Baraj Suyu Yusufeli'ne Yaklasti Açiklamasi Son Bin Metre

Artvin’de su tutmaya baslayan Yusufeli Baraji ve HES projesinde sular yükselmeye devam ediyor. Su seviyesinin 67 metreyi buldugu barajda depolanan su miktari 58 milyon metreküp seviyesine ulasti. Su tutma isleminde 2 ay geride kalirken, baraj sularinin Yusufeli’ne ulasmasina son bin metre kaldi.

Baraj Suyu Yusufeli'ne Yaklasti Açiklamasi Son Bin Metre
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapimi tamamlanan kemer baraj sinifinda 275 metreyle gövde yüksekligiyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji; 22 Kasim tarihinde su tutmaya basladi.

Baraj kapaklarinin kapanmasiyla, gövdede biriken su seviyesi 2 ay içinde 67 metreyi buldu. Karayollari basta olmak üzere, baraja yakin köylerdeki evler ve mahalleler birer birer sular altinda kaliyor. Baraj sulari Evren Mahallesi ve sanayi bölgesine yaklasirken, bin metre sonra Yusufeli ilçesine ulasmis olacak.

Testler basariyla tamamlandi

Yusufeli Baraji’nda, geçtigimiz hafta su seviyesi 63 metreye ulasarak dip savaklarin seviyesine geldi. Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügünün en büyük yatirimlarindan olan barajda biriken su miktari ise 49 milyon metreküpe ulasti. Suyun bu seviyeye ulasmasiyla baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programina uygun sekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek 4 dip savak açilip kapatilarak sorunsuz sekilde test edildi.

Yusufeli Baraji’nda enerji üretiminin yil ortasinda baslamasi planlaniyor

275 metre yüksekligi ile dünyada 5’inci sirada olan baraj, enerji üretimine hazirlaniyor. 22 Kasim’da su tutmaya baslayan Yusufeli Baraji’nda suyun yüksekligi 67 metreye ulasti. 2 milyar 130 milyon metreküp su toplama hacmine sahip barajda su seviyesi 167 metreye ulastiginda enerji üretimi baslayacak. Mayis sonu ya da haziranin ilk haftasinda bu sürecin tamamlanmis olmasi ve enerji üretimine baslanmasi planlaniyor.

Hüzünlü bekleyis devam ediyor

Baraj sulari altinda kalacak olan Yusufeli ilçesinde hüzünlü bekleyis devam ediyor. 70 yillik hatiralarini sular altinda birakip yeni hayatlarina "merhaba" diyen bölge halki, hatiralarini sular altinda birakirken izlemeye gidiyor.

Suyun geldigi bölgeye giden vatandaslar, fotograf çekip o günleri son kez yad ediyor. Kimi torununu alip gelirken, kimi de fotograf makinesiyle son kez çekimlerini yapiyor. Fotograf makinesiyle sular altinda kalmadan önce çekimlerini yapan bölge halkindan Rahmi Arslanoglu , "Ilkokul, ortaokul, lise yillarimiz burada geçti. Bu anlari arsivlemek amaciyla tekrar buraya geldik. Yillar boyunca gezdigimiz yerler o günleri gelip yad etmis olduk" dedi.

Dekorasyon isiyle ugrasan Abdullah Sahin, "Birçok yerde emegimiz var" diyerek sunlari söyledi:

Son son torunumla birlikte fotograf çekinmek için geldik. Emeklerimiz sular altinda kaliyor. Çok emegimiz var Yusufeli’nde, birçok yerinde çalismistim. Okula gidip gelirken bu yollari kullandim, simdi sular altinda kaldigini görmem farkli bir duygu veriyor."

Elektrik Mühendisi Kürsat Akyürek ise, "Yillarca Yusufeli’nde yasadim, çocuklugum burada geçti. Su an il disinda yasiyorum isim geregi ama vakit buldukça memleketimizi ziyaret etmeye çalisiyoruz. Bugün yine geldik, su altinda kalmadan önce ne oldu ne bitti diye bakalim dedik. Duygularimiz çok farkli, birikmis anilarimiz var. Böyle olunca insan duygulaniyor, yapacak bir sey yok, böyle olmasi gerekiyormus. Bir kazanç elde etmek gerekiyorsa bir yerden taviz vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandi.

150 yillik tarihine sahip Yusufeli ilçesinin 6 kez yerlesim yeri degistirilirken, 7. kez tasinmada sona gelindi. Son olarak 1952 yilinda mevcut ilçeye tasinan bölge halki, 70 yildir bu bölgede hayatlarini sürdürmüstü.
Kaynak: İHA