ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik Seçimi 6. Tura Kaldi

ABD Temsilciler Meclisi Baskanlik seçiminde 5. turda da sonuç çikmadi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni Baskanini belirlemek üzere dün baslayan seçimlerdeki kriz derinlesiyor. ABD Kongresi’nin alt kanadi olan Temsilciler Meclisi’nde devam eden baskanlik seçimlerinde 5. turda da sonuç çikmadi. Seçimde öne çikan isim olan ve Demokratlar tarafindan desteklenen Hakeem Jeffries 5. turdaki oylamada 212, Cumhuriyetçi Kevin McCarthy 201 ve diger Cumhuriyetçi aday Byron Donalds 20 oy aldi.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi’nde yeni baskanin belirlenmesi için 6. turda oy verme islemi basladi.



ABD’de 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Baskani ilk turda seçilemedi

ABD’de 8 Kasim 2022 tarihinde yapilan ara seçimlerin ardindan Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’ndeki 435 koltuktan 222’sini kazanarak çogunlugu elde etmisti. Temsilciler Meclisi’nin yeni Baskanini seçmek için yapilan oylamada 6 aday yarismis, Baskan olmak için gereken en az 218 oyu hiçbir aday alamamisti. Ülke tarihinde 100 yil sonra ilk kez Temsilciler Meclisi Baskani ilk turda seçilememisti.

Üçüncü tur oylamada, Demokratlarin destekledigi Hakeem Jeffries 212, Cumhuriyetçi Kevin McCarthy ise 202 oy almis, seçim yarisi çarsamba ögleden sonraya ertelenmisti. Demokratlarin Hakeem Jeffries’i destekledigi ve Cumhuriyetçilerin oylarinin ise 2 aday arasinda bölünmesi Cumhuriyetçi Parti’de parti içi muhalefet olarak yorumlandi. ABD yasalari geregi, baskan seçilmeden Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekilleri yemin ederek göreve baslayamiyorlar.

Temsilciler Meclisi’ndeki en uzun seçim yarisi 2 ay sürmüstü

ABD tarihinde yapilan en uzun Temsilciler Meclisi Baskanlik seçimi ise Aralik 1855 ile Subat 1856 arasinda gerçeklesmis, 2 ay süren seçimde baskanin belirlenmesi için 133 tur oylama yapilmisti.
Kaynak: İHA