Ayvalik'ta 'Karadiken' Kabuklarina Ilçe Hifzissihha Kurulu Freni

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde; Ilçe Hifzissihha Kurulu, cadde ve sokaklara gelisigüzel atildigi için çevreye kötü kokular saçan denizkestanesi kabuklari için önemli bir karar alarak uygulamayi baslatti.

Ayvalik'ta 'Karadiken' Kabuklarina Ilçe Hifzissihha Kurulu Freni
Ayvalik’ta, Kaymakam Hasan Yaman öncülügünde toplanan Ilçe Hifzissihha Kurulu; denizden çikarilarak içi alinip satisa sunulan denizkestanesine ait atiklarin gelisigüzel cadde ve sokaklara atilmasinin önüne geçilebilmesi adina önemli bir karar aldi.

Ilçe genelinde yerel halkin ‘karadiken’ olarak da isimlendirdigi deniz ürününün atiklarinin çevreye yaydigi agir koku ve çevresel zararlarin ortadan kaldirilmasinin saglanmasina iliskin ilk somut adimi atan Hifzissihha Kurulunun, alinan kararlara aykiri hareket eden denizkestanesi toplayicilarina ise ciddi yaptirimlar uygulayacagi ögrenildi.

Bu çerçevede Ayvalik Ilçe Hifzissihha Kurulu’nun aldigi karar da söyle açiklandi:

“Ayvalik sinirlari içerisinde denizkestanesi olarak da bilinen, yerli halkin ‘karadiken’ olarak niteledigi deniz ürününün toplanma dönemi basladigindan toplanan karadiken atiklarinin çöp konteynerleri ve sokak aralarina gelisigüzel atildigi belirlenmistir. Söz konusu durumun; kötü koku ve görsel anlamda çevresel sorunlari beraberinde getirdigi tespit edilmis ve bu durum karsisinda, bu tür çöpler için 3 is günü içerisinde belediye ekipleri tarafindan toplama alaninin belirlenmesi saglanacaktir. Belirlenen alanlarda sartlarin uygun hale getirilmesine ve gerekli anonslarin yapilmasina, Ayvalik Belediyesi Zabita Müdürlügü ekiplerince gerekli takiplerin ve denetimlerin yapilmasi uygun görülmüstür. Uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi ve magduriyete neden olunmamasi, alinan kararlarin ilgili kurumlar tarafindan takip edilmesi, alinan kararlara uymayanlara Umumi Hifzissihha Kanunu’nun ilgili maddeleri geregince idari islem tesisi edilmesi ve konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi geregince gerekli adli islem baslatilmasina oy birligi ile karar verildi.

Kaynak: İHA