Sanatçilarin Gözünden Eskisehir'de Tiyatro Kültürü

Eskisehir’de sanatlarini icra eden tiyatrocular, sehirdeki kültürel faaliyetleri degerlendirerek, amatör ve bagimsiz tiyatro gruplarinin da genel sorunlarina degindiler.

Sanatçilarin Gözünden Eskisehir'de Tiyatro Kültürü
Eskisehirli tiyatrocular, sehirdeki tiyatro gruplarinin genel sorunlarindan ve vatandaslarin kültür sanat faaliyetlerine olan yogun taleplerinden bahsettiler. Oyuncu Sezgin Sönmez, tiyatro bilet fiyatlarina; tiyatro sahne amiri Ibrahim Kara, oyun çesitliliginin sayica fazla olduguna ve senarist Emel Hacer Yayla ise sehirde prova alinabilecek sahne sikintisina dikkat çekti. Ögrencilerin haricinde Eskisehir’in yerel halkinin da tiyatroya karsi epey ilgili oldugunu vurgulayan sanatçilar, gösterim esnasinda salonlarin tamamina yakininin doldugunu ve bu durumun kendilerini hayli memnun ettigini aktardilar.

“Ögrenciler bilet fiyatlarindan dolayi birçok oyunu izleme sansi bulamiyor”

Oyuncu Sönmez, küçük yaslardan itibaren Eskisehir’deki amatör tiyatro gruplari dolasiyla bu sanata hevesi oldugunu ifade ederek lise hocasinin teklifi üzerine tiyatroya basladigini belirtti.

Bilhassa üniversite ögrencilerinin Eskisehir’deki tiyatronun bel kemigini olusturdugunu dile getirerek, “Ögrenci arkadaslarimiz çok büyük prodüksiyonlu isleri ya da sehir disindan turneye çikip yüksek maliyetli biletlere sahip olan oyunlari izleyemiyorlar. Bugün bir bilet minumum 100 lira civarinda satisa çikiyor. Dolayisiyla da ülkemizde kültür sanat faaliyetleri hayatlarimizdan ilk feragat edilen bir tercih haline geliyor. Fakat Eskisehir’e gelenlerden midir veya bu sehrin enerjisinden midir bilmiyorum ama kültürel ve sanat aktivitelerine karsi her zaman bir merak duyuluyor. Tiyatronun bire bir etkilesimi, dogaçlama gruplar ve komedi oyunlari dikkat çekmeyi basariyor. Salonlari dolu dolu görmek de biz tiyatroculara, muazzam bir mutluluk hissi veriyor” dedi.



“Bu ortam en çok Eskisehir’e yariyor”

Sahne amiri Kara, farkli sehirlerde tiyatro adina çesitli görevlerde bulundugunu dile getirerek, “Eskisehir’de çok fazla bagimsiz ve amatör tiyatro gruplari mevcut. Tiyatroya gönül vermis bunca sanatsever olunca da haliyle çok çesitli oyunlar üretilip gösterime sunuluyor. Açikçasi olusan bu ortam en çok Eskisehir’e yariyor. Çünkü burada tasarlanan oyunlar zaman zaman yerellikten ulusalliga hatta uluslararasi firsatlar yakalayabiliyor. Eger kültür sanat projeleri yeterince tesvik alip desteklenirse ülkemiz adina güzel isler çikabilir” seklinde önerisini sundu.

“Prova almak için salon bulamiyoruz”

Yazar ve senarist Yayla, sehirdeki tiyatro olan ilgi ve alakaya karsi aslinda bu isin mutfaginin biraz zorlu süreçlerden geçtigine dem vurarak, “Eskisehir’de sahne sanatlari egitimi almayan amatör gruplar ve bu isi profesyonel olarak yapan bagimsiz tiyatro gruplari var. Biz bagimsiz bir grup olarak çogu zaman tiyatro provasi almak için sahne bulamiyoruz. Belediyelerin salonlari genellikle dernek toplantilari, yazar söylesileri ve farkli kültürel etkinlik programlariyla dolu oluyor. Takvimden rezerve yaptirmak için dilekçe veriyoruz. Yetkililerden talebimiz sadece tiyatrocular için salonlar açmalaridir. Açikçasi düzenli olarak tiyatro provalari almak için zahmetler çekiyoruz. Kostümler, dekorlar ve bu sanata yönelik giderlerin maliyeti çok yükseldi. Bunlara harcadigimiz bütçelerin haricinde bir de özel isletmelerin salon kiralari da eklenince zor durumda kaliyoruz” diyerek taleplerini belirtti.

Kaynak: İHA