Sanayide Kadin Eli Projesi'nin Lansmani GSO'da Yapildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Kadin Girisimciler Kurulu’nun sanayide kadin istihdamini artirmaya yönelik hayata geçirdigi ve Gaziantep’te de çalismalarina baslanan Sanayide Kadin Eli Projesi için proje paydaslarinin katilimi ile lansman toplantisi gerçeklestirildi.

Sanayide Kadin Eli Projesi'nin Lansmani GSO'da Yapildi
Kadinlarin sanayide istihdama katilimini arttirmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacinin karsilanmasina katki saglamak amaciyla baslatilan projenin lansmani GSO ev sahipliginde yapildi. Toplantinin ardindan paydas kurumlarin yetkilileri tarafindan is birligi protokolü imzalandi.

Programa, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Gaziantep Valisi Davut Gül’ün esi Gülden Gül, TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Nurten Öztürk, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim, Gaziantep Il Milli Egitim Müdür Yardimcisi Ibrahim Necip Kafadar, Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Enver Çokay, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü Baskan Vekili Yasar Erturhan, TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Üyesi Fatma Aydogdu, TOBB Gaziantep Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Aysen Ahi, kurum yetkilileri ve kadin girisimciler katildi.

Toplantida konusan Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, beseri sermayenin önemine isaret ederek sunlari kaydetti: “Dünya sürdürülebilir kalkinma diyor, dünya hiç kimseyi geride birakmadan sosyal içerme diyor ve dünya insani ve çevresel kalkinma diyor. Kim bu tanimlarin içini doldurursa basarili oluyor. Çünkü biz sehirlerle yarisiyoruz. Dolayisiyla bu meseleyi kadinlar da surada olsun meselesi olarak degil, bunun bir ekonomi, bir istihdam, bunun bir bilgi ekonomisi meselesi oldugunu biliyor ve Cumhuriyet meselesi olarak görüyoruz. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdugu Cumhuriyetimizin 100. yilindayiz. Beseri sermayemizi kuvvetlendirmek için bütün yatirimimizi insana yapmamiz gerekiyor. Kadin ve erkegin bakis açilari bir araya geldigi zaman büyük bir basari ortaya çikiyor. Bu noktada bu proje büyük önem tasiyor. Emegi geçen herkese tesekkür ediyor, hayirli olmasini diliyorum”

Kadinlarin ekonomik kalkinmada etkin rol almalarini saglayan, sanayide kadin istihdamini arttiran, kadinlarin toplumsal ve ekonomik konumlari güçlendiren “Sanayi’de Kadin Eli” projesinin önemli ve kiymetli oldugunu ifade eden TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Nurten Öztürk de konusmasinda, “Nüfusumuzun yarisinin kadin olmasina ragmen, istihdamin 3’te 1’i kadin. Girisimciler arasinda ise kadin girisimcilerimiz, toplam girisimci nüfus içerisinde yüzde 10’luk bir orana sahip. Sunun farkinda olmaliyiz, kus tek kanatla uçamaz. Ülkemizin hedeflerine ulasabilmesi için kadinlarin ekonomide daha çok yer almasi gerekiyor. Kadinlarin istihdam edilmeleri, onlarin ekonomik bagimsizliga kavusmalarini saglar ve hane içi karar alma süreçlerindeki güçlerini artirir. Çalisma yasindaki toplam nüfusun yarisini olusturan kadinlarin etkin olarak katilamadigi bir ekonomiden saglikli ve verimli bir büyüme beklenemez. Kadin isterse yapamayacagi hiçbir sey yoktur. Kadinin olmadigi her yer eksiktir. Algisal bakis ve kültürel olgular ne yazik ki kadinlarin önünde büyük engel. Kadin isi, erkek isi diye bir sey yoktur. Cinsiyeti öne çikaran eski anlayis degisiyor, bir isi en iyi sekilde yapilmasi için gereken yetenekler önem kazaniyor. Bu konuda önyargilari kirmak hepimizin görevidir” seklinde konustu.

“Sanayi’de Kadin Eli” Projesinin bunun en önemli kaniti oldugunu vurgulayan Öztürk sunlari söyledi: “Sanayide kadin istihdaminin artirilmasi ve sanayide nitelikli istihdam ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla hayata geçirdigimiz proje il etapta pilot il olarak Kütahya’da basladi ve su ana kadar Kütahya’da 3 bin 931 kadin sanayide istihdam edildi. Proje; Kocaeli, Düzce, Bolu, Izmir, Sakarya, Yalova, Çorum, Bursa, Nigde, Konya, Hatay, Kayseri, Tekirdag ve Diyarbakir illerinde devam ediyor. Bugün Gaziantep’in de katilmasiyla 16 ilde aktif olarak proje devam edecek. Ayrica Ocak ayinda Kirikkale ve İçel’de projeye dahil olacak. “Sanayi’de Kadin Eli” projesi ile istihdama hiç katilamamis ya da is arayisinda olan kadinlara is imkâni olustururken, diger taraftan sanayi kuruluslarinin da nitelikli is gücü ihtiyacinin karsilanmasina katki sagliyoruz. TOBB Kadin Girisimciler Kurulu olarak sürdürülebilir, fayda saglayan, kadinlarin gelismesine destek olan, is hayatindaki varligini güçlendiren basarili bir projeyi hayata geçirdigimizden dolayi çok mutluyum. Projenin gerçeklestigi illerde TOBB Il Kadin Girisimciler Kurulu Baskanlarimiz ve Kurul üyelerimiz projenin duyurulmasi, bilinilirliginin artmasi ve hedef kitleye ulasilmasinda büyük çaba sarf ediyor. Sanayi sehrimiz Gaziantep’inde proje çerçevesinde çok kisa zamanda büyük yol alip, kadin istihdamini arttiracagina inaniyorum. Projeye katki saglayan paydaslarimiza, ortaklarimiza, katilimcilara sükranlarimi sunuyorum. TOBB Kadin Girisimciler Kurulu, Türkiye’nin girisimci kadin gücü olarak ‘Kadin Varsa Yarin Var’ diyoruz.”

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi de, kadin ve erkegin bir kusun iki kanadi gibi oldugunu belirterek, “Birisinde aksama olursa digeri uçamaz. Kadinlarin toplumsal yasamda etkin oldugu ülkeler kalkinmisliklari ile öne çikmaktadir. Nüfusunun yarisi kadinlardan olusan ülkemiz bu anlamda büyük bir potansiyele sahiptir. Sehrimiz de is hacmi ve üretim kapasitesi ile farkli alanlarda istihdam imkanlari sunmaktadir. Türkiye’nin en büyük ve en fazla istihdama sahip Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep’tedir. Kent genelinde 5 bin 200’ün üzerinde firmamiz bulunurken, sehrimizde özel sektörde çalisan sayisi 430 bine ulasmistir. Ancak, bu güçlü potansiyele ragmen kadinlarimizin sanayi üretimine katilimlari yeterli degildir. Tabi burada is kosullarinin kadinlarimiza uygun olarak tasarlanmasi gerektigi de bir gerçektir. Sanayiciler olarak bizler çalisma kosullarini olustururken, kadinlarimiz da artik üretime katilmak için biraz daha aktif olup harekete geçmelidir. Bu yüzden bu projeyi çok önemli ve degerli buluyorum. Bu tür projeler, özellikle genç yastaki kadinlarimizin sanayi istihdamina kazandirilmalarini destekleyecek ve tesvik edecektir. Bu noktada en güzel örnek Sayin Baskanimiz Fatma Sahin’dir. Kadinlarimiza örnek olmakta, cesaret vermektedir. Biz kendileri ile birlikte, Sanayi Odamiz ve Büyüksehir Belediyemizin is birliginde kadinlarin üretime katilmasini saglayabilmek için Türkiye’nin ilk ve tek Kadin Girisimci Destek Merkezi’ni kurduk. Burada kadinlarimiz kendi islerini kuruyor ve üretime katilimlarini sagliyoruz. Gaziantep Sanayi Odasi olarak, kadinlarimiza öncelik veriyoruz. Is birligi içerisinde yürütecegimiz “Sanayide Kadin Eli” Projesinin sehrimize hayirli olmasini diliyorum. Emegi olan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

TOBB Gaziantep Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Aysen Ahi, Kadinlarin sanayide istihdama katilimini arttirmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacinin karsilanmasina katki saglamak amaciyla baslatilan projenin önümüzdeki süreçte Gaziantep’e ve Türkiye’ye büyük katkisi olacagini kaydeden TOBB Gaziantep Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Aysen Ahi, “Ülkemizin her alanda gelismesi, ekonomide üst siralara tirmanmasi için daha fazla kadinimizin is hayatina girmesi gerekiyor. Bu noktada çalismalar yapan TOBB Gaziantep Kadin Girisimciler Kurulu olarak; bu projenin de basarili olmasi için kurul üyelerimizle elimizden gelen gayreti gösterecegiz. Günümüzde yapilan birçok çalismaya ragmen kadinlarimiz, ekonomik hayatta halen yeteri kadar yer almiyor. Kentimizde ve ülkemizde kadinlarin is hayatina katilimi istenilen noktada degil. Iste bu noktada “Sanayide Kadin Eli” Projesi yapilacak çalismalara isik tutacak ve kadinlarimizin is hayatina girmesi artacak. Kadin girisimciler olarak bizler de çalismalarimiza devam edecegiz. Çalismalarimizda her zaman yanimizda olan; basta TOBB Baskanimiz Sayin Rifat Hisarciklioglu’na TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Baskanimiz Nurten Öztürk’e, GSO Yönetim Kurulu Baskanimiz Sayin Adnan Ünverdi’ye ve destek olan herkese tesekkür ediyor projenin kentimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Projede ilk protokolü imzalayan firma olan SANKO Holding adina Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Konukoglu, protokol imza töreninde yaptigi konusmada, "Sanayide Kadin Eli Projesi için elimizden gelen tüm çabayi sarf edecegiz. Ayrica kadin girisimcilerimizin sayisini daha artirmak, sanayide kadin istihdamini hedefledigimiz seviyelere tasimak için çalismalarimiza devam edecegiz. Protokolün hayirli olmasini diliyor, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum" dedi.

Program hediye takdimi ve toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA