Bel Fitigi Sporcular Içinde En Çok Kalecilerde Görülüyor

Bel fitigi en çok kalecilerde görülürken bazen öksürük ve hapsirikla dahi bel fitigi olusabildigi belirtildi.

Bel Fitigi Sporcular Içinde En Çok Kalecilerde Görülüyor
Özel Imperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Yusuf Asik, bel fitiginin genellikle agir islerde çalisanlarda görüldügünü belirterek, "Bel fitiklari daha ziyade agir islerde çalisanlarda ani hareket yapanlarda daha sik olur. Spor bazen bu tür hastaliklarin tedavisinde önerdigimiz bir sey ama sporcularda da siklikla görülebilir. En sik kalecilerde rastladigimiz rahatsizlik” dedi.

Özellikle kalecilerin takimdan uzaklasmamak için bel fitigini gizledigini keydeden Asik, “Sporcular bel fitigi konusunda hem gençligin verdigi hava, sicaklik, hem de spordan uzaklasmamak için gizlemeleri nedeniyle o dönemde biraz gizli seyredip daha ileri yaslarda dejenerasyonla birlikte daha siddetli belki geri dönülmez sikayetlerle ortaya çikabiliyor” diye konustu.

Kalecilerin kontrolsüz bir sekilde düsmelerinin fitiga zemin hazirladigini kaydeden Asik, “Bel fitiklari soguk havalarda özellikle insanlarin kaslarin soguk olmasi ve sartlarin olumsuz olmasi nedeniyle yaptigi ani hareketlerde daha siklikla ortaya çikar. O nedenle kis aylarinda daha fazla görüldügünü düsünüyoruz ancak direkt olarak kis ile yaz arasinda bir fark yok. Bel fitiklari daha ziyade agir islerde çalisanlarda ani hareket yapanlarda daha sik olur. Spor bazen bu tür hastaliklarin tedavisinde önerdigimiz bir sey ama sporcularda da siklikla görülebilir. En sik kalecilerde rastladigimiz rahatsizlik. Onun da en büyük sebebi kalecilerin ani hareketleri yapiyor olmasi ve kontrolsüz düsmelerde daha çok ortaya çikiyor. Dolayisiyla kalecilerde bu tür seylerin rahatsizliklarin daha sik görülmesine sebep oluyor. Diger insanlarda bel fitigi ortaya çiktigi zaman siddetli agrilarla müracaat ediyorlar daha erken tespit edilebiliyor ama sporcularda bu tür seyler hem gençligin verdigi hava, sicaklik hem de spordan uzaklasmamak için gizleme nedeniyle o dönemde biraz gizli seyredip daha ileri yaslarda dejenerasyonla birlikte dahasiddetli belki geri dönülmez sekilde ortaya çikabiliyor” seklinde konustu.



Korunma yöntemi yok

Fitigin korunma yöntemi olmadigini kaydeden Asik, “Fitigin direkt korunma yöntemi yoktur ancak her türlü hareketlere karsi dikkatli olmak gerekir. En iyi korunma yöntemi bel kaslarini güçlendirecek egzersizler ve spor yapmadir. Genellikle korunma amaçli pilates, yüzme gibi sporlar yapilabilir. Özellikle bayanlarin en çok tercih ettigi yöntemlerden biridir. Beli güçlendirecek çesitli egzersizler var onlari yapmak asil önemli olan. Egzersiz yaparak bel kaslari güçlendirildiginde basit travmalarda bile fitik olusma riski bir hayli azaliyor. Normal sartlarda bel kaslari zayif oldugunda çömeldigi yerden kalkarken veya ani bir hareketle bir sey almaya kalktiginda ya da refleks bir hareketle fitik olusabiliyor hatta öksürük ve hapsirikla bile olusabilir. Ancak kaslar güçlü oldugu zaman dolayisiyla diske binen omurgaya binen yük azaldigi için kaslar bu etkiyi gücü azalttigi için daha çok karsiladigi için fitik olusumunu azaltiyor” ifadelerini kullandi.

Daha çok orta yas gruplarinda görülüyor

Bel fitiginin orta yas grubunda daha çok görüldügünü ifade eden Asik, “Çocuklarda esneklik fazla oldugu için çok fazla görmeyiz. Özellikle orta yas grubunda 20-50 yas grubunda daha sik görülür. Bu da hem hayatin getirdigi yükler aktivite ters hareketler, hareketlilik gibi seylerden dolayi daha sik görülür. Daha ileri yas gruplarinda dejenerasyonlar fazla oldugu için tipik fitiklardan ziyade dejenere fitiklar daha çok görülüyor onlar daha öne çikiyor” dedi.

Kaynak: İHA