ETÜ Proje Üretmeye Devam Ediyor

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarinda hazirlanan 2 proje daha Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu tarafindan destek almaya hak kazandi.

ETÜ Proje Üretmeye Devam Ediyor
Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Karatas’in yürütücülügünü yaptigi ‘‘Bas ve Boyun Kanserlerinde Onkogenik Pofut1’in Tümör Iliskili Eksozomlar Araciligiyla Perinöral Invazyonu Düzenleme Potansiyelinin Incelenmesi’’ baslikli proje ve Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Çaglar Duman tarafindan 2B Tabakalardan Olusan Fotodedektör Üretmek amaciyla hazirlanan proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu 1001 Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projeleri Destekleme Programi çerçevesinde destek almaya hak kazandi.

Doç. Dr. Karatas; Hastaligin Altinda Yatan Nedenleri Daha Iyi Anlamak ve Tanimlamak Acil Bir Zorunluluktur

Gelistirilen projeye iliskin degerlendirmede bulunan Doç. Dr. Karatas bas ve boyun kanserleri, her yil dünya çapinda yaklasik 600.000 yeni vaka ile altinci en yaygin görülen kanser çesidi oldugunu ifade ederek: “Bas ve boyun kanserli hastalar için kullanilan tedavi yöntemleri son yillarda önemli ölçüde gelisim göstermis olmakla birlikte, ileri evre vakalarda lokal tekrar ve uzak metastaz nedeniyle bas ve boyun kanserleri kötü prognoza sahiptir ve hastalarin 5 yillik sag kalim oranlari düsüktür. Bu nedenle, bas ve boyun kanserlerinin olusum ve yayilim yollarini anlamak, yeni ve etkili tedavi stratejileri gelistirmek, agresif bas ve boyun kanserlerinden sorumlu genleri karakterize etmek, hastaligin altinda yatan nedenleri daha iyi anlamak ve tanimlamak acil bir zorunluluktur” diye konustu.

Dr. Ögr. Üyesi Duman; 2B Malzemeler Gelecegin Teknolojisine Yön Verecek

Son on yilda, 2B malzemelerin kullanildigi fotodedektörlerin, oda sicakliginda, genis bant aralikli, yüksek hizli, hassas algilama ve esneklik potansiyeli açisindan ilgi çekici bir konu oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Duman ise: “2B malzemeler ve bunlarin uygulamalari henüz dünya çapinda gelisme asamasindadir ve yaygin kullanimi söz konusu degildir. Ancak bu fonksiyonel malzemelerin yüksek performanslari göz önüne alindiginda endüstriyellesebilmelerinin günlük hayatimizdaki teknolojik cihazlar için dönüm noktasi olacagi düsünülmektedir. Yapacagimiz çalismalar ile bu teknolojilerin gelistirilmesine katki sunacagimiza inaniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA