Sahte Doktor, Hakim Karsisina Çikti

Tekirdag’in Çerkezköy ilçesi Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde aylarca doktorluk yapan ve olayin ortaya çikmasinin ardindan 25 Kasim’da tutuklanarak cezaevine konulan Ayse Özkiraz, Çerkezköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmaya bulundugu cezaevinden SEGBIS yöntemiyle katildi. Özkiraz’in tutukluluk halinin devamina karar verirken, dava durusmasi 30 Ocak 2023 Pazartesi saat 10.30’a ertelendi.

Sahte Doktor, Hakim Karsisina Çikti
Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde aylarca doktorluk yapan ve olayin ortaya çikmasinin ardindan 25 Kasim’da tutuklanarak cezaevine konulan Ayse Özkiraz, Çerkezköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmaya, bulundugu cezaevinden SEGBIS yöntemiyle katilirken, salonda 2 avukati ve Tekirdag Il Saglik Müdürlügünün avukati da hazir bulundu.

’Resmi belgede sahtecilik’ suçundan 2 yildan 5 yila kadar, ’özel belgede sahtecilik’ suçundan 1 yildan 3 yila kadar ve ’yetkisiz hekimlik suçlarini düzenleyen 1219 sayili kanuna muhalefet’ suçundan 2 yildan 5 yila kadar olmak üzere toplam 13 yila kadar hapsi istenen ve mahkemede kimlik tespiti yapilan Ayse Özkiraz, lise mezunu oldugunu söyledi.

Mahkemede yaptigi savunmada yurtta kalmak için kendi kimligini ve adli sicil kaydini verdigini, ögrenci kimligini hiç kullanmadigini, okulda birkaç kez derse girdigini söyleyen Özkiraz, “Çapa Tip Fakültesi’nde güvenlik yoktu. Kemal Atay amfisindeki derslere girdim. Daha sonra ismimi oradaki ögrencilerin iletisim WhatsApp grubuna yazdirdim. Burada WhatsApp grubundaki paylasimlarla hangi dersler oldugunu bakip, derslere giriyordum” dedi.



“Arkadasimin kartiyla yemek yiyordum”

Sahte kartlari Eminönü’nde bir reklamcida bastirdigini söyleyen Ayse Özkiraz, “Toplamda kaç tane kimlik karti yaptirdim, hatirlamiyorum. Bir arkadasimin ögrenci kimlik karti ile yemek yiyordum. Benim kendime hazirlattigimiz sahte oldugu çok belli oluyordu” dedi.

2021 yili Kasim ayinda hastalanan annesini Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne götürdügünü anlatan Özkiraz, “Hastaneye annemi götürdügümde annemin hastaligini tibbi terimlerle anlatinca acil hekimi F.Ç. ’Saglik çalisani misiniz?’ diye sorunca kendimi ’6’nci sinif tip ögrencisi’ olarak tanittim. Doktorlar muayene yaparken ben izliyordum. Çocuk doktorunun yanina gittim. Çocuk cerrahisine ilgi duydugumu ve yaninda zaman geçirmek istedigimi söyledim. Kendi hazirladigim TUS sonucunu yalnizca telefonumdan gösterdim. Izin verdiler. Annemin ögretmen, babamin gida mühendisi oldugunu söyledim. Hastanede muayenelere katilmadim, sadece izledim. Doktor Murat’in muayenelerinde onu izledim. Sadece saglikçilarin giydigi kiyafetleri giydim, beyaz önlük giymedim” dedi.



“Reçete düzenlemedim”

Hakimin beyaz önlüklü fotografini sormasi üzerine Özkiraz, “Sekreterlere ait önlügü birkaç kez giymisimdir. Dikis 1 kez yaptim. Fakültede ögrendigim kadariyla yaptim. Sonra ögrenmek için yastik üzerinde dikis yaptim. Doktor bey, yastik üzerinde dikis yapabilmem için makas, igne gibi aletleri verdi. Ameliyat dikis videolari izledim” diye konustu.

Kendime bir anlik hevesle doktor kasesi bastirdigini söyleyen Özkiraz, “Kase elime geçince doktor ve sekreteriyle birlikte güldük. Hiç kullanmadim. Doktor beyin odasinda kaldi. Ben hiç reçete düzenlemedim. Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde birkaç ay bulundum. Ameliyatlarda ben sadece doktor beyin yaninda duruyordum” dedi.



“Hiçbir müdahalede bulunmadim”

Ankara Sehir Hastanesi kimligi de bastirdigini ama orada hiç bulunmadigini söyleyen Özkiraz, girdigi ameliyatlarda hiçbir müdahalede bulunmadigini, sadece poz verdigini belirterek, “Yesil ameliyat önlügünü onlar veriyordu. Genelde çocuk cerrahi bölümünde oldugum için hangi muayenelere girdigimi hatirlamiyorum. Doktor Murat hangi ameliyatlara girerse ben de onlara katiliyordum” dedi.



“Pansuman yapan kisi ben degilim”

Pansuman fotografinin sorulmasi üzerine de Ayse Özkiraz, o fotografta pansuman yapan kisinin kendisi degil, E. isimli bir hemsire oldugunu iddia etti. Hastalara temas etmedigini iddia eden Özkiraz, “Diger fotografta da temas etmis gibi görünsem de ben temas etmedim. Sadece izliyordum. Ameliyat aninda çekilen fotografin çekilmesini doktor bey istemisti. Hastanin vücudundaki bir organi tutuyormus gibi yapip fotograf çektirdik” dedi.

Ameliyat fotografinin çekilmesini doktorun istedigini söyleyen Özkiraz, kadin dogum servisinde ölü bebeklerin fotograflarinin sorulmasi üzerine de sezaryen ameliyatindaki görüntülerin kendisine ait olmadigini, arkadasinin WhatsApp’tan gönderdigini iddia etti. Arkadasi Leyla’yi astsubay sevgilisi ile telefonda annesiymis gibi görüstürdügünü söyleyen Özkiraz, astsubay sevgilisi ile görüsürken Vedat C. ile tanistigini anlatti. Ayse Özkiraz, sekreter Tülinay A.’nin hukuk okumak isteyen kizi için avukat kasesi bastirdigini da belirtti.



“O kimliklere bakip mutlu olmus”

Ayse Özkiraz’in avukati yaptigi savunmada, müvekkilinin özel belgede sadece adini soyadini yazarak imzaladigini, belgenin ön yüzündeki içerik sahteciliginden bahsedilebilecegini ifade ederken, bazi Yargitay kararlarina atifta bulunarak suçun olusmadigini iddia etti. Müvekkilinin kurum çalisanlarinin ihmalinden dolayi Nisan ayina kadar kimlik göstermeden derslere katildigini, menfaat temin etmedigini söyleyen sanik avukati, “Hayallerini gerçeklestirmek için çalismis sinava girmis ama kazanamamis o da hayallerini yaziya dökmüs, görselini yapmis. O kimliklere bakip mutlu olmus” diye konustu.

Hastane sekreterinin avukat olmayan kizi için yaptirilan avukat kasesi sorusturmaya konulacaksa Tekin astsubay ve sekreter Tülinay A.’nin da dahil edilmesi gerektigini söyleyen sanik avukati, “Tabip unvanin kullanmis, lise mezunuyum demek yerine doktorum diyerek hastalara karsi suç islememistir” dedi.

Aktarlari ve kendi hastaligini örnek vererek savunma yapan sanik avukati, “Hastanede birçok saglik çalisani dikis atmaktadir. Ailesine karsi yalan sarmalindan çikamamis, dersini almis 20 yasinda bir çocukcagiz” diyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

“Bana kendisini doktor olarak tanitti”

Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde sekreter olarak çalisan Tülinay A. da durusmada tanik olarak dinlendi. 18 yildir hastanede sekreter olarak çalistigini söyleyen Tülinay A., sanigin Temmuz 2022’de kendisine geldigini belirterek, “Yesil bandan ve beyaz doktor terligi ile geldi. Kendisini Aysem Özkiraz olarak tanitti. Doktor Murat K. ile görüsmek istedi. TUS’tan 81 puan aldigini, çocuk cerrahi olmak istedigini söyledi.

Doktor bey gelince kendisine söyledim. O da tanisti. Doktor beye "Sizi özellikle seçtim, sizi arastirdim. Çok iyi bir cerrahmissiniz, yaninizda gözlem yapabilir miyim?" dedi.

Telefonundan bazi belgeler gösterdi. Doktor bey de izin verdi. Ara ara gelip gidiyordu. Doktor beyin arkasinda durup muayeneleri izliyordu. Bir gün ’benim dogum günüm’ dedi.

Biz de kutlayalim dedik. Sabah elinde pasta ile geldi. ‘Arkadaslarim birakti’ dedi.

Ögleden sonra üzerinde, ‘çapanin gururu’ yazan bir çelenk geldi. Benim haberim yok, önlügümü giyip fotograf çekinmis” dedi.



“Hatira kalsin diye sürekli fotograf çektiriyordu”

Tanik olarak dinlenen doktor Murat K. de 13 yildir hastanede görev yaptigini belirterek, “Beyaz önlük kendisinin temin ettigi bir önlüktü. Biz kendisinin doktor oldugunu zannediyorduk. Telefonla görüntülü konusurken, kisileri doktor olarak tanitiyordu. Bana gelmeden 5-6 ay önce acilde gördüm. Bashekim yardimcisi Erhan Bey kolundan tutarak bize getirdi. ‘Çok basarili, yeni mezun. Bu parlak ögrencimiz çok zeki, çok yüksek puan almis. Doktor hanima yardimci olalim’ diyerek Aysem’i bize yeni mezun bir doktor olarak tanitti. Sanik bana kimliklerini ve telefonda TUS belgesini gösterdi. Dönem birincisi olduguna dair plaket gösterdi. Ankara’da yasadigini, dayisinin ve nisanlisinin Çerkezköy’de oldugunu söyledi” dedi.

Ayse Özkiraz’in “Ameliyatlarda doktor Murat K. benim kolumdan tutup, ‘çocugum diksin’ diyordu” sözlerini kabul etmeyen doktor Murat K., birlikte çekindikleri fotograflarin gösterilmesi üzerine de sanigin özellikle fotograf çekinmeyi kendisinin istedigini belirtirken, Ayse Özkiraz’in organa dokundugu fotografin sorulmasi üzerine de, “Sadece poz vermek için çekinmisti. Anestezi teknisyeni çekmisti. Hatira kalsin diye sürekli fotograf çektiriyordu. Mezuniyet gecesi pozlarini da gördük” dedi.



“Böyle bir olayi bilmiyorum”

Ayse Özkiraz’in iddiaya göre kasesiyle eczaneye giden bir reçetenin uyum saglamadigi gerekçesiyle eczanenin hastaneye dönmesi olayini doktor Murat K.’ya soran mahkeme heyetine Murat K.’nin cevabi ise, “Böyle bir olayi bilmiyorum, hatirlamiyorum” oldu.

“Mezuniyet törenine birlikte gittik”

Astsubay Cemil Tekin K. de mahkemede tanik olarak dinlendi. Ayse Özkiraz ile Haziran 2021’de tanistigini söyleyen Cemil Tekin K., “Acil bölümde staj yaptigini söyledi.

3 ay sonra Cerrahpasa’ya gitti. Görüsmeye devam ettik. Cerrahpasa Tip Fakültesi’nde beni beyaz önlükle karsiladi. Burada kendini kadin dogum uzmani olarak tanitti. Beni burada ameliyat ettirdi” dedi.



Hayali mezuniyete sevgilisi ile birlikte katilmislar

2021 yilinda ailesine söyledigi ‘ Çapa Tip Fakültesi kazandim’ yalanini bir yilda çevresine tip fakültesini bitirdigine inandirip TUS’tan 81 puan alarak Çerkezköy Devlet Hastanesine basladigi doktorculuk oyununu buradaki 5-6 ayin ardindan çocuk servisinde sürdüren Ayse Özkiraz’in Haziran 2020’de Çapa Tip Fakültesinin mezuniyet töreni yerine sevgilisi hayali mezuniyet törenine katildigi ögrenildi.

Cerrahpasa Tip Fakültesinin mezuniyet törenine götürünce sevgilisi Cemil Tekin K.’nin ‘ biz neden Cerrahpasa’nin mezuniyetiniz’ sorusuna ise Dr. Aysem lakapli Ayse Özkiraz, ‘2 üniversitenin mezuniyeti bir arada yapiliyor. Onun için birçogunu tanimiyorum’ dedigini sevgilisi Cemil Tekin K. mahkeme kayitlarina geçirirken, ikilinin mezuniyet töreninde ise bol bol hatira fotografi çektirdigi kaydedildi.

Herkesten özür dileyerek tahliyesini talep etti

Ayse Özkiraz, “Söyledigim yalanlardan dolayi basta ailemden, sevdiklerimden, halkimizdan ve mahkemenizden özür dilerim. Ben daha genç bir insanim. Hatamin farkina vardim. Burada bu süre zarfinda cezami en agir sekilde çekiyorum. Beton üstünde iki battaniyeyle yatarak ders çalismaya çalisiyorum. Gerçekten doktor olmayi çok istiyorum. Siz de uygun görürseniz tahliyemi talep ediyorum” dedi.



30 Ocak Pazartesi’ye ertelendi

2 saat süren durusma sonrasi mahkeme Ayse Özkiraz’in tutukluluk halinin devamina karar verirken, dava durusmasi 30 Ocak 2023 Pazartesi saat 10.30’a ertelendi.
Kaynak: İHA