçbir güç elimizden bu memleketin gelecegini alamayacak. Bu memleketin gelecegi emekten yana, demokrasiden yana. Yüzyil önce atalarimiz nasil cumhuriyeti kurduysa ikinci yüzyilin da cumhuriyeti demokrasiyle taçlandiracak olan da bizleriz. Bir sey degisecek her sey degisecek” dedi.



Buca Cezaevi Alani Koordinasyonu Yürütmesi adina açiklamayi ise TMMOB Izmir Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir yapti. Akdemir, “Alanin kamusal alan, park, sosyal ve kültürel alanlar gibi degerlendirilmesi hayati bir gerekliliktir. Halkin ortak yararina açikça aykiri olan islemin iptal edilmesi, sonrasinda bu alanin muhtemel bir afet aninda kentlilerin güvenli bir sekilde siginacagi toplanma alanina, beton binalarin gölgesinde degil agaçlarin gölgesinde nefes alacak park alanina, insan haklari açisindan kabul edilemez olaylara sahne olmus cezaevi alaninin geçmisiyle ilgili iliski kurularak halkin ortak ihtiyacini karsilayacak yeni bir Kültürpark alanina dönüsmesi için açtigimiz davaya Izmirlileri en kisa sürede müdahil olmaya çagiriyorum” diye konustu.



Dava açildi

Açiklamanin ardindan katilimcilar alana zeytin fidani dikti. Öte yandan Izmir’deki deprem gerçegine ve Buca’nin deprem toplanma alani ihtiyacina dikkat çekmek için ise Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan da simgesel olarak çadir kuruldu. Buca Cezaevi 30 Ekim Izmir depreminin ardindan tahliye edilerek yikilmisti. Öte yandan Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir Barosu, Sehir Plancilari Odasi, Mimarlar Odasi, Peyzaj Mimarlari Odasi ve Izmir Tabip Odasi Çevre, eski Buca Cezaevi alaninda imar planlarina karsi Izmir 4. Idare Mahkemesi’ne geçen yilin son günlerinde dava açmisti.
Kaynak: İHA