Emine Erdogan Açiklamasi 'Su Vatandir Inanciyla Gelecegimize Birlikte Sahip Çikalim'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, baslattiklari ‘Su Verimliligi Seferberligi’ne isaret ederek, "Dünyanin bu çagrisina gelin hep birlikte kulak verelim. ‘Su vatandir’ inanciyla ve bir seferberlik ruhuyla gelecegimize birlikte sahip çikalim" dedi.

Emine Erdogan Açiklamasi 'Su Vatandir Inanciyla Gelecegimize Birlikte Sahip Çikalim'
Tarim ve Orman Bakanliginin koordinasyonunda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde hayata geçirilen "Su Verimliligi Seferberligi" tanitim toplantisi, Cumhurbaskanligi Külliyesinde yapildi.

Buradaki konusmasina, "Ulusal Su Verimliligi Seferberligi"nin hayirli olmasi temennisinde bulunarak baslayan Emine Erdogan, kaynaklarin sinirsiz olmadigina dikkati çekerek, "Yagislarin giderek azalmasi ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle tarim arazilerimiz, sulak alanlarimiz, akarsu ve derelerimiz, yer alti su kaynaklarimiz kuraklik tehdidiyle sinaniyor. Yeryüzü sularinin kuruyan her bir damlasinin, bu ekosistemde yasayan baliklar, kuslar, bitkiler ve nice canlilar için yikilan birer yuva anlamina geldigini unutmamamiz lazim" diye konustu.

Emine Erdogan, insanlar için kuraklikla mücadelenin aslinda bir yasam mücadelesi oldugunun hatirlatilmasi gerektigine vurgu yaparak, seferberlik ile gelecek için umut yesertilebilecegine inandigini ifade etti.



"Suyun sinirsiz bir kaynak olmadigi unutuluyor"

"Suyun azalmasi, kirlenmesi veya erisilememesi hayatin akisinda birçok ekonomik ve siyasi sorunu beraberinde getiriyor" diyen Emine Erdogan, bu sorunlarin en basinda gida üretiminin riske girmesinin bulundugunu belirterek, söyle devam etti:

"Çünkü sularin yüzde 77’si tarimda kullaniliyor. Insanlik, çatismalarla tetiklenen kitlesel göçlerle bile henüz basa çikamazken, 2030 yilinda 700 milyon insanin su kitligi sebebiyle yerinden olacagi tahmin ediliyor. Dünyadaki endise verici durum, ne yazik ki, ülkemizde de farkli degil. Türkiye gibi altyapi sistemlerini kurmus ülkelerde, temiz suya erisim o kadar kolay ki, suyun sinirsiz bir kaynak olmadigi unutuluyor."

"Önümüzdeki 8 yil içerisinde nüfusumuzun neredeyse yarisi su açigi riski ile karsilasabilir"

Arastirmalara göre, insanlarin yüzde 40’inin Türkiye’nin su zengini oldugunu düsündüklerini anlatan Emine Erdogan, sunlari kaydetti:

"Maalesef bu dogru degil; Türkiye, yilda kisi basina bin 519 metre küp kullanilabilir su miktari ile ‘su stresi altinda’ bir ülke. Artan nüfus ve kontrolsüz su kullanimi ile bu miktarin 2030 yilinda bin 120 metreküpe gerileyecegi düsünülüyor. Bin metreküpün altina indiginde ise su kitligi ile yüzlesecegiz. Sayet önüne geçmezsek, su kaynaklarimizin yakin dönemde yüzde 25 oraninda azalacagi tahmin ediliyor. Önümüzdeki 8 yil içerisinde nüfusumuzun neredeyse yarisi ve sulanan tarim alanlarinin yüzde 78’i su açigi riski ile karsi karsiya kalabilir. Bu oranlar bize, sinirsiz gibi gözüken ihtiyaçlarimizla sinirli kaynaklarimiz arasinda acilen bir denge kurmamiz gerektigini söylüyor. Biz baslattigimiz bu seferberlik ile istiyoruz ki; dünyanin bu çagrisina gelin hep birlikte kulak verelim. ‘Su vatandir’ inanciyla ve bir seferberlik ruhuyla gelecegimize birlikte sahip çikalim."

Emine Erdogan, iklim degisikligiyle mücadelede kararli adimlar attiklarini vurgulayarak, "Bu çerçevede yagmur suyu hasadi ve gri su kullanimi gibi alternatif su verimliligi uygulamalarina iliskin rehberler hazirlandi. Bakanliklarimiz is birliginde, su havzalarimizin tümü için eylem planlari olusturuldu ve pilot bölge olan ‘Gediz Havzasi Eylem Plani’ hayata geçirilmeye baslandi. Alinan tedbirleri yayginlastirmak amaciyla ‘Su Verimliligi Strateji Belgesi ve Eylem Plani’ uygulamaya kondu. Ilave olarak, sulama randimaninin yüzde 49 seviyesinden yüzde 75’e çikarilmasi hedefleniyor" diye konustu.

"Kurumsal atilan adimlar önemli olsa da, her bir vatandasimizin bireysel düzeyde katki sunacagi topyekun bir seferberlige ihtiyacimiz var" diyerek vatandaslara seslenen Emine Erdogan, "’Benim elimden ne gelir ki’ diye düsünmek yerine ‘Ben neler yapabilirim’ diye sordugumuzda, bu badireyi de el birligiyle atlatacagimiza inaniyorum" cümlelerine yer verdi.

Emine Erdogan’dan yerel yönetimlere çagri

Yerel yönetimlere ’Sifir Atik ve Su Verimliligi seferberliklerine destek çagrisinda bulunan Emine Erdogan, "Basarisiyla iftihar ettigimiz Sifir Atik Projesi’nde oldugu gibi, Su Verimliligi Seferberligi’nde de yerel yönetimlerimizin destegi çok önemli. Belediyelerimizin katkilari ile, vatandaslarimiz iklim kriziyle mücadele meselesine, evinde, is yerinde, fabrikasinda daha çok sahip çikacaktir. Yerel yönetimlerimizin; yeryüzü emanetine sahip çikmak için baslattigimiz Sifir Atik ve Su Verimliligi seferberliklerine tam destek vermesini temenni ediyorum" seklinde konustu.



"Türkiye Yüzyili’na bir damla da siz olun"

Emine Erdogan, sözlerini söyle sonlandirdi:

"Vatanseverligin ülkemizin bir damla suyuna dahi sahip çikmak olduguna inanan ve gelecek nesillerimizin bir bardak suya muhtaç kalmamasi için bugünden çalisan bütün duyarli insanlarimiza çagrida bulunuyorum. Türkiye Yüzyili’na bir damla da siz olun. Ülkemiz adina gurur duydugumuz Sifir Atik hareketinin küresellesmesinden aldigimiz güçle, Ulusal Su Verimliligi Seferberligi’nin de ülkemizde yesererek dünyaya yayginlasmasini diliyorum."

"Konya’da obruk sayisi 2 bin 500’ü geçti"

Bakan Kurum, kurakligin alarm vermeye basladigini belirterek, "Sadece Konya’da, kuraklik ve yer alti sularinin çekilmesiyle 2 bin 500’ü asan obruk sayisi ile yer alti seviyelerimiz düstü" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin su sikintisi çeken bir ülke konumunda oldugunu anlatan Kurum, "Önümüzdeki 20 yil içerisinde, eger önlem alinmazsa, ülkemizin su fakiri ülkeler arasina katilacagi öngörülmektedir. Bu anlamda suyu tasarruflu kullanmak, olusan atik sularin aritilarak yeniden kullanimini saglamak, mevcut su kaynaklarini korumak ve sürdürülebilir kullanimini yayginlastirmak ülkemizin gelecegi açisindan hayati bir önem durumdur" ifadelerine yer verdi.

"Bakanlik olarak su tasarrufunda çok önemli adimlar attik"

Kurum, Emine Erdogan’in himayelerinde baslatilan ‘Sifir Atik Seferberligi’ ile denizleri, gölleri ve akarsulari büyük bir titizlikle koruduklarini, gelecege en güzel halleriyle birakmak için çalistiklarini bildirerek, sunlari kaydetti:

"Bakanlik olarak, su tasarrufunda çok önemli adimlari attik, gerekli düzenlemeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam edecegiz. Bugün, 2 bin metrekareden büyük parsellerde insa edilecek binalarin çatilarinda toplanan yagmur sularinin, bahçe sulamada veya aritilarak bina ihtiyacinda kullanilmak üzere, ‘Yagmur Suyu Toplama Sistemi’ni zorunlu hale getirdik. Binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi çok degerli. Sihhi tesisat projelerinde, lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duslarda ise dakikada 8 litre ile sinirlandirildi."

"Mavi bayrakli plaj sayimizla dünyada 3. sirada yer aliyoruz"

2002 yilinda 145 olan atik su aritma tesisi sayisini bin 185’e çikardiklari bilgisini veren Kurum, söyle devam etti:

"Bugün, yürüttügümüz projeler sayesinde mavi bayrakli plaj sayimizda dünyada 3. sirada yer aliyoruz. ‘Sifir Atik’ ile göllerimizi temizliyoruz. Göllerimizi bilimsel projelerle koruma ve temizleme çalismalari yürütüyoruz. Atik sularin yeniden kullanimini saglayarak temiz su kaynaklarindan tasarruf etmeyi, yüzey ve yeralti sularinin kirlenmesini önlemeyi, aritma tesislerinden enerji ve organik madde kazanimi elde ederek sehirlerimizin ekonomisine katki saglamayi hedefliyoruz."

Kurum, "Su kayip kaçakla mücadele için son 3 yilda 4 milyar lira yerel yönetimlere finansman destegi sagladik. Önümüzdeki dönemde 10 milyar lira destegimizi belediyelerimize saglayacagiz. Insallah, halihazirda yüzde 4,75 olan aritilmis atik sularin yeniden kullanim oranini 2030 yilinda yüzde 15’e çikaracagiz" dedi.



"Bir kisinin tüm ihtiyaçlarini karsilamasi için tükettigi su miktari günlük ortalama 7 bin litredir"

Insanlarin gündelik yasamda kullandigi 1 tisörtü üretmek için 2 bin 700 litre su harcandigina dikkati çeken Kurum, "Banyo, tuvalet, mutfak için ortalama günlük 200 litre su kullaniyoruz. 1 ayakkabi için 17 bin litre su tüketiliyor. Bir bardak kahve için tam 140 litre su harciyoruz. Tüm bu rakamlari baz aldigimizda bir kisinin tüm ihtiyaçlarini karsilamasi için tükettigi su miktari günlük ortalama 7 bin litre seviyesine ulasmis durumda. Iste bu eylem planiyla, hayatimizin her alaninda tükettigimiz suyumuzu korumak için yürüttügümüz tüm çalismalarimizi daha ileri bir seviyeye tasimayi arzu ediyoruz" açiklamasinda bulundu.

"Su yüzünden büyük çatismalarin çikacagi dönemler yakindir"

Dünya nüfusunun hizla artmasinin dogal kaynaklara olan talebi de hizla artirdigini anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, gelecege dair çizilen tablolarin iç açici görünmedigini ifade etti.

Su talebiyle arz arasindaki farkin giderek azaldigini belirten Varank, felaketler olmadan önce harekete geçilmesi gerektigini söyleyerek, "Eger dogru adimlari atmazsak bir damla suya muhtaç olacagimiz, su ihtiyacinin bütün jeopolitigi sekillendirdigi Allah korusun su yüzünden büyük çatismalarin çikacagi dönemler yakindir. Onun için önümüzde çok fazla seçenek yok. Ya insanlari denklem disina çikaracagiz ki bu elbette mümkün degil; ya da dogaya saygili bir sekilde bize bahsedilen kaynaklari verimli bir sekilde kullanacagiz" ifadelerini kullandi.

Varank, Bakanlik olarak suyun verimli kullanilmasi hususunda ciddi çalismalar gerçeklestirdiklerini bildirerek, söyle devam etti:

"Kalkinma ajanslari ve bölge kalkinma idareleri eliyle uyguladigimiz ’Küçük Ölçekli Sulama Isleri Programlari’ ile 133 bin hektar alani rehabilite edip, modern sulama altyapisina kavusturduk. Bu rehabilitasyonlar neticesinde yilda yaklasik 220 milyon metreküp su tasarrufu sagliyoruz. Su verimliligi alaninda gelistirilen 100 farkli arastirma projesine simdiye kadar 200 milyon liradan fazla destek sagladik. Su verimliligi gibi vakit verimliligi de önemli. Ama su hususun altini çizmek istiyorum; ’Su Verimliligi Seferberligi’ kapsaminda; aritma ve su verimliligi teknolojilerinin Ar-Ge’sinin, üretiminin ve kullanilmasinin yayginlastirmasi, su verimliligi uygulamalarinin belgelendirilmesi ve sanayi basta olmak üzere su verimliligine yönelik yatirimlarin tesvik edilmesi konularinda çalismalarimizi hizlandirip derinlestirecegiz. Bu konularda üzerimize düsen ne varsa, onlari da gerçeklestirmeye hazir oldugumuzun sözünü buradan tekrar sizlerin huzurundan vermek isterim."

Toplantiya Emine Erdogan, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya yanik ile kurum ve kuruluslarinin temsilcileri katildi.

Program çerçevesinde sahne alan TÜMATA (Türk Musikisini Arastirma ve Tanitma Grubu) ise su ile dinleti performansi gerçeklestirdi.

Program, Su Seferberligi konusunda çalismalar gerçeklestirerek ilklere imza atan kisilere ödül takdim edilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA