'At'nagme' Sergisi Millet Kütüphanesi'nde Sanatseverlerle Bulusuyor

Türkiye’nin önemli çagdas sanatçilarindan Süleyman Saim Tekcan’in eserleri ve hayatina dair kronolojik anlatimla birlikte hazirlanan "At’nagme" sergisi Millet Kütüphanesi’nde sanatseverlerle bulusuyor.

Süleyman Saim Tekcan’in gravürlerinden olusan, özgün metni Besir Ayvazoglu tarafindan kaleme alinan, Osmanli geleneksel kültüründen günümüze tasinan bir anlayisla hazirlanan ve "At’Nagme" adi verilen el yapimi bir kitabi merkezine alan proje sergisi sanatseverlerle bulusuyor. Kitabin disinda Süleyman Saim Tekcan’in yagliboya tual eserleri, gravürleri, desenleri ve bronz heykellerini barindiran sergi, krüatör Erkan Doganay tarafindan hazirlandi. Öte yandan el yapimi sanat kitabinin kaligrafisi Bünyamin Kinaci, Osmanlica hat yazimlari Levent Karaduman, tezhip çalismalari Dilek Yerlikaya ve geleneksel deri cilt yapimi Melike Kazaz tarafindan hazirlandi. Yazisindan görseline dek kullanilan her unsurunun elde üretildigi “At’nagme”, 1500’lü yillardan günümüze dek üretimi devam eden bir anlayis içinde Hahne-Muhle kagitlara geleneksel hat, kaligrafi, tezhip, cilt ve çagdas gravür gibi çok farkli disiplinlerin bir araya gelmesiyle ortaya çikti.

“Burada çok uzun bir tarih içerisinden süzülüp gelen dönemler var”

Dünya tarihinde atin önemli bir yeri oldugunu ve atin olmamasi halinde hiçbir imparatorlugun kurulamayacagini ifade eden Tekcan, “Burada çok uzun bir tarih içerisinden süzülüp gelen dönemler var. At ve hati bulusturdugum bir gravür dönemim var. Ama en önemlisi ‘At’nagme’ diye bir kitap var burada. Bu kitap, boyut ve içerik itibari ile örnek olabilecek, atlarin dünyada insan yasami içerisindeki çok önemli zaman dilimlerinde ne kadar etkili oldugunu gösteren bir kitap. Bu kitabin içerisinde de önemli bir sekilde benim hayatimi, hatla baglantimi anlatan birçok yazi var” dedi.



“Sergi, 3 ay açik kalacak”

Cumhurbaskanligi Külliyesi içerisinde yer alan Millet Kütüphanesinin dünyanin önemli kütüphanelerinden biri oldugunu vurgulayan sanatçi Süleyman Saim Tekcan, sözlerine söyle devam etti:

“Böyle bir sergiyi burada yapmis olmaktan büyük onu duyuyorum. Sergi, 3 ay açik kalacak. Bütün Ankaralilarin bu sergiyi gezmesini arzu ediyorum. Duyurabilecegimiz kadar duyurup, onlarin gezmesini saglamamiz lazim. Türkiye çagdaslik adina, eskiden günümüze baglanti kurmak adina önemli bir sergi oldugunu düsünüyorum.”
Kaynak: İHA