BARÜ'nün Projesiyle Saglik Çalisanlarinin Stresle Basa Çikmalarina Katki Saglanacak

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) TÜBITAK tarafindan desteklenen projesiyle saglik çalisanlarinin karsilastiklari problemlere yeni bir bakis açisi getirerek stresle basa çikmalari noktasinda öneriler gelistirilecek.

BARÜ'nün Projesiyle Saglik Çalisanlarinin Stresle Basa Çikmalarina Katki Saglanacak
Bartin Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Gizem Akcan’in yürütücülügünü yaptigi “Bartin Devlet Hastanesi Saglik Çalisanlarinda Kabul ve Adanmislik Terapisi (ACT) Egitiminin Psikolojik Esneklik ve Stresle Basa Çikma Becerileri Üzerine Etkisi” adli proje desteklenmeye deger bulundu. TÜBITAK 1002-Hizli Destek Programi çerçevesinde hazirlanan projeyle saglik çalisanlarinin islevsel stresle basa çikma becerilerinin gelistirilmesi ve psikolojik esnekliklerinin artirilmasi amaçlaniyor. Projede, Psikoloji Bölümü ögrencileri Ahmet Onur Yildirim, Rumeysa Altin, Burak Fatih Önek ve Özlem Ünver de arastirmaci olarak görev aliyor.

Proje hakkinda bilgiler veren Akcan, “Bu arastirma içersinde, Bartin ilinde görev yapan saglik çalisanlarina yönelik ‘Kabul ve Adanmislik’ (ACT) temelli stresle basa çikma psikoegitim programi uygulanacak. Psikoegitim çalismasiyla Bartin Devlet Hastanesi saglik çalisanlarinin karsilastiklari problemlere yeni bir bakis açisi getirerek stresle basa çikma becerilerini ve psikolojik esnekliklerini artirmayi hedefliyoruz. Çalisma, üçüncü dalga bilissel davranisçi terapilerden ‘Kabul ve Kararlilik Terapi’ temelli olmasi ve saglik çalisanlarinin stresle basa çikmalarina katki saglamasi nedeniyle dikkate degerdir” dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Akcan ile birlikte projede görev alan ögrencileri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Sürdürülebilir gelisim hedefiyle durmadan çalisiyor ve her seyin çok hizli degistigi günümüzde sadece bilgiyi aktaran degil, ayni zamanda üreten bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler kat ediyoruz. Bulundugumuz yerden baslayarak ülkemizin gelisimine deger kattigimiz bu süreçte her geçen gün yeni yetkinlikler kazaniyor ve bunu yarinlarimiza etkin bir sekilde aktarmayi basariyoruz. Bu düsüncelerle kabul edilen projeleri dolayisiyla Dr. Ögr. Üyesi Gizem Akcan ve ögrencilerimiz ile daha iyiye ulasma konusundaki gayretleri için Edebiyat Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Sayin Sedat Yazici’ya tesekkür ediyorum. Gelecege olan yürüyüsümüzde bizlere destek veren YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve bilimle kalkinan bir Türkiye yolundaki tesvikleri için destekleyen tüm kurumlara tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA