Çiraksizlik Ve Teknolojiyle Bir Meslek Daha Bitme Noktasina Geldi

Ustalarin el emekleriyle isledikleri el süpürgelerinin yerini elektrikli süpürgeler alinca, el süpürgesi üreten atölyeler bir bir kapanmaya basladi. Teknolojiye direnen son süpürge ustalari, çirak yetismemesinden yana dertli.

Çiraksizlik Ve Teknolojiyle Bir Meslek Daha Bitme Noktasina Geldi
Geçmis yillarda el süpürgeciliginin merkezlerinden biri olan Edirne’de, 30 yil önce 50 süpürge ustasi bulunuyordu. Binlerce ailenin geçim kaynagi olan süpürgecilik, teknolojinin ilerlemesiyle adeta bitme noktasina geldi. Ustalarin altin gibi el emekleriyle isledikleri el süpürgelerinin yerini elektrikli süpürgeler aldi. Talebin azalmasiyla birlikte, el süpürgesi üreten atölyeler de bir bir kapanmaya basladi.

Edirne’nin süpürge ustalarindan bazilari teknolojiye direnmeye devam ediyor. 10 ustayla meslegi yasatmaya çalisan son süpürge ustalari, mesleklerinin yasamasi için ter döküyor.

Meslek askiyla tek bir odada geçen 62 yil

62 yildir süpürgecilik yapan Cevdet Sen, "Elektrikli süpürgelerin yayginlasmasiyla ve çirak yetismedigi için meslegimiz bitme noktasina geldi. Bu meslek birkaç sene gidecek, belki 5-10 sene bile gitmez. Istanbul’a toptan satiyoruz, oradakiler de Dogu Anadolu illerine gidiyor" dedi.

Bir baska süpürge ustasi Çetin Tabakçi da yillardir süpürgecilik yaptigini söyledi.

Iki çocugunu süpürgecilik yaparak büyüttügünü anlatan Tabakçi, bir süpürgeyi 2 lira 50 kurusa bagladiklarini söyledi.

Kaynak: İHA