Mart Ayi Sonunda Karadeniz Gazini Hanelere Verilmeye Baslanacak

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Degeri 1 trilyon dolara ulasan bu dogal gazi millî sebekemize baglamak için gemiler ve personel su anda haril haril çalisiyor. Insallah milletimize taahhüt ettigimiz sekilde Mart ayi sonu itibariyle Karadeniz gazini hanelere vermeye basliyoruz" dedi.

Mart Ayi Sonunda Karadeniz Gazini Hanelere Verilmeye Baslanacak
Alti buçuk milyar dolar degerinde altin kesfinin yapildigi Bilecik’in Sögüt ilçesinde Gübretas’a ait maden tesisinin açilisini yaparak ilk külçe altini döken Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “3 buçuk milyon ons, kaynagi 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden bu altinin bir an önce Türk ekonomisine kazandirilmasi için çalismalari hizlandirdik. Bu tesis ilk etapta yillik 2 buçuk tona kadar altin üretme kapasitesi ile çalisacak. Kalan 2 fazin yatirimlarini da 3 yil içinde neticelendirmeyi planliyoruz. Böylece yillik üretim miktarini yaklasik 6 buçuk tona yükseltecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, cumhurbaskanligi döneminde ilk kez Bilecik’e geldi. Ziyaretlerine Sögüt ilçesinde baslayan Erdogan, Cuma namazini Ertugrul Gazi Camii’nde kildi. Namazin ardindan Ertugrul Gazi Türbesi’ni ziyaret eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin en büyük altin kesiflerinden biri olan 6.5 milyar dolar degerindeki 109 ton altin rezervinin islenecegi Gübretas’a ait Sögüt’teki maden tesisinin açilisini yaparak ilk külçe altini döktü. Açilisa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Saglik Bakani Fahrettin Koca ve Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay katildi.



“Sögüt Altin Madeni’nin önemi daha iyi anlasilacaktir”

Maden tesisinin açilis töreninde konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, tesisin ilk etapta yillik 2 buçuk tona kadar altin üretme kapasitesiyle çalisacagini belirterek, “Gübretas Maden Yatirimlari uhdesinde bulunan Sögüt Altin Madeni ile ilgili yatirim sürecini 2021 yili Ocak itibariyle baslatmistik. Maden sahasinda yapilan çalismalar neticesinde, 109 ton altin kaynagi ile 60 ton altin rezervi tespit edildi. Bir baka ifadeyle 3 buçuk milyon ons kaynagi 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden bu altinin bir an önce Türk ekonomisine kazandirilmasi için çalismalari hizlandirdik. Maden sahasindaki yatirim faaliyetleri 3 ayri faz olarak toplam 500 milyon dolara ulasacak sekilde planlandi. Bugüne kadar yaklasik 70 milyon dolar yatirim gerçeklestirilerek, projenin ilk kismi tamamlandi. Daha önce söz verdigimiz gibi tesis ilk altin dökümünü yapacak sekilde hazir hale getirildi.

Bu tesis ilk etapta yillik 2 buçuk tona kadar altin üretme kapasitesi ile çalisacak. Kalan 2 fazin yatirimlarini da 3 yil içinde neticelendirmeyi planliyoruz. Böylece yillik üretim miktarini yaklasik 6 buçuk tona yükseltecegiz. Ülkemizin ortalama yillik altin üretiminin 35 ton civari oldugu dikkate alindiginda, Sögüt Altin Madeni’nin önemi daha iyi anlasilacaktir. Burasi tam kapasite ile faaliyete geçtiginde ülkemizde en çok altin üretimi yapilan ilk 3 madenden birisi olacaktir. Bugün itibari ile Sögüt altin madeni sahasinda yaklasik bin kardesimiz istihdam ediliyor. Ilerleyen dönemlerde bu sayinin bin 300’ü bulmasini bekliyoruz. Sögüt ve Bilecik’le birlikte Türkiye’nin ekonomisine katki saglayacak tesisimizin hayirli olmasini Allah’tan diliyorum. Tesisin bugünlere gelmesinde emegi geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

“Toplam yatirim tutari 1 milyar 771 milyon lirayi bulan kamu ile, 653 milyon lirayi olan özel sektör projelerinin resmi açilis sevincini vatandaslarimizla birlikte Bilecik’te yasayacagiz”

Bilecik’te yapilacak toplu açilislara deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Tabi bugün Bilecik’e sadece altin madenin açilisi için gelmedik. Insallah buradan sehir merkezimize gidecek, valilik önünde bizleri bekleyen Bilecikli kardeslerimizle kucaklasacagiz. Bu vesileyle toplam yatirim tutari 1 milyar 771 milyon lirayi bulan kamu ile, 653 milyon lira olan özel sektör projelerinin resmi açilis sevincini vatandaslarimizla birlikte Bilecik’te yasayacagiz. Ardindan Bilecikli gençlerimizin heyecanina, coskusuna ortak olacagiz. Böylece müjdelerle, açilislarla, hizmetlerle dolu bir programla yillar sonra Bilecik’te ve Bilecikli kardeslerimizle hasret giderecegiz. Degerli dostlar, Türkiye 2002 yilindan itibaren tarihinin en büyük kalkinma ve demokrasi hamlelerini gerçeklestirmis bir ülkedir. Son 20 yilda gerçekten büyük bir gayretle, samimiyetle çalisarak ülkemizin bölgesini üretim ve ticaret merkezi haline getirdik. Nerede bir eksigimiz, sikintimiz veya gelistirilmeye muhtaç bir alan varsa hiçbirini ihmal etmeden hepsini de çözüme kavusturduk. Göreve geldigimiz Türkiye ile bugünün Türkiye’si arasindaki o devasa farki, meselelere ideolojilerinin penceresinden bakmayan herkes görebiliyor. Bilhassa yasi 35-40’in üzerinde olan ve ülkemizin eski sorunlarini bilen, hatirlayan vatandaslarimiz, iktidarlarimiz döneminde yapilan hizmetlerin büyüklügünü ne manaya geldigini gayet iyi biliyor. Kalkinmanin temel altyapisini olusturan egitim, saglik, ulastirma, haberlesme, enerji gibi alanlarda sadece 20 yilda kat ettigimiz mesafe gerçekten takdire sayandir. Egitimde, binadan personele pek çok kronik sorunu çözdük. Hastanelerimiz saglik hizmetlerinde örnek gösteriliyor. Yollarimizin standardi birçok Avrupa ülkesinin bile üzerinde” ifadelerini kullandi.

“Mart ayi sonunda Karadeniz gazini hanelere vermeye basliyoruz”

Cumhurbaskani Erdogan konusmasina su sözlerle devam etti:

“Enerjide yeni boru hatlari, arama, sondaj faaliyetleri, yenilenebilir enerji kaynaklariyla kendi hikâyemizi yaziyoruz. Hükûmete geldigimizde sadece 5 ildeki 57 yerlesim yerinde kullanilan dogal gazi bugün 81 ilimizdeki 703 yerlesim yerimize yayginlastirdik. Böylece nüfusumuzun yüzde 85’ine yakini dogal gaza kavustu. Birileri günes ve rüzgâr enerjisini yeni yeni kesfeden dursun, biz yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5’inci dünyada 12‘nci siraya yükseldik. Filomuza kattigimiz sondaj ve sismik arastirma gemilerimizle dünyanin en genis filosunu kurduk. Millî imkânlarla yürüttügümüz çalismalar sayesinde Karadeniz’de 710 milyar metreküplük ülkemizin en büyük dogal gaz rezervi kesfini yaptik. Degeri 1 trilyon dolara ulasan bu dogal gazi millî sebekemize baglamak için gemiler ve personel su anda haril haril çalisiyor. Insallah milletimize taahhüt ettigimiz sekilde Mart ayi sonu itibariyle Karadeniz gazini hanelere vermeye basliyoruz. Yaptigimiz kesiflerle petrol üretimimizi artirdik. Akkuyu Nükleer Santrali’nin insasi da araliksiz devam ediyor. Bu sene içerisinde nükleer güç santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimine basliyoruz. Rabbimizin bizlere bahsettigi hangi enerji kaynagi varsa bir yolunu bulup ülkemiz ekonomisine kazandirmanin gayretindeyiz.”

“Son 8 yilda binde8 olan madenciligin millî gelir içindeki payi geçen yil itibariyle yüzde 1,4’e yükseldi”

Türkiye’nin madencilik alanindaki gelismelerinden bahseden Cumhurbaskani Erdogan, “Petrol, dogal gaz ve madencilik gibi alanlarda karsilastigimiz onca engele ve sabotaja ragmen elde ettigimiz basarilari ayrica degerlendiriyoruz. Nitekim temel göstergelere bakmak bile Türkiye’nin bu basliklarda nereden nereye geldigini. Görmek için kâfidir. Son 10 yilda ortalama yillik 742 milyon ton maden üretimi yapiliyor. Toplam madencilik üretimimiz 2021’de bir önceki yila göre yüzde 14 artisla 814 milyon tona ulasti. Geçtigimiz yil maden ihracatimiz bir önceki yila göre yüzde 9,1 artisla 6 buçuk milyar dolara ulasti ve bu alanda cumhuriyet tarihinin rekoru kiriliyor. Bor üretiminde ve ihracatinda da cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini yakaladik. Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalisarak 2 milyon 650 bin ton rafine bor satisi yapti. Böylece yaklasik 1 milyar 300 milyon dolar gelir elde ettik. Tüm bu hamleler sayesinde madencilik sektörümüzün gayri safi yurt içi hasilaya katkisinin son 14 yilda 11 milyar liradan, burasi çok önemli, 93 milyar liraya çikardik. Ayni sekilde son 8 yilda binde 8 olan madenciligin millî gelir içindeki payi her yil kademeli olarak artarak, geçen yil itibariyle yüzde 1,4’e yükseldi. Altin, petrolle birlikte en fazla ithal ettigimiz ürünleri basinda. Bu alanda talebimizin en az yarisini karsilayabilecek bir rezerve sahibiz” seklinde konustu.



“Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen yabanci destekli operasyonlarin sayisi bir hayli fazladir”

Türkiye’nin aleyhine yürütülen lobi çalismalari nedeniyle kiymetli maden sektöründeki potansiyelini harekete geçiremedigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye çok uzun yillar boyunca kiymetli maden sektöründe kendi potansiyelini harekete geçirememistir. Bunda teknolojik imkânlarin yetersizligi ve kapasite eksikliginin yani sira ülkemiz aleyhine yürütülen lobi çalismalarinin etkisi de vardir. Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen yabanci destekli operasyonlarin sayisi bir hayli fazladir. Sivil toplum kurulusu görünümlü yapilan en iyi kamuoyunun hassasiyetinin istismar edilmesi basta olmak üzere pek çok araç bu dogrultuda kullanilmistir. Kiymetli maden sektörümüzün gelismemesi için her yol denenmistir. Tüm dünyada kabul gören maden çikarma yöntemlerine ses etmeyenlerin ülkemiz söz konusu olunca ortaligi nasil ayaga kaldirdigini, milletimizi nasil galeyana getirdigini hepimiz hatirliyoruz. Türkiye’nin yeralti kaynaklarini gün yüzüne çikarmak ve ekonomimize kazandirma mücadelemizde biz de pek çok saldiriyla karsilastik. Gezi olaylarindaki sokak terörünün de, kara propaganda faaliyetlerinin de bizi yolumuzdan alikoymasina müsaade etmedik” dedi.



“Altin üretimimizi 2020 yilinda 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kirdi”

Cumhurbaskani Erdogan sözlerini söyle sonlandirdi:

“Elimizdeki tüm imkânlari seferber ederek kiymetli maden sektörümüzün önündeki engelleri tek tek kaldirmaya çalistik. Böylece 2000 yilinda neredeyse 0 olan altin üretimimizi 2020 yilinda 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kirdi. Son 5 yillik verilere göre ortalama üretimimiz yillik 35 ton civarindadir. Göreve geldigimizden bu yana toplam 455 ton altinin üretilmesini sagladik. Günümüzde 16 farkli madende üretim gerçeklestiriliyor. Yapacagimiz yeni kesiflerle yerli altin üretimini artirmayi hedefliyoruz. Dis ticaretimizin dengeye kavusabilmesi için ülkemizin potansiyelini her alanda oldugu gibi altinda da en üst seviyede kullanmamiz gerekiyor. Bugün açilisini yapacagimiz Sögüt Altin Madeni’ni bu hedef dogrultusunda atilmis önemli bir adim olarak görüyorum. Sögüt Altin Madeninin burada çalisan kardeslerimizle birlikte tüm ülkemiz için hayirli olmasini diliyorum.”
Kaynak: İHA